Yandex Metrica
SON DAKİKA
Macron Sahel'de yenildi: Operasyonu sonlandırdı

Macron Sahel'de yenildi: Operasyonu sonlandırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Afrika Sahili'nde 8 yıldır sürdürdüğü askeri operasyonu sonlandırdığını ilan etti.

Dünya

23.01.2024, 21:56

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün, G7 zirvesi öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa'nın 8 yıldır Afrika Sahili'nde sürdürdüğü Berkhane askeri operasyonunu sonlandırdığı ilan etti.

Kararın geçtiğimiz ay sonu Mali'de meydana gelen askeri darbenin ardından alınması dikkatleri çekiyor.

Dünkü açıklamasında, askeri operasyonu sonlandırmasının sebeplerini de açıklayan Macron, "Bazı bölgeleri kontrol altına alamıyoruz. Diğer ülkeler, teröre karşı verdiğimiz mücadelede üzerlerine düşeni yapmıyor" dedi.

Açıklamasında, Fransız kuvvetlerinin 8 yıldır bölgede var olduğuna işaret eden Macron, "Fransa'nın bu kadar uzun vadeli kalması bile bölgede kendi işlerini çözen merkezi bir hükümet kadar etkili olamadı" şeklinde konuştu.

Mali'deki darbeye öfkeli

Fransa'nın 2013 yılından beri askeri varlığını sürdürdüğü Mali'de, geçtiğimiz ay sonunda ordu yönetime el koymuştu. Bu, Mali'de 9 ay içinde meydana gelen ikinci askeri darbe olmuştu.

G7 zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, darbeyi eleştiren Macron, 9 ay içinde iki kez askeri darbe olmasının istikrarı zorlaştırdığını belirterek, uluslararası bir gücün bölgede Fransa'nın rolünü üstlenmesini talep etti.

Macron ayrıca, Batı Afrika Ekonomik Topluluğu'nun Mali'deki askeri darbeyi tanımasına da eleştiriler yöneltti.

Teröre karşı yardım!

El-Kaide'nin Afrika kolu Ensar el-Şeria'nın Mali'deki uzantısı, 2013 yılında hükümet güçlerine karşı giriştiği çatışmalardan sonra ülkenin kuzeyindeki Timbuktu şehri dahil geniş bir alanı kontrol altına almıştı. 

Fransa ise bu gelişmeden sonra Afrika Sahili ülkeleri olarak bilinen Mali, Burkina Faso, Çad ve Moritanya'ya teröre karşı mücadelede destek vermek için 5000 asker gönderdiğini ilan etmişti.

Geçen 8 yıllık sürede Fransız müdahalesi, bölgedeki terör gruplarını kısmen geriletse de söz konusu gruplar bölgedeki varlıklarını sürdürüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading