Yandex Metrica
SON DAKİKA
Macron'dan radikal 'Meclis' kararı! Fransa savaş alanına döndü: Cumhurbaşkanlığına mal olabilir

Macron'dan radikal 'Meclis' kararı! Fransa savaş alanına döndü: Cumhurbaşkanlığına mal olabilir

Macron'un emeklilik reformu için yaptığı son hamle Fransa'yı savaş alanına çevirdi. Tartışmalı yasanın Meclis'ten geçmeyeceğine yönelik endişeler taşıyan Macron'un yaptığı anayasal manevra, cumhurbaşkanlığına mal olabilir.

Dünya

23.01.2024, 20:35

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülke genelinde aylardır devam eden protestoların fitilini ateşleyecek yeni bir hamle yaptı. Tartışmalı emeklilik reformuna ilişkin yasanın Ulusal Meclis'ten geçmeme riskinin oldukça yüksek olduğunun anlaşılması üzerine Macron radikal bir adım attı ve Başbakan Elisbeth Borne, Anayasa’nın kendisine tanıdığı hakkı kullanarak bir yasanın oylanmadan kabul edilmesine olanak veren 49.3’üncü maddesini devreye soktu. 

Gazze'ye geçici liman! ABD 4 gemiyi Akdeniz'e yolluyor Haberi Görüntüle

MACRON TARTIŞMALI YASAYI GEÇİRMEKTE KARARLI

Fransa'da emeklilik yaşınıın 62'den 64'e yükseltilmesini öngören yasa teklifi dolayısıyla aylardır ülke genelinde protestolar düzenleniyor. Sarı Yeleklilerin de sokaklara indiği protestolara milyonlarca vatandaş katılırken ülkeyi ciddi şekilde etkileyen grevler yapıldı. Cumhurbaşkanı Macron ise tartışmalı yasayı geçirmekte kararlı. Macron'un emeklilik reformunu yasalaştırmaya yönelik son hamlesi ise Fransa sokaklarını adeta savaş alanına çevirdi. 

İran'da ‘Çarşamba Suri’ kutlamaları: 14 ölü, 2 binden fazla yaralı Haberi Görüntüle

EMEKLİLİK YASASI İÇİN RADİKAL HAMLE

Emeklilik yaşının 62'den 64'e yükseltilmesini öngören yasa tasarısı dün Senato'da 114'e karşı 193 oyla kabul edilirken Meclis'in kararına yönelik ise endişeler devam ediyordu. Yasa tarasısının Senato'nun ardından Meclis'e gönderilmesi beklenirken Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasının kullanılacağını açıkladı ve böylece yasa tasarısının Ulusal Meclis'te oylamaya sunulmadan onaylanmasının önü açılmış oldu. 

Amerika'sız NATO'ya hazır olun: Diplomatlardan 'büyük satış' uyarısı Haberi Görüntüle

PARİS SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Başbakan Borne'un açıklamasının ardından başkent Paris'te sokaklar adeta savaş alanına döndü. Binlerce gösterici Concorde Meydanı'nda bir araya gelerek proesto düzenlerken polis ise öfkeli kalabalığı dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandı. 

Türkiye'den Gazze açıklaması: İsrailli yetkililer mutlaka hesap verecektir Haberi Görüntüle

ANAYASA'NIN O MADDESİNDE NE YAZIYOR?

Fransız Anayasası'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, hükümete, bir yasa tasarısını Ulusal Meclis'te oylamaya sunmadan geçirmesini sağlar.

Gazzeliler, yıkılan evlerinin enkazı üstünde ilk iftarını yaptı Haberi Görüntüle

'CUMHURBAŞKANLIĞINA MAL OLABİLİR'

ABD gazetesi Politico'da dün yayımlanan bir haberde Macron'un emeklilik reformunun Meclis'te oylanmasını engellemeye yönelik anayasal bir hamle yapmasının cumhurbaşkanlığına mal olabileceğine dikkat çekilmiş ve şu ifadeler kullanılmıştı: 

Macron'un Ulusal Meclis'te yeterli desteğe sahip olmayabileceği ve Fransa'da siyasi bir fırtına başlatabilecek bir hareketle parlamentoyu devre dışı bırakmak için anayasal bir manevrayı seçebileceği yönünde spekülasyonlar artıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading