Yandex Metrica

Macron Afrika'da günah çıkarıyor

Macron Afrika'da günah çıkarıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki ziyaretlerinde, Fransa'nın Ruanda soykırımındaki rolünü kabul ederken, çeşitli vaatlerde bulundu.

Dünya

23.01.2024, 17:30

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdiği resmi ziyaretinde, yürütme başkenti Pretorya'da Güney Afrikalı mevkidaşı Cyril Ramaphosa ile bir araya geldi.

Macron ve Ramaphosa görüşmede, Mozambik'teki terörle mücadele, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının üretimi ve HIV ile mücadele konularını değerlendirdi.

AFRİKA'YA DESTEK OLACAĞIZ

İki ülke liderinin görüşmelerinin sonrasında düzenlenen basın toplantısında, Kovid-19 aşılarının üretiminin yaygınlaştırılması için fikri mülkiyet hakkından vazgeçilmesi konusunda Güney Afrika'yı desteklediklerini belirten Macron, Güney Afrikalı aşı üreticisi Aspen ile ortaklık konusunda Fransa olarak planları olduğunu ifade ederek, salgın sonrası ekonomik iyileşme çerçevesinde Güney Afrika'ya destek olacaklarının sözünü de verdi. İki lider de, Ensar'ul Sunna terör örgütüne verilen mücadelesinde Mozambik'in yanında olduklarını dile getirdi.

MACRON FRANSA'NIN SOYKIRIMDA'Kİ ROLÜNÜ KABUL ETTİ
Kendisine yöneltilen Fransa'nın 1994 Ruanda Soykırımındaki rolünü kabul etmesinin yeterli olup olmadığı sorusu üzerine Macron,bu konuda geçmişte yaşananlardan dolayı üzgün olduklarını dile getirerek, geleceğe odaklanılması gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı, gerçekleştirdiği Ruanda ziyareti sırasında, ülkesi Fransa'nın Ruanda'da 1994'te 800 binden fazla kişinin katledildiği soykırımdaki rolünü kabul ettiklerini fakat suç ortağı olmadıklarını belirtmişti.

SORUMLULUKLARIMIZI TANIMAYA GELDİM

İki gün önceki Ruanda ziyaretinde Macron "Fransa'nın Ruanda'da rolü, geçmişi ve siyasi bir sorumluluğu var." diyerek ülkesinin yaşananlardaki rolünü kabul etmişti. Macron, zamanın Fransız hükümetinin soykırım uygulayan Ruanda yönetiminin fiilen yanında olduğunu ve Fransa'nın sebep olduğu acıları çekenlerin hem yüzüne bakma hem de acılarını kabul etme görevi olduğunu belirterek ülkesinin doğrular konusunda uzun süre sessiz kaldığını kaydetmişti.

RUANDA'DA NELER YAŞANDI

Ruanda'da 1994'te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmıştı. Ülkede 100 gün süren katliamda 800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetmişti.

Fransa, soykırımı yapan Hutu hükümetinin uzun süre destekçisi olduğu için uluslararası kamuoyunda ve ülke içinde eleştiriliyor. Fransa, 23 Haziran 1994'de ülkenin güneybatısında sığınmacılar için güvenli bölge oluşturmak amacıyla Turkuaz Operasyonu'nu başlatmıştı. Fransa, soykırımı engellemek yerine soykırımcılara silah ve mühimmat desteği sağladığı için kınanmıştı.

FRANSA: O ÜLKELERDE SOYKIRIM YAŞANMASI O KADAR DA ÖNEMLİ DEĞİL

Fransa'nın 1994'te Ruanda soykırımını yapan Hutu hükümetine, Fransız ordusunun kontrolü altında olan bölgeden kaçması için emir verdiği "diplomatik telgraf" ortaya çıkmıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı François Mitterrand, Le Figaro gazetesine 1998'de verdiği mülakatta, "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil." ifadesini kullanmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading