Lübnan'da yeni dönem! Tam iki yıldır seçilemiyordu: Lübnan'da yeni cumhurbaşkanı belli oldu!
Lübnan parlamentosu, iki yılı aşkın süredir devam eden cumhurbaşkanı seçememe krizini bugün noktaladı. Genelkurmay Başkanı Joseph Aoun'u cumhurbaşkanı olarak seçti. Lübnan Cumhurbaşkanı seçilen Joseph Aoun "Lübnan savaşlara, bombardımanlara ve kötü yönetime rağmen ayakta kaldı. Ciddi bir yönetim kriziyle karşı karşıyayız ama bu sorunları aşacağız." dedi.
Lübnan parlamentosu iki yılı aşkın süredir bir isim üzerinde uzlaşamayarak yeni cumhurbaşkanını seçemiyordu. Lübnanlı milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Joseph Aoun'u cumhurbaşkanı olarak seçerek iki yılı aşkın süredir devam eden krizi sona erdirdi. General Joseph Aoun, başta ABD olmak üzere bir dizi bölgesel ve uluslararası ülkenin desteğini alarak Cumhurbaşkanı seçildi.
12 OTURUMDA DA CUMHURBAŞKANI SEÇİLEMEMİŞTİ
Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Aoun'un görev süresi 31 Ekim 2022'de sona erdikten sonra, parlamentoda düzenlenen 12 oturumda da yeni cumhurbaşkanı seçilememişti. Lübnan Anayasası'na göre cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, başbakan Sünni ve Meclis Başkanı ise Şiilerden seçiliyor.
İLK KONUŞMASINDA HİZBULLAH'A SERT MESAJ VERDİ
Lübnan'ın yeni cumhurbaşkanı Aoun, seçildikten sonraki ilk konuşmasında kritik mesajlar paylaştı.
Lübnan içinde legal bir siyasi parti olan ancak silahlı kanadı da bulunan Şii Hizbullah grubuna mesaj veren yeni cumhurbaşkanı, "Silah taşıma hakkının sadece devlette olması için çalışacağım" dedi.
Lübnan'ın güney bölgelerinde ve Beyrut'ta İsrail'in tahrip ettiği yerleri yeniden inşa edeceğine söz veren Aoun, "Arap ülkeleriyle çok iyi ilişkiler kuracağız. Suriye ile ilişkileri yeniden kurmak için tarihten gelen bir bağımız var." dedi.
"ARTIK YARGIYA MÜDAHALE YOK"
Bugün Lübnan tarihinde yeni bir sayfa açıldığının altını çizen Aoun, Hepimiz kanunlara uyarak güçlü bir ulus inşa edeceğiz. Artık yargıya müdahale yok, yolsuzluklar yok, dokunulmazlıklar yok. Bunlar tarih olacak. İsrail'in saldırılarında yıkılan her yeri onaracak, yeniden ayağa kaldıracağız. Buna söz veriyorum." ifadelerini kullandı.
Eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn da 2016 yılında Mecliste düzenlenen 46'ncı oturumda seçilebilmişti. Yine Anayasa'ya göre Meclisteki sandalyelerin dini ve mezhepsel temele göre dağıtıldığı Lübnan'da birçok farklı fraksiyon bulunuyor.
Şii, Sünni, Maruni Hristiyan ve Dürzi gibi çok sayıda dini ve mezhebe dayalı partinin bulunması sebebiyle Mecliste çoğunluğun oyunu alabilecek ortak bir aday üzerinde fikir birliğine varılamıyor.
Bu dini ve mezhepsel gruplardan birine ya da birkaçına yakın olan ABD, Fransa, Suudi Arabistan ve İran gibi dış güçlerin de müdahale etmesiyle durum daha da karmaşık hale gelebiliyor.
Lübnan'da 31 Ekim 2022'de 13. Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın görev süresinin dolmasından bu yana farklı siyasi kesimler birbirlerinin adaylarına karşı çıkarak cumhurbaşkanlığı seçimini bloke etmişti.
Hizbullah yanlısı ve karşıtı siyasi blok arasındaki rekabetten dolayı yeni cumhurbaşkanı daha önce yapılan 12 oturuma rağmen bir türlü seçilmemişti.
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten sonra Gazze'ye başlattığı saldırı ve Lübnan-İsrail sınırında yaşanan çatışmalar da Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi gündemini geri plana düşürmüştü.
İsrail ile Lübnan arasında 27 Kasım 2024'te varılan ateşkes antlaşması cumhurbaşkanlığı seçimine yeniden odaklanılmasına imkan sağladı.