• G.ALTIN

    3.520,80

  • DOLAR

    36,6614

  • EURO

    39,9370

  • BIST 100

    10.840,59

  • BITCOIN

    $82.364

Lübnan'da İran uçuşlarına engel! Hizbullah'tan sert uyarı

Lübnan'da İran uçuşlarına engel! Hizbullah'tan sert uyarı

Lübnan'da İran uçuşlarının yasaklanması, Hizbullah'ın sert tepkisine yol açtı. İsrail'in silah kaçakçılığı suçlamaları ile tansiyon yükselirken, protestolar devam ediyor.

Lübnan'da İran uçuşlarının yasaklanması büyük bir kriz yarattı. Hizbullah destekçileri, Beyrut Refik Hariri Ulusulararası Havalimanı'na İran uçaklarının inişine izin verilmemesini protesto ederk sokaklara döküldü. İsrail'in silah kaçakçılığı suçlamalarıyla gerilen ortam, bölgesel tansiyonu daha da artırdı.

BEYRUT'TA GERGİN PROTESTOLAR

Lübnan’da Hizbullah yanlıları, hükümetin İran uçuşlarını durdurma kararına karşı geniş çaplı gösteriler düzenledi. Başkent Beyrut’ta havaalanı yolunu kapatan protestocular, lastik yakarak yolları trafiğe kapattı. Göstericilerin taşıdığı Hizbullah bayrakları ve Kasım Süleymani posterleri dikkat çekti.

İRAN UÇUŞLARINA GEÇİŞ YASAK

Lübnan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, güvenlik kaygıları nedeniyle İran uçuşlarının 18 Şubat’a kadar askıya alındığını duyurdu. Yetkililer, İran merkezli Mahan Air’e ait iki uçağın iniş izni almadan önce ek güvenlik tedbirlerinin devreye sokulması gerektiğini belirtti.

Tahran yönetimi ise bu kararın İsrail’in baskıları nedeniyle alındığını iddia ediyor. İranlı yetkililer, Lübnan’ın uçuşlara izin vermemesini diplomatik bir kriz olarak görüyor.

İSRAİL'DEN SİLAH KAÇAKÇILIĞI SUÇLAMASI

İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü ve Hizbullah’ın Beyrut Uluslararası Havalimanı’nı silah kaçırmak için kullandığını öne sürdü. İsrail ordusunun bu sevkiyatları engellemek için çeşitli girişimlerde bulunduğunu ancak bazı sevkiyatların başarıyla gerçekleştirildiğini iddia etti.

Lübnan hükümeti ve Hizbullah yetkilileri ise İsrail’in bu suçlamalarını kesin bir dille reddetti. Ocak ayında İran’dan gelen diplomatik bir heyeti taşıyan bir uçağın Beyrut’ta detaylı bir denetime tabi tutulması, Hizbullah yanlılarının tepkisini çekmişti.

HİZBULLAH: “SİYONİST TEHDİTLERİ REDDEDİYORUZ”

Hizbullah milletvekili İbrahim Al Moussawi, Beyrut havaalanına yönelik “Siyonist tehditleri” kınayarak, Lübnan hükümetine İran uçuşlarına yeniden izin vermesi çağrısında bulundu.

Kaynak: TRHABER

 

Avatar
İbrahim Hakkı Yazıcı