Yandex Metrica

Lübnan Ordusu'nun alarmından sonra AB ve BM devrede

Lübnan Ordusu'nun alarmından sonra AB ve BM devrede

Lübnan Ordusu Genel Komutanı Josef Avn, “Lübnan askerlerini kurtarın” çağrısı yaptı. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Sorumlusu Joseph Borrel Beyrut’ta.

Dünya

23.01.2024, 17:35

Lübnan Ordusu Genel Komutanı Josef Avn, geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Lübnan lirasının hızla değer kaybetmesinin ardından ordudaki maaş sorununun had safhaya çıktığını söyledi.

Ordunun personellerine maaş veremediğini ve büyük gıda ve yakıt sorunu yaşadığını belirten Avn, finansör ülkelere “Lübnan askerlerini kurtarın” çağrısı yaptı.

AB: Finans desteği hükümetin kurulmasına bağlı

Avn’ın açıklamasının ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’a giden Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Sorumlusu Joseph Borrel, burada yaptığı açıklamada, AB’nin Lübnan’a finans desteği sunmaya hazır olduğunu söyledi.

Borrel, “AB olarak, Lübnan’a destek vermeye ve ekonomik sorunlarını çözmeye hazırız. Ancak bunun için siyasi istikrar ve hükümetin kurulması gerekiyor. Hükümeti neden kuramadıklarını anlayabilmiş değiliz” şeklinde konuştu.

Beyrut’ta daha sonra hükümet merkezi olarak bilinen Beyti’l Vasat’a geçen Borrel, burada hükümetin kurulmasıyla görevli Başbakan Saad el-Hariri ile bir araya geldi.

Hariri, twitter aracılığıyla yayımladığı açıklamada, görüşmede siyasi ve ekonomik gelişmelerin ele alındığını bildirdi.

Fransa’nın başını çektiği Avrupa ülkeleri, 30 Mart’ta düzenledikleri CEDRE Konferansı’nda Lübnan’a finans desteği için 10 milyar dolar toplamıştı.

Avrupa ülkeleri, CEDRE Konferansında toplanan paranın Lübnan’a teslimi için ülkede hükümetin kurulmasını ve siyasi istikrarı şart koşuyor.

BM: “Zamanı geldi”

Lübnan Ordusu’nun çağrısının ardından bugün Fransa’da Lübnan konulu uluslararası bir kongre yapıldı.

Kongre öncesi bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Temsilcisi Yuanna Frontsca, BM’nin Lübnan Ordusu’nu desteklemek için gerekli çabaları sarf etmeye hazır olduğunu söyledi.

Frontsca, “Lübnan Ordusu ve askerlerini, Lübnan’ın istikrarını koruma ve güçlendirme çabalarında desteklemenin zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

Ekim 2020’den beri hükümet kurulamıyor

Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos 2020’de yaşanan şiddetli patlamadan bu yana Lübnan’da yaşanan ekonomik kriz katlanarak devam ediyor.

Ülkede döviz, akaryakıt ve gıda sıkıntısı yaşanırken, Ekim 2020’de Hassan Diyab hükümetinin istifasından bu yana siyasi tarafların uzlaşamaması yüzünden hükümet kurulamıyor.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad el-Hariri, çeşitli taraflarla müzakerelerinin ardından 18 kez Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a hükümet önerisi sunmasına rağmen hiçbir önerisi kabul edilmedi.

Lübnan’da 17 Ekim 2019’da başlayan halk protestoları ise aralıklarla da olsa hala devam ediyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading