Lübnan'da sokaklar karışırken, hükümet krizi için umut ışığı doğdu
Lübnan’da hükümetin kurulamamasından doğan siyasi krizin sebep olduğu ekonomik kriz, sokakları da hareketlendiriyor. Hükümetin kurulması için yeni bir umut olduğu gelen haberler arasında.

Lübnan’da hükümetin kurulamamasından doğan siyasi krizin sebep olduğu ekonomik kriz, sokakları da hareketlendiriyor. Hükümetin kurulması için yeni bir umut olduğu gelen haberler arasında.
Müstakbel Partisi lideri Saad el-Hariri, hükümeti kurma görevini üstlenmesinden 8 ay geçmesine rağmen henüz hükümeti kuramadı. Dolar, Lübnan lirası karşısında büyük artış gösterirken, başta Beyrut ve Trablus olmak üzere birçok şehirde sokak olayları görüldü.
Lastik yakarak yolları kapatan protestocular, akaryakıt istasyonlarını işgal etti. Sünni çoğunluklu Trablus’ta ise bazı güvenlik olayları yaşandı.
AFP'nin yayınladığı fotoğraflarda, caddelerde yakılan çöp konteynırlarıyla yolun kapatıldığı görüldü.
أغلق متظاهرون الاثنين عدة طرق رئيسية وأضرموا النيران في إطارات السيارات وحاويات القمامة في عدة مناطق لبنانية احتجاجاً على النقص الحاد في مادة البنزين وانقطاع التيار الكهربائي في هذا البلد الغارق في أزمة غير مسبوقة.https://t.co/2EGUnZRG2E #فرانس_برس #لبنان
— فرانس برس بالعربية (@AFPar) June 29, 2021
???? @MarwanTahtah pic.twitter.com/uyX8Wck6c8
MİLLİ GÜVENLİK MECLİSİ TOPLANDI
Beyrut ve Trablus’ta yaşanan olayların bugün de devam etmesi üzerine Lübnan Milli Güvenlik Meclisi, bugün acil toplandı.
Toplantı sonucunda yayımlanan bildiride, bütün güvenlik güçlerinin tam teyakkuz halinde olması talimatı verildi.
Toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise ülkedeki yolları trafiğe kapatma eylemlerine dikkati çekerek, ifade özgürlüğünün kaosa dönüşmemesi gerektiğini söyledi.
Avn, son zamanlarda akaryakıt istasyonları önünde oluşan uzun kuyrukları "vatandaşı aşağılayan" kabul edilemez bir durum olarak tanımladı.
Akaryakıtta yeni fiyatların belirlendiğine ve bunun da benzin krizini hafifleteceğine işaret eden Avn, sürücülerin uzun süre kuyruklarda bekleme çilesinin tekrarlanmaması için tüm ilgili makamların yoğun çaba sarf etmesi gerektiğini ifade etti.
Hayat koşullarının kötüleşmesi ve doların yükselmesine karşı yolları trafiğe kapatma eylemlerine de değinen Avn, bu tür eylemlerle mevcut ekonomik ve mali koşullardan etkilenen vatandaşa ayrı bir çile yaşatmaya sebep olunduğunu söyledi.
Güvenlik güçlerinin, vatandaşın güvenliği ve istikrar için yolları trafiğe kapatma eylemlerine müsamahakar davranmaması gerektiğini dile getiren Avn, "İfade özgürlüğü herkesin hakkıdır ancak bunun kaos ve isyanlara dönüşmemesi gerekir." dedi.
HİZBULLAH'TAN BASİL'E UYARI
Gözlemciler, hükümetin kurulamamasının önündeki en büyük engelin Başbakan Saad el-Hariri ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile damadı ve eski Dışişleri Bakanı Cibran Basil arasındaki anlaşmazlık olduğunu ifade ediyor.
Yerel kaynaklardan IM Lebanon internet sitesine göre, Basil-Avn ikilisinin en büyük müttefiki olan İran destekli Hizbullah örgütü, sokak olaylarının dönülemez noktaya yaklaşması üzerine Basil’den bazı konularda esnek davranarak hükümetin kurulmasına yardımcı olmasını istedi.
Lübnan’da ekonomik sıkıntıların aşılabilmesi için hükümetin kurulması önemli bir eşik olarak görülüyor.
Lübnan ekonomisinin düzelmesi için milyarlarca avroluk finans desteği sağlayan Fransa öncülüğündeki Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, toplanan finansın Lübnan’a aktarılması için hükümetin kurulmasını şart koşuyor.