Yandex Metrica

Sitede Ara

Libyalı siyasi taraflar, Hafter yüzünden uzlaşamadı

Libyalı siyasi taraflar, Hafter yüzünden uzlaşamadı

İsviçre'nin Nyon kentinde toplanan Libyalı siyasi taraflar, seçimlerin 24 Aralık'ta yapılması konusunda uzlaşı sağlanamadı. Hükümet: Uzlaşmazlığın sebebi Hafter.

Dünya

23.01.2024, 17:37

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde İsviçre'de toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu (LSDF) üyeleri, 24 Aralık'ta yapılmasına karar verilen parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerinin anayasal temeli konusunda uzlaşı sağlayamadı.

Müzakereler 5 gün sürmesine rağmen tarafların uzlaşamaması üzerine 24 Aralık’ta gerçekleşmesi ön görülen parlamento ve başkanlık seçimlerinin akıbeti merak konusu oldu.

Nyon’daki toplantıları yakından takip eden kaynakların verdiği bilgiye göre, müzakerelerde tarafların neredeyse bütün konularda uzlaşmasına rağmen Darbeci Emekli General Halife Hafter’in seçimlerde aday olmak istemesi nihai uzlaşıyı engelledi.

Rusya'dan ABD'nin üç ülkeye yardım kararına tepki: 'Daha fazla insan ölecek' Rusya'dan ABD'nin üç ülkeye yardım kararına tepki: 'Daha fazla insan... Haberi Görüntüle

HAFTER’İN BELİRSİZ STATÜSÜ

Ukrayna, İspanya'dan Patriot bekliyor! İspanyol bakandan şaşırtan açıklama: 'İspanya elinden gelen askeri yardımları yaptı' Ukrayna, İspanya'dan Patriot bekliyor! İspanyol bakandan şaşırtan açıklama: 'İspanya elinden... Haberi Görüntüle

Libya’daki savaşın tarafları, 23 Ekim 2020’de İsviçre’nin Cenevre kentinde uluslararası güçler ve BM gözetiminde gerçekleştirilen müzakereler sonucu ateşkes ilan etmişti.

Taraflar arasında Kasım 2020’de Tunus’un başkenti Tunus’ta düzenlenen ateşkes sonrası ilk müzakere toplantısında ise parlamento ve başkanlık seçimlerinin 24 Aralık 2021’de düzenlenmesi konusunda tam uzlaşıya varılmıştı.

Libya’daki savaşın sonlanması için Cenevre, Berlin, Tunus ve Fas’ın Sahirat kentinde yapılan toplantıların hiçbirinde Hafter’in satatüsüne dair açık bir tanım getirilmemiş ve 2014 yılında ilan ettiği askeri darbe hiçbir tarafça tanınmamıştı.

Hafter’e bağlı kuvvetler, başkent Trablus’a yönelik saldırılarında yenilse de ülkenin en büyük ikinci kenti Bingazi dahil ülkenin doğusunu hala kontrolünde tutuyor ve meşru hükümetin tasarruflarını engelliyor.

Dehşet anları! Trump’ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini cayır cayır yaktı Dehşet anları! Trump’ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini cayır... Haberi Görüntüle

“UZLAŞI ASKERİ TARAFIN İNADI YÜZÜNDEN OLMADI”

Bosnalı Sırplardan skandal eylem: Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği gösteriye katıldılar Bosnalı Sırplardan skandal eylem: Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği gösteriye katıldılar Haberi Görüntüle

Bugünkü LSDF toplantısında uzlaşı sağlanamamasının ardından ilk resmi açıklamalar Libya Başbakanı Abdulhamid el-Dibeybe ve Devlet Yüksek Meclisi Başkanı Halid el-Mişri tarafından yapıldı.

Her iki isim de müzakerelerde büyük oranda uzlaşı sağlanmasına rağmen askeri tarafın inadı sonucunda nihai uzlaşıya varılamadığına işaret etti.

Mişri, Twitter aracılığıyla yayımladığı açıklamada, “Diyalog görüşmelerinde Libyalıların kendi temsilcilerini seçme ümidinin engellenmesi yüzünden ortak bir zemine varmadık. Bunun sebebi, seçimlere adaylığın önündeki şartların kaldırılmasını dayatan taraflar. Dünya’nın her yerinde adaylık için bazı şartlar bulunuyor. Libya Anayasası’nda da askerlerin ve yabancı ülke vatandaşlığı olan kişilerin başkanlığa aday olması reddediliyor” ifadelerini kullandı

Açıklamasının devamında Hafter’e hitap ettiği anlaşılan el-Mişri, şunları kaydetti;

“Eğer aday olmak istiyorsan yabancı ülke vatandaşlığından vazgeç, askeri üniformanı çıkar ve savaş suçlarıyla ilgili hukuki durumunu düzelt. Bunları yapsan bile yine de silah sandıklarında yenildiğin gibi seçim sandıklarında da yenileceksin.”

Libya’da Kaddafi’nin devrilmesiyle sonuçlanan 17 Şubat 2011 devriminin ardından yapılan yeni Anayasa’ya göre, askerler ve yabancı ülke vatandaşları devlet başkanlığına aday olamıyor.

Emekli General Halife Hafter, Devrik Diktatör Albay Muammer Kaddafi döneminde 1986-1987 yılları arasında yaşanan Libya-Çad savaşında büyük savaş suçları işlemişti.

Hakkında savaş suçları işlediğine dair davalar bulunan Hafter, Kaddafi tarafından öldürülmek istenmiş ancak CİA’in düzenlediği bir operasyonla ABD’ye kaçırılarak burada ABD vatandaşlığına geçmişti.

İsrail karıştı! Esir aileleri aşırı sağcı siyonist Ben-Gvir'e saldırdı İsrail karıştı! Esir aileleri aşırı sağcı siyonist Ben-Gvir'e saldırdı Haberi Görüntüle

“HAFTER, DİPLOMATİK DOKUNULMAZLIK ALAMAZ”

Çin savaş jetleri Pasifik'te dolaşan ABD keşif uçağını kovaladı! Egemenlik savaşı an meselesi Çin savaş jetleri Pasifik'te dolaşan ABD keşif uçağını kovaladı! Egemenlik... Haberi Görüntüle

Çad savaşının yanı sıra, Libya’daki askeri darbeyi takip eden süreçlerde de savaş suçları işleyen Hafter’in hakkında bu suçlardan dolayı Mısır’ın İskenderiye kenti ve ABD’nin Virginia eyaletinde açılmış davalar var.

Hafter’e bağlı militanların saldırılarında ya da yine bu militanların işkence ve gasp gibi suçlarında ölen kişilerin aileleri tarafında açılan bu davalarda, Hafter için büyük hapis cezaları ve milyonlarca dolarlık tazminat cezaları talep ediliyor.

Associated Press (AP) haber ajansının verdiği bilgiye göre, Virginia’da Hafter’in yargılandığı davanın hakimi Leonie Brinkema, geçtiğimiz Perşembe günü yapılan duruşmada, Hafter’in diplomatik dokunulmazlık talep edemeyeceği kararı aldı.

Brinkema, duruşmada Hafter’in ne devlet başkanlığı dokunulmazlığı ne de politik doktrin alamayacağını belirttikten sonra, “Hafter’e yönelik davalarla ilgili gerek Trump döneminde, gerekse Biden döneminde dışişleri bakanlığına müdahil olup olmayacaklarını defalarca sorduk ancak her seferinde reddettiler” dedi.

ABD, Gazze'ye tekrardan havadan gıda yardımında bulundu: CENTCOM detayları paylaştı ABD, Gazze'ye tekrardan havadan gıda yardımında bulundu: CENTCOM detayları paylaştı Haberi Görüntüle

DİBEYBE: ALTERNATİF YOL BULUNMALI

Ukrayna lideri Zelenski Batı'ya yalvardı: İsrail'e verdiğiniz desteği bize de verin! Ukrayna lideri Zelenski Batı'ya yalvardı: İsrail'e verdiğiniz desteği bize de... Haberi Görüntüle

Libya Başbakanı Abdulhamid el-Dibeybe ise bugünkü LSDF toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, BM Libya Misyonuna sorumluluk yüklenerek uzlaşıyı sağlama çağrısı yaptı.

Dibeybe, askeri tarafın inadı yüzünden uzlaşıya varılamadığına vurgu yaptığı açıklamada, “Seçimlerin zamanında yapılması gerekiyor. Bunu sağlamak için alternatif bir anlaşma yolu bulmalıyız” ifadelerini kullandı.

Libya Başbakanı Dibeybe, Hafter’in başkanlık seçimlerine aday olmasının kabul edilemeyeceğini bu açıklamayla vurgularken, BM ve arabulucu ülkelerin Hafter sorununu nasıl çözeceği merak konusu.

Libya’daki mevcut durumda ülkenin doğusunu gayrimeşru yollarla kontrol altında tutan Hafter ve militanlarının Libya'da şeffaf ve özgür bir seçime izin vermeyeceği su götürmez bir gerçek olarak görülüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading