Yandex Metrica
SON DAKİKA
Libya'da bombanın pimi çekildi! Savaş o tarihte yeniden başlayabilir

Libya'da bombanın pimi çekildi! Savaş o tarihte yeniden başlayabilir

Fiili olarak bölünmüş durumdaki iki ordulu Libya, BM'nin zorlamasıyla 24 Aralık'ta sandık başına gidiyor. Kaybeden tarafın kazananı tanımayacağı seçimin sonucu şimdiden belli: Yeni bir savaş!

Dünya

23.01.2024, 18:29

Fiili olarak iki parçaya bölünen Libya'da halk, Birleşmiş Milletler'in (BM) dayatmasıyla 24 Aralık'ta sandık başına gidiyor. BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Temsilcisi Stephanie Williams'ın yürüttüğü müzakerelerin ardından alınan karar doğrultusunda gerçekleşecek seçimler, daha önce başkanlığa aday olamayacağı açıklanan ancak sonradan adaylığı kabul edilen CIA devşirmesi darbeci Halife Hafter'e meşruiyet kazandıracak. 

Tıp dünyası şokta! Elon Musk'ın beyin çipleri işe yaradı! Neuralink... Haberi Görüntüle

İŞTE ÖNE ÇIKAN ADAYLAR 

Libya başkanlığı için kimin aday olup olmayacağına Yüksek Seçim Komisyonu karar veriyor. Komisyon geçtiğimiz günlerde, ABD vatandaşı olmasına rağmen Hafter'in adaylığını kabul etti. 70'den fazla adayın yarışacağı seçimlerde öne çıkan isimler şöyle:

  • Şubat ayından beri başbakanlık görevini yürüten Abdulhamid Dibeybe
  • Ulusal Mutabakat Hükümeti'nde (UMH) İçişleri Bakanlığı görevini yapmış Türk asıllı Fethi Başağa
  • Savaş lordu Halife Hafter 
  • Muammer Kaddafi'nin devrilmesinde rol oynayan İbrahim Ed-Debbaşi 
  • Hafter kontrolündeki Tobruk'ta Temsilciler Meclisi başkanlığını yürüten Akile Salih
  • UMH'de Eğitim Bakanlığı yapmış Osman Abdulcelil
  • Geçmişte Kaddafi'nin 'sağ kolu' olarak bilinen Beşir Salih.
ABD'de başkanlık yarışı kızıştı! Biden, bağışta Trump'a büyük fark attı Haberi Görüntüle

SAVAŞ HER ŞEKİLDE PATLAK VERİR

Batı ve doğu olarak ikiye ayrılmış durumdaki Libya'da doğu kanadını tutan ve Rus güvenlik şirketi Wagner'in desteğiyle paralı asker ordusu oluşturan Hafter'in, 24 Aralık'taki seçim ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın ülkenin tamamını işgal için orduya emir vermesine kesin gözüyle bakılıyor. Hafter, 7 bin kadar Rus dışında Suriye, Çad ve Sudan'dan bölgeye BAE'nin getirdiği maaşlı milislerce de destekleniyor. Hafter'in Sirte doğusundaki tüm kentlerde sandığa müdahale etme ihtimali de oldukça yüksek bir olasılık. 

Ülkenin batı kanadında Türkiye ile Katar tarafından desteklenen ve BM tarafından da tanınan meşrû Trablus hükümeti ise Hafter kaynaklı böyle bir hilenin gerçekleşmesi halinde seçimleri tanımayacak. Devlet kurumları ve silahlı güçler bakımından tam anlamıyla ikiye ayrılmış durumdaki Libya'da 24 Aralık'a 'nihai savaşın fitilini ateşleyecek tarih' gözüyle bakılıyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading