Lavrov'dan Ankara-Şam hattı için 'normalleşme' mesajı! Madde madde anlattı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kazan’da yapılan ve tüm dünyanın merakla izlediği BRICS toplantısının ardından Türkiye'nin üyelik başvurusunu değerlendirdi. Lavrov, ''Türkiye Brics’e önemli katkı sağlayacak güçte bir ülke.'' dedi. Lavrov, Ankara-Şam hattı için 'normalleşme' mesajı da verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde ziyaret gerçekleştirdiği Kazan’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede birçok konu ele alındı. İki liderin ele aldığı konu başlıklarından biri de Şam Rejimi ile normalleşmeydi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, yaşanan süreci Hürriyet gazetesine anlattı. Ankara-Şam için devrede olduklarının altını çizen Lavrov, Türkiye'nin Brics’e önemli katkı sağlayacak güçte bir ülke olduğunu vurguladı.
SURİYE-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
“Suriye -Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi, Suriye’de sürdürülebilir istikrar ve Ortadoğu bölgesinde güvenliğin güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor.'' diyen lavrov, şunları kaydetti;
''Rusya, Şam ile Ankara arasındaki ihtilafları ortadan kaldırmak için tutarlı bir şekilde çaba sarf ediyor. Astana Süreci’nin garantör ülkelerinin dışişleri bakanlarının 27 Eylül’de New York’ta yaptığı toplantıda Türk ve İranlı meslektaşlarımla bu konuyu ele aldık. Geçen yıl Moskova’da, Rusya-İran-Suriye-Türkiye dörtlü formatı çerçevesinde dışişleri bakanlıkları, savunma bakanlıkları ve istihbarat servisleri düzeyinde bir dizi temas gerçekleştirildi. Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü, terörle mücadele ve sınırların güvenliğinin sağlanması da dahil olmak üzere özellikle ilgi gerektiren konular belirlendi.''
''TEŞVİK EDECEĞİZ''
Suriye'den şartlarından bahseden Lavrov, ''Şam ve Ankara’nın pozisyonlarında ortaya çıkan görüş ayrılıkları müzakere sürecinin duraklamasına neden oldu. Suriye hükümeti, öncelikle Türk askeri birliklerinin Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarından çekilmesi konusuna netlik kazandırılması gerektiğinde ısrar ediyor. Türkiye, prensip olarak Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını teyit ediyor ancak birliklerin çekilmesi konusunu daha sonra ele almayı teklif ediyor. Her iki başkentten de diyaloğun yeniden başlatılmasına ciddi ilgi duyulduğuna dair sinyaller geldiğinden, müzakere sürecinin hızla yeniden başlatılmasını aktif bir şekilde teşvik edeceğiz.” dedi.
TÜRKİYE'NİN BRICKS ÜYELİĞİ BAŞVURUSU
Türkiye’nin BRICS üyeliği başvurusu hakkında da konuşan Lavrov, “Türkiye’nin BRICS ile yakınlaşmaya gösterdiği ilgiyi memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, BM Şartı’na saygıya, açıklığa, pragmatizme ve üçüncü tarafları hedef almamaya dayanan grubun çekiciliğini teyit etmektedir. BRICS’in, çok taraflı ilkeleri güçlendirmeye odaklanan, egemen bir dış politika izleyen ve tek taraflı yaptırımlara katılmayan ülkeler başta olmak üzere Küresel Çoğunluk ülkeleriyle bağlarını genişletmesinden yanayız.'' ifadelerini kullandı.
''BUNA OYBİRLİĞİ İLE KARAR VERECEĞİZ''
''Türkiye’nin BRICS’in daha da geliştirilmesine önemli katkı sağlayacak güçte olduğundan eminim.'' diyen Lavrov, ''Kazan’da düzenlenen zirvede, BRICS’in mevcut katılımcılarının ortak ülkeler birliğine katılım yoluyla konsolide edilmesi yönünde bir tercih yapıldı. Türkiye’nin BRICS’in daha da geliştirilmesine önemli katkı sağlayacak güçte olduğundan eminim. Türkiye’nin birliğe katılımının parametrelerine ilişkin karar, oybirliği temelinde ve tüm BRICS ülkelerinin ve Türkiye’nin egemen tercihine saygı gösterilerek verilecek.” ifadelerini kullandı.