Yandex Metrica

Laçın artık bizim! Azerbaycan dünyaya ilan etti: İşgalden kurtardık

Laçın artık bizim! Azerbaycan dünyaya ilan etti: İşgalden kurtardık

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Laçın şehri ile Zabuh ve Sus köylerinin Bakü'nün kontrolüne geçtiğini duyurdu. Ermenilerin ve Rusların ayrıldığı bölgede Azerbaycan Ordusu konuşlandırıldı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Laçın'ın Azerbaycan'a iade edilmesinden mutluluk duyulduğu bildirildi.

Dünya

06.02.2024, 21:54

24 Ağustos itibarıyla Ermenilerin ve Rus birliklerinin ayrıldığı Laçın koridoru, bugün Bakü yönetiminin kontrolüne geçti. Laçın şehri ile Zabuh ve Sus köylerinin yer aldığı Laçın koridoru, İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonra Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya tarafından imzalanan 10 Kasım 2020 bildirisi gereği geçici olarak Rus unsurlarının kontrolüne verilmişti.

'LAÇIN'A DÖNDÜK'

Aliyev, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün 26 Ağustos'ta biz Azerbaycanlılar, Laçın şehrine döndük. Azerbaycan Ordusu Laçın şehrinde konuşlandırıldı. Zabuh ve Sus köyleri kontrol altına alındı. Bu vesileyle tüm Laçınlıları ve Azerbaycan halkını tebrik ediyorum. Yaşasın Laçın! Yaşasın Azerbaycan!" ifadelerine yer verdi.

Bakan Fidan duyurdu: Türkiye ve Irak arasında 20'den fazla anlaşma imzalanacak! Bakan Fidan duyurdu: Türkiye ve Irak arasında 20'den fazla anlaşma... Haberi Görüntüle

Ramazan Bayramı kana bulandı: Siyonist İsrail saldırılarını şiddetlendirdi Ramazan Bayramı kana bulandı: Siyonist İsrail saldırılarını şiddetlendirdi Haberi Görüntüle

ERMENİLER YENİ YOLU KULLANACAK

Azerbaycan 10 Kasım 2020 bildirisine göre, Ermeni nüfusun Ermenistan'a gidiş gelişlerde kullanması için Laçın şehrinin dışından geçen yeni bir yol inşa edecekti. Azerbaycan'ın 32 kilometrelik yolu belirlenen tarihten önce tamamlamasıyla Rus unsurlar ve Ermeniler bölgeden çekildi. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeniler, Ermenistan'a geçmek için Azerbaycan'ın inşa ettiği yeni yolu kullanacak. Yeni yolun güvenliği ise Rus unsurlar tarafından sağlanacak.

İnsanlık bir kez daha utansın! Şifa Hastanesinde İsrail katliamı: Toplu mezar bulundu! İnsanlık bir kez daha utansın! Şifa Hastanesinde İsrail katliamı: Toplu... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan Laçın şehri ile Zabuh ve Sus köylerinin Azerbaycan'a teslim edilmesine ilişkin açıklama yapıldı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada  "9 Kasım 2020 tarihli Üçlü Bildiri'de ifade edilen hususlar doğrultusunda devam eden süreç kapsamında Azerbaycan’a bugün iade edilmiş olmasından mutluluk duyuyoruz." denildi.

Türkiye'nin Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemeye devam edeceğinin vurgulandığı açıklamada "Güney Kafkasya’da barış ve istikrarın tesisi doğrultusunda kayda değer bir aşama teşkil eden bu gelişmenin, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerine olduğu kadar, bölgesel normalleşmeye de katkı sağlamasını ümit ediyoruz." ifadeleri yer aldı. 

ABD'li Senatör'den hükümete İsrail tepkisi: Size neden 10 milyar dolar verelim? ABD'li Senatör'den hükümete İsrail tepkisi: Size neden 10 milyar dolar... Haberi Görüntüle

ERMENİ ORDUSU İŞGAL ETMİŞTİ


Ermeni ordusu 1992'de Laçın şehrini  ve bölgedeki köyleri işgal etmiş, Azerbaycanlıların ayrılmak zorunda kaldığı bölgeye Suriye ve Lübnan'dan getirilen Ermeniler yerleştirilmişti. Azerbaycan süreç boyunca bu durumu savaş suçu ve Cenevre Sözleşmeleri'nin ihlâli olarak gördüğünü açıklasa da 10 Kasım 2020 bildirisine kadar konuya ilişkin herhangi bir adım atılamamıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading