Kuzey Kore'de yasaklar bitmiyor! Listeye sosisli eklendi: Yakalanalar vatana ihanetten yargılanacak!

Kuzey Kore'de yasaklar bitmiyor! Listeye sosisli eklendi: Yakalanalar vatana ihanetten yargılanacak!

Kuzey Kore'de yasakların sonu gelmiyor. Kim Jong Un yönteminde olan ülke, Batı kültürüyle başa çıkmaya çalıyor. Ülke genelinde batı kültürüne dahil olan sosisli sandviçi yasaklandı. Artık sosisli sandviç satarken veya pişirirken yakalanan kişiler çalışma kamplarına gönderilecek. Bu yasağa uymayanlar, sosisli yüzünden "vatana ihanet" suçundan yargılanacaklar. 

Dünya üzerinde izole hale gelmiş olan Kuzey Kore, Batı kültürünün baskılarına karşı çıkmak için yeni kararlar alıyor. Ülke genelinde yaygınlaşan ve batı kültürüne ait olan sosisli sandviç artık yasaklandı.  İngiliz The Sun gazetesinin yaptığı habere göre ülkenin lideri Kim Jong Un, ABD'den esinlenen Güney Kore yemeğinin popülaritesinin arttığı bir dönemde sosis servis etmenin "vatana ihanet" olduğunu ilan etti. Yani artık sosisli sandviç veya sadece sosis ülke genelinde yasaklandı. Sosis yemek isteyen vatandaşlar, bu durumda vatana ihanet suçundan yargılanacak. 

BOŞANANLARDA CEZA ALIYOR

Sosisli sandviç satarken ya da pişirirken yakalanan kişiler ülkenin kötü şartlarıyla şöhret olan çalışma kamplarına gitme ihitmali ile karşı karşıya kalacak. Pyongyang ayrıca boşananların da hapse atılabileceğine hakkında açıklama yaptı.

"ORDU ÜSSÜ YAHNİSİ"

Rejimin vatandaşlar arasında kapitalist kültürü bastırma çabalarının bir parçası olarak, Batı yanlısı komşu Güney Kore'den ithal edilen bir yemek olan budae-jjigae'nin satışını yasakladı.

“Ordu üssü yahnisi” anlamına gelen baharatlı Kore-Amerikan yemeğinin malzemeleri arasında sosisli sandviç de yer alıyordu.

KORE SAVAŞINDAN ORTAYA ÇIKTI

1950'lerdeki Kore Savaşı sırasında bölgede bulunan ABD askerleri tarafından atılan etlerden bu yemek ortaya çıktı. Savaş sırasında aç kalan yerel halk, bu etleri güveç yapmak için kullandı.

2017'DE ÜLKEYE SIÇRADI

Bu savaş sırasında ortaya çıkan yemeğinin, güneyde icat edilmesinden onlarca yıl sonra, 2017 yılında Kuzey Kore sınırını sıçaradığı tahmin ediliyor.  Aralık ayında da Kuzey Kore'de boşanan vatandaşların “suçları” nedeniyle bir ile altı ay arasında çalışma kamplarında tutulduklarını iddia eden raporlar ortaya çıkmıştı.

"KADINLARIN CEZALARI DAHA AĞIR"

Komünist ülkede boşanma, anti-sosyalist bir eylem olarak ele alındığı için çok hoş karşılanmıyor. Bu yüzden hükümetin herhangi bir yasal ayrılığı imzalaması gerekiyor. Güney Pyongan eyaletinde üç ay hapis yattığını söyleyen boşanmış bir kadın, RFA'ya kadınların erkeklerden daha ağır cezalar aldığını söyledi. Üç ay hapis yatan kadın, alınan kararlarda kadınların daha fazla ceza aldığına değinerek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:  

“İlçe çalışma eğitim kampında yaklaşık 80 kadın ve 40 erkek tutuklu bulunuyor. Yaklaşık 30 erkek ve kadın boşanma kararları nedeniyle hapsedildi ve kadınların cezaları daha uzundu.”

Avatar
Tolga Çolak