Yandex Metrica

Kuzey Akım 1 ve 2'yi patlattılar! Joe Biden'ın tehdidi gerçek oldu

Kuzey Akım 1 ve 2'yi patlattılar! Joe Biden'ın tehdidi gerçek oldu

Baltık Denizi'nden geçen Kuzey Akım-1 boru hattında yoğun sızıntılar meydana geldi. Faaliyette olmayan Kuzey Akım-2'de de ani basınç düşüklüğü tespit edildi. Rusya'dan Avrupa'ya gaz taşıma kapasitesine sahip iki hattın peşpeşe sabotajlarla devreden çıkarılması, ABD'nin tehdidini hatırlattı.

Dünya

07.02.2024, 12:56

Avrupa ülkelerinin kış soğuklarına dayanamayıp Rusya ile gaz anlaşması yapma ihtimalini önleyecek bir hamle geldi. Rusya'dan Almanya'ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım-1 (Nord Stream) denizin altında sabote edildi. Boru hattı, Baltık Denizi'nde Polonya ile İsveç kıyıları arasındaki bölgede patladı. Sızıntılar deniz yüzeyinden bile görülüyor. 

Rusya'dan Batı Avrupa'ya gaz taşıyan en hacimli boru hattı olan Kuzey Akım-1, 2011 yılından beri Almanya'ya doğalgaz ulaştırıyo ve bu ülkenin ekonomisine güç veriyordu. Yaptırımlara tepki olarak bir süredir Moskova'nın gaz pompalamadığı boru hattını kimin sabote ettiği bilinmiyor. Ancak ABD Başkanı Joe Biden, 24 Şubat'ta başlayan Rus işgali öncesi Putin'i tehdit etmiş ve "Rusya Ukrayna'ya girerse Kuzey Akım'ı bitiririz" demişti. 

Kuzey Akım-1 hattını sabote eden güç eğer Washington ise kış aylarını gazsız geçirmeye hazırlanan Avrupa'da tepkilerin önce hükümetlere, ardından ABD'ye yönlenmesine artık kesin gözüyle bakılıyor. 

Baltık Denizi'ndeki gaz sızıntısının görüntüleri Danimarka ordusu tarafından yayınlandı. Sızıntının deniz yüzeyinde bir kilometreden fazla genişliği kaplayan bozukluklara neden olduğu bildiriliyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'taki temaslarına devam ediyor: Erdoğan, Irak Türkmen ve Sünni toplumu temsilcilerini kabul etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'taki temaslarına devam ediyor: Erdoğan, Irak Türkmen ve... Haberi Görüntüle

İKİNCİ BORU DA PATLATILMIŞ OLABİLİR

Kuzey Akım-1'deki patlamadan saatler önce yine Baltıklar'dan geçen ama faaliyete girmeden iptal edilen Kuzey Akım-2 hattında da basıncın aniden düştüğü belirtiliyor. Operatörlere göre bu durum, ani sızıntılar nedeniyle meydana gelebilir. Yani Kuzey Akım-1'i kim hedef aldıysa aynı zamanda Kuzey Akım-2 hattını da sabote etmiş olabilir. 

Deniz tabanındaki boru hatları 80-100 metre derinlikte bulunuyor. Beton kaplamalı çelik boruların iç çapı 110 santimetre. Baltık Denizi'nde bu çapta bir sızıntının şimdiye dek yaşanmadığı belirtilirken, Ukrayna tarafının sabotajdan Rusya'yı sorumlu tutması dikkat çekiyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı Mihayil Podolyak, "Kuzey Akım 1'deki büyük ölçekli gaz sızıntısı Rusya tarafından planlanmış terör saldırısından başka bir şey değil. Rusya'nın eylemi Avrupa'yı hedefliyor" diye yazdı.  

Kimlerin sabote ettiği belli değil ama Kuzey Akım hatları şu an itibariyle tamamıyla oyun dışı kaldı. Bu durum önümüzdeki aylarda Avrupa ülkelerinde önemli sonuçlara neden olacak. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading