Kumların arasında yatan tarih! 5 bin yıllık kayıp medeniyet gün yüzüne çıktı!

Binlerce yıldır gizli kalmış, 5 bin yıllık kadim bir medeniyetin izleri Arap Yarımadası'nda bulundu. Sharukh Al Hadid olarak bilinen arkeolojik alan ilk olarak 2002 yılında Dubai Hükümdarı Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum'un Suudi Arabistan ve Dubai arasında bulunan ve "Boş Kadran" olarak da bilinen Rubülhali Çölü üzerinde uçarken alışılmadık kumul oluşumlarını ve büyük bir siyah tortuyu fark etmesiyle keşfedildi.
Bu tesadüfi hava gözlemi, bakır ve demir işçiliği kalıntıları açısından zengin bir alanın keşfedilmesine yol açtı ve araştırmacılar şimdi bu eski uygarlığın kanıtlarını, yüzeyin yaklaşık üç metre altında, yaşam izlerinin olmadığı, geniş kum alanlarıyla kaplı, zorlu bir yerde buldular.
KUM ATLANTİSİ
650 bin kilometrekarelik Rubülhali çölünün zorlu iklimi, uzun zamandır "Kumun Atlantisi" efsanesiyle ilişkilendirilmiştir. Ubar adlı efsanevi şehrin, ilahi bir ceza olarak kum tarafından yutulduğuna inanılmaktadır.
I. Dünya Savaşı sırasında Arap Ayaklanması'ndaki rolü nedeniyle "Arabistanlı Lawrence" olarak anılan İngiliz subay T.E. Lawrence, "Kumların Atlantisi" olarak adlandırdığı şehri, "inanılmaz bir zenginliğe sahip, Tanrı tarafından kibri yüzünden yok edilen ve Rub' al-Khali çölünün kumları tarafından yutulan" bir şehir olarak tanımlamıştır.
KAYIP MEDENİYET GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Abu Dabi'deki Halife Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, geleneksel kazı yöntemlerinin neredeyse imkânsız olduğu bir ortamda, kumulları tahrip etmeden çöl yüzeyinin altında ne olduğunu "görmek" için sentetik açıklıklı radar (SAR) teknolojisini kullanıyor.
SAR teknolojisinin invaziv olmayan doğası, araştırmacıların binlerce yıldır gizli kalmış yapıları ve insan faaliyetinin kanıtlarını tespit etmelerine olanak tanıyarak, özellikle Sharq Al Hadid arkeolojik alanında değerli olduğunu kanıtladı. SAR teknolojisi, enerji darbeleri göndererek ve ne kadar yansıdığını ölçerek çalışır ve araştırmacıların yeraltının ayrıntılı görüntülerini oluşturmasına olanak tanır.
ÇOK SAYIDA ESER BULUNDU
Sharukh Al Hadid'deki buluntular, binlerce yıl önce bölgede gelişen karmaşık ve birbirine bağlı bir toplumu ortaya koydu.
Araştırmacılar, daha önce bilinmeyen yerleşim yerlerini ve yolları tespit ederek, bunların düzenli bir medeniyetin temel göstergelerini oluşturduğunu belirttiler.
Alanda, çok sayıda eser, antik metal atıkları ve hayvan kemiklerinin yanı sıra, ana kaya, kumullar ve alçı parçalarının bulunduğu çok sayıda katman bulunmaktadır.
