Yandex Metrica

Kremlin'in Şam Şeytanı muhaliflere 'terörist' demekten vazgeçmiyor

Kremlin'in Şam Şeytanı muhaliflere 'terörist' demekten vazgeçmiyor

Türkiye-Suriye hattında ikinci büyük görüşme önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Dışişleri Bakanlarının teması öncesi Putin'in özel temsilcisi Lavrentyev, son durumu ele almak için Şam'daydı. Rusya tarafından nabzı yoklanan Esed'in meşrû muhalefeti hâlâ 'terörist' olarak damgalamaya devam etmesi dikkat çekti.

Dünya

14.02.2024, 14:57

İç savaşın 12. yılında Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için atılan adımlar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temaslarıyla yeni bir boyut kazanacak. 27 Aralık'ta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Moskova'ya giderek muhataplarıyla görüşmesinin ardından önümüzdeki günlerde Çavuşoğlu, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile yine bir üçüncü ülkede (büyük olasılıkla BAE'de) görüşmesi bekleniyor. 

Rusya'nın arabuluculuğunda gerçekleşen Ankara-Şam temaslarının ABD destekli PKK/YPG'ye karşı ortak hareket etmeyi sağlaması amaçlanıyor. Ancak Şam'dan gelen mesajlar, Türkiye'nin tüm iyi niyetli çabalarını boşa çıkaracak nitelikte. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye özel temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, dışişleri bakanlarının temasına hazırlık kapsamında dün Şam'daydı. Rejim lideri Beşşar Esed tarafından Başkanlık Sarayı'nda ağırlanan Lavrentyev, heyet halinde bir araya geldiği rejim yetkilileriyle hem Rusya-Ukrayna savaşını hem de Türkiye ile başlanan normalleşme sürecini konuştu.

Suriye Cumhurbaşkanlığı sosyal medya hesabında görüşmeye ilişkin yapılan paylaşımlara göre Lavrentyev, Ukrayna savaşında Şam'ın açık biçimde Rusya tarafında yer almasından ötürü Esed'e teşekkür etti ve Türkiye-Suriye arasında Moskova'da gerçekleşen toplantıyı değerlendirdi. Bu toplantıların önümüzdeki dönemde devam etmesini isteyen Lavrentyev, Ankara-Şam ilişkilerini geliştirmenin öneminden bahsetti. 

Beşşar Esed ise toplantılarda somut hedeflere ulaşmak için Ankara ile temas öncesi masadaki konu başlıkları üzerinde mutlaka Rusya ile mutabık kalmaları gerektiğini belirterek, "Devletimiz ve halkımız, Türkiye'nin Suriye topraklarındaki işgali bitirmesini ve teröristlere desteği kesmesini istiyor" dedi. 

İşgalciler Gazze'ye gönderilen yardımlardan rahatsız: İsrail, UNICEF aracını vurdu İşgalciler Gazze'ye gönderilen yardımlardan rahatsız: İsrail, UNICEF aracını vurdu Haberi Görüntüle

ÇÖZÜMSÜZLÜKTE ISRAR EDECEK Mİ?

İç savaş öncesi 20 milyonu aşkın nüfusu bulunan Suriye, 13 yıl boyunca nüfusunun en az yarısını kaybetti. 4 milyonu aşkın Suriyeli iç göçle yerleştiği İdlib'de, birkaç milyonu da TSK ile Suriye Milli Ordusu kontrolündeki bölgelerde yaşıyor. Savaş nedeniyle mülteci akınına en fazla maruz kalan ülke ise Türkiye oldu. Türkiye'de şu an 3,5 milyondan fazla Suriyeli bulunuyor. 

Birleşmiş Milletler tarafından da tanınmış meşrû bir güç olan Suriye muhalefetinin varlığı, Cenevre'de anayasa görüşmelerinde bulunmalarına rağmen rejim tarafından reddediliyor. Ankara-Şam hattında Rusya'nın çabasıyla başlayan normalleşme adımları Esed'in bu tutumundan ötürü hayli sancılı geçeceğe benziyor.

Sığınmacıların geri dönüşüne ilişkin net bir proje ortaya koyamayan, üstelik muhaliflerin meşrû silahlı gücünü de 'terörist' olarak tanımlayan Esed, Suriye'de çözümsüzlüğün yegane adresi haline geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zeytin dalı uzattığı Beşşar Esed, Rusya'nın araya girmesine rağmen uzlaşmaz tavrını sürdürüyor.

Rejimin Suriye halkına nasıl davrandığını gösteren görüntülerden biri 2013 yılında Şam'da çekildi: Tadamon Katliamı... 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading