Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kırım Köprüsü'nü patlatan neydi? 'Bombalı kamyon' teorisi çöküyor

Kırım Köprüsü'nü patlatan neydi? 'Bombalı kamyon' teorisi çöküyor

Kamyona yerleştirilmiş patlayıcının Kırım Köprüsü'nde iki bloğu birden nasıl tahrip edebildiği sorusu cevap bulmuş değil. Uzmanlar, Ukrayna kentlerine zaten saldırı hazırlığında olan Rus ordusunun bu eyleme gerekçe uydurmak için bir mizansene imza atmış olabileceğine dikkat çekiyor.

Dünya

23.01.2024, 19:55

8 Ekim sabahı Kerç Boğazı'ndaki Kırım Köprüsü'nü tahrip eden patlamaya dair soru işaretleri giderek artıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'Ukrayna istihbaratı kaynaklı terör saldırısı' olarak nitelediği eylemin ardından 80'i aşkın Rus füzesi başta Kiev olmak üzere çok sayıda kentte sivil yerleşimleri vurdu. 

Ukrayna istihbaratı ise Kırım Köprüsü'nü kendilerinin hedef almadığını, Rus saldırılarının Kerç'teki patlamadan günler önce planlandığını iddia ediyor. Kiev yönetimine göre Rus birlikleri, Ukrayna şehirlerine yönelik büyük füzeli saldırılara ilişkin ilk talimatları Kremlin'den 2-3 Ekim'de aldı. 

Bazı uzmanlara göre, Ukrayna işgalinde görev alan Rus birliklerinin yeni komutanı olarak atanan general Sergey Surovikin, acımasız saldırılar için bir bahane arıyordu ve bu bahane doğrudan Rusya tarafından üretildi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna cephesine 'Suriye kasabı' Sergey Surovikin'i atadı.

Kırım Köprüsü'nün bu denli tahrip olmasına kamyona yerleştirilmiş patlayıcının yetmeyeceği, yol kesitinin blok halde denize uçmasına neden olan saldırının bir füze ile yapılmış olabileceği belirtiliyor. 

Rus ordusu Kırım Köprüsü'nü bir süredir hava savunma sistemleriyle koruyor. BUK, Pantsir, S-300 ve S-400'lerin bölgede olduğu biliniyor. Üstelik köprü çevresine geçtiğimiz ay seyir füzelerini aldatmaya yarayan sinyal karıştırıcılar da konulmuştu.

Ukrayna ordusu tarafından fırlatılacak bir füzenin yüksek koruma duvarını aşması zor göründüğünden, Moskova'nın 'kamyonlu terör saldırısı' mizanseniyle mantıklı görünen bir senaryo hazırlamış olabileceği belirtiliyor. 

'Terör eylemi' anlatısı, en azından Rus ordusunu köprünün etrafındaki katmanlı hava savunmanın neden başarısız olduğunu açıklamak zorunda kalmaktan kurtardı. Hikayeye göre, füze seçeneğinin başarısız olacağını öngören Ukrayna istihbaratı kamyonlu saldırıyı planladı ve bunda başarılı oldu. 

Rusya'nın Ukrayna şehirlerine kapsamlı saldırı başlatması için yeterli gerekçe teşkil eden bu olay, aydınlatılmayı bekleyen çok sayıda unsur içeriyor. Normalde araçlı intihar saldırılarının ardından çevreye saçılan araç parçaları, kamyon şasisi ya da motor enkazına ait unsurların orada olması gerekiyor. Ancak bunlardan hiçbiri meydanda yok. 

Rus tarafı kamyona ilişkin her şeyin denize düştüğünü iddia ediyor ve rampaya dönüşen yol neredeyse tertemiz. Ayrıca patlama arını gösteren görüntüler, saldırının kamyonla yapıldığına ilişkin ikna edici veriler içermiyor. Amerikan medyasındaki değerlendirmelere göre, kamyonun geçtiği esnada kamyonla aynı noktaya isabet etmiş bir füze ya da su altı sabotaj ekibinin köprü kolonlarına ve yolun alt kısmına yerleştirdiği bir mühimmat sözkonusu olabilir. 

Kırım Köprüsü'nde batı istikametine giden şeritlerden kamyonun bulunduğu tek bloğun değil iki bloğun birden çökmüş olması da şüpheleri artıran diğer etken. CNN'e görüş bildiren ABD'li general Mark Herting, Rus birliklerinin cephede ardı ardına yenilgi yaşadığına ve Putin'in bölgeye atadığı 'kasap' lakaplı yeni komutanın 'yumruğunu göstermek için fırsat aradığına' dikkat çekiyor. 

İngiliz ordusundan emekli asker Cobb Smith de net bir sonucun elde edilmesi için şu anda suyun altında olan köprü parçalarının analizi yapılması gerektiğini belirtiyor. Smith'e göre, Rus ordusunun elinde köprüyü tahrip etmeye yetecek kadar hassas silah sistemleri var. 

Tüm kanıtların suyun altında olması ve devam eden savaş nedeniyle Kırım Köprüsü'ne saldırı olayında gerçeklerin günyüzüne çıkması uzun bir süre olası görünmüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading