Yandex Metrica

Kimden izin aldınız! Dünyanın en uzun elektrik hattı projesi Türkiye'siz başladı

Kimden izin aldınız! Dünyanın en uzun elektrik hattı projesi Türkiye'siz başladı

İsrail'den Güney Kıbrıs'a, oradan da Girit ve Yunanistan'a uzanacak elektrik hattı projesinin başlatıldığı duyuruldu. Denizin altındaki iletim kablosu Türkiye-Libya MEB'inden geçecek.

Dünya

23.01.2024, 20:16

İsrail-Güney Kıbrıs-Girit-Yunanistan rotasını takip edecek dünyanın en uzun denizaltı elektrik iletim projesi sessiz sedasız devam ediyor. İsrail'de doğalgaz çevrim santrallerinden elde edilen enerjinin Yunanistan'a dek taşınmasını öngören 1,5 milyar dolar maliyetli proje için Fransız kablo şirketi Nexans ile anlaşma imzalandı. 

Avrupa Birliği'nin 657 milyar avro destek verdiği EuroAsia Interconnector projesi, denizin yer yer 3-4 kilometre derininden ilerleyecek 1200 metre uzunluğunda kabloların ilk etapta 1000 megavat, sonraki süreçte 2 bin megavat ölçekli elektriği Güney Kıbrıs, Girit ve Yunanistan'a götürmesini öngörüyor. 

Gelişmeyi müjde olarak duyuran Yunan basını, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen enerjide sıkıntılar yaşayan Güney Kıbrıs'ın projeyle birlikte izolasyondan kurtulacağını belirtiyor. 2026 yılına dek tamamlanması beklenen iletim hattının önünde 'ufak' bir pürüz var: Türkiye ile Libya arasında 2019 Kasım'ında imzalanmış Deniz Yetki Alanlarını Belirleme Anlaşması...

İki ülkenin karşılıklı Münhasır Ekonomik Bölgesini (MEB) tanımlayan anlaşma, Türkiye'nin Mavi Vatan haritasında güneybatı noktayı oluşturmasının yanında, deniz sınırlarından geçecek her türlü boru hattı ya da iletim kablosu için Türkiye'den izin alınmasını gerekli kılıyor. 

Şimdiye dek ne İsrail ne Güney Kıbrıs ne de Yunanistan, EuroAsia Interconnector projesine onay için Ankara'nın kapısını çalmadı. Türkiye'nin onayı olmadan sözkonusu elektrik iletim hattı planının nasıl hayata geçebileceği merak konusu. 

Türkiye'nin Mavi Vatan'ından geçecek böyle bir hat, Akdeniz'de Türk egemenliğine açıkça saldırı niteliğinde. Ankara'nın sözkonusu oldu-bittiye karşı kararlı mesajlar vermesi bekleniyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading