Sitede Ara

Kesik baş skandalı! Ermeni işgalinden kurtulan köyde neler oluyor? Yol kenarları cesetlerle doldu

2020 Dağlık Karabağ savaşı ile Ermeni işgalinden kurtulan Azerbaycan'ın Kelbecer kentinde yollar kesik keçi başı ve cesetleri ile doldu taştı. Esrarengiz olayın faileri ise henüz bulunamadı.

Dünya

28.08.2024, 18:11

1993'te Ermeni soykırımı ile işgal edilen ve 10 Kasım 2020 tarihinden yürürlüğe giren Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması ile Azerbaycan'a bağlanan Kelbecer'de esrarengiz olaylar yaşanıyor. 

İran'ın İsrail'e attığı füzeler Yunan basınını korkuttu: 'Bunlardan Türkiye'de de var' İran'ın İsrail'e attığı füzeler Yunan basınını korkuttu: 'Bunlardan Türkiye'de de... Haberi Görüntüle

KESİK BAŞ SKANDALI

Ermeni işgalinden kurtarılan Azerbaycan'ın Kelbecer kentinde bilinmeyen kişiler tarafından yollara başı kesik keçiler ve keçi cesetleri atıldı.

Azerbaycan emniyet güçleri olaya ilişkin geniş çaplı bir çalışma başlatırken, şüpheler Ermeni provokasyonu yönünde

Dikkatler Beyrut'a çevrilmişken İsrail'den eş zamanlı katliam: İşgalciler Gazze'de çadırda kalan Filistinlileri diri diri yaktı Dikkatler Beyrut'a çevrilmişken İsrail'den eş zamanlı katliam: İşgalciler Gazze'de çadırda... Haberi Görüntüle

2020'DE İŞGALDEN KURTARILMIŞTI

Kelbecer bölgesi batıda Ermenistan, kuzeyde Daşkesen, Hanlar (Gökgöl), Goranboy, kuzeydoğuda Terter, doğuda Ağdam, Hocalı, güneyde Laçin bölgeleriyle komşu. 

Kelbecer 2 Nisan 1993'te Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edildi. İşgalden sonra Kelbecerde yaşayanlar Azerbaycan'ın başka şehirlerine göç etmek zorunda bırakıldı. Kelbecer De facto Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin Şaumyan ilinin merkezi oldu. Ermenistan işgali döneminde Kelbecer'de 2008 Nüfus sayımına göre 8.900 kişi yaşamaktaydı. 10 Kasım 2020 tarihinde yürürlüğe giren Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması gereğince 25 Kasım 2020 tarihinde Azerbaycan'a teslim edildi.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan saldırı sonrası ilk açıklama: 'Bu, gücümüzün yalnızca bir parçası' İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan saldırı sonrası ilk açıklama: 'Bu, gücümüzün yalnızca... Haberi Görüntüle

KATLİAM YAPILMIŞTI

7-8 Nisan 1992 gecesi Ermeniler, Ağdaban'ın eteklerinde bir kontrol noktasına baskın düzenleyerek üç muhafızı öldürdü. Köyün tepesindeki barajları doldurdular ve sabah saat 6'da ateş etmeye başladılar. Ermeniler planlı davrandılar. Kimlerin evleri yağmalayacağı, kimlerin sığırları alacağı, kimlerin silahsız insanları yakalayacağı, direnenleri kimin öldüreceği önceden belirlenmişti. Böyle bir durumda 8 Nisan 1992'de Ermeniler, Ağdara ilçesine bağlı Çaçar köyü istikametinden Çaygovuşan ve Ağdaban köylerine saldırdılar.

Ağdaban katliamı sabahı 9 Nisan'da ilçe merkezinde halk toplandı. "Kelbecer Savunması için Acil Yardım Komitesi" kuruldu. Halkın ısrarı üzerine, bu satırların yazarına bu komiteye başkanlık etmesi talimatı verildi. Komite, kısa sürede önemli etkinlikler gerçekleştirdi. Orduya yardım önemli ölçüde arttı. Nüfusun korunacağına dair umut vardı. Bölge halkının ısrarı üzerine Kelbecer'e gönderilen Albay Zaur Rzayev, tugay komutanı ve askeri komutan olarak atandı.

İnsanlık tarihinin kara lekesi! Gazze'deki küçük çocuğu feryadı yürekleri dağladı: Bizim yaşadığımız hayat, hayat değil İnsanlık tarihinin kara lekesi! Gazze'deki küçük çocuğu feryadı yürekleri dağladı:... Haberi Görüntüle

130 EV YAKILDI, 779 KİŞİYE İŞKENCE YAPILDI, 67 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Kelbecer bölgesinde 130 evden oluşan Ağdaban köyü Ermeni güçleri tarafından tamamen yakılırken, köyün 779 sakini işkence gördü. 67 kişi öldürüldü, 90-100 yaş arası 8 kişi, 2 çocuk ve 7 kadın diri diri yakıldı, 2 kişi kayıp, 12 kişi ağır yaralandı. Tarihi, mimari ve kültürel anıtlar Ermeniler tarafından tahrip edildi, kutsal türbeler ve mezarlıklar hakaret edilerek tahrip edildi. Ayrıca Azerbaycan'ın klasik aşık şiirinin ustası Aşık Gurbani ile Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi şarkıcı ve yaratıcı aşığı Aşık Şemşir'in evi, zengin arşivleri ve el yazmaları yakılarak yağmalandı.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

4

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading