Yandex Metrica

Kelle avı başlıyor: ABD ile Körfez arasında şiddetli kriz çıktı, iki prensin başı dertte

Kelle avı başlıyor: ABD ile Körfez arasında şiddetli kriz çıktı, iki prensin başı dertte

Joe Biden'ın "Petrol üretimini artır" şeklindeki 'talimatını' dinlemeyip Washington'a başkaldıran iki prens dünya siyaset gündemini sarstı. Suud-BAE ile ABD arasında baş gösteren krizin nereye evrileceği merak konusu. Çanlar şimdi Muhammed bin Selman ve Muhammed bin Zayed için çalıyor.

Dünya

23.01.2024, 19:55

Suud ve BAE yönetimleri ile ABD arasında ipler iyice gerildi. Petrol fiyatlarındaki yükselişin Rusya'nın kazançlarını artırdığını belirterek Suudi Arabistan'dan üretimi artırmasını isteyen ve böylece akaryakıt ateşini bir nebze söndürmeyi amaçlayan Washington, Riyad'dan hiç beklemediği bir cevap aldı.

Dünya petrol piyasasına yön veren OPEC+ ülkeleri geçtiğimiz hafta Beyaz Saray'ı şok eden bir karar vererek günlük petrol üretiminin kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltılacağını duyurdu. Akaryakıt krizinin devamına ve fiyatlarda yeni rekorlara yol açacak bu karar Washington-Körfez ilişkilerinde taşları yerinden oynattı. 

ABD'den İsrail'e tam destek! Refah'ta yeni bir soykırım için anlaştılar ABD'den İsrail'e tam destek! Refah'ta yeni bir soykırım için anlaştılar Haberi Görüntüle

SİLAHI VE TÜM İLİŞKİYİ KESME TEKLİFİ 

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, "Suudi Arabistan'la tüm ilişkilerimizi derhal donduralım. Riyad, Ukrayna'daki savaşla ilgili konumunu yeniden değerlendirene kadar onlarla herhangi bir işbirliğine yeşil ışık yakmayacağım. Artık yeter!" diyerek zehir zemberek bir açıklamaya imza attı. 

Demokrat Senatör Richard Blumenthal ile Cumhuriyetçi Ro Khanna ise ABD'nin Riyad'a bir yıl boyunca silah satışlarını askıya almasını talep eden bir tasarı hazırladı. Beyaz Saray'ın da olumlu baktığı ifade edilen bu talep Kongre'de kabul görürse Suudi Arabistan, ABD silah ve mühimmatlarından mahrum kalacak. 

Senatörler, enflasyon ve arz sorunları devam ederken Suud'un günde 2 milyon varillik üretim kısıntısına gitmesine ateş püskürüyor. Suudi Arabistan topraklarında bulunan ABD menşeili hava savunma sistemlerinin geri çekilmesi seçeneği bile Washington'da konuşuluyor. 

Türk tırları Gazze'ye giriyor: Yardım malzemeleri Filistin Kızılayına teslim edilecek Türk tırları Gazze'ye giriyor: Yardım malzemeleri Filistin Kızılayına teslim edilecek Haberi Görüntüle

RİYAD'DAKİ ZİRVE İPTAL EDİLDİ

Joe Biden ile Muhammed bin Selman, temmuz ayında Cidde'deki zirvede bir araya gelmişti.

Yaşanan bu krize bir de toplantı iptali eklendi. Joe Biden yönetimi, Washington ile Riyad yetkilileri arasında planlanan Körfez İşbirliği Konseyi toplantısına katılmayacaklarını duyurdu. Sözkonusu karar, Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby'nin dün sabah "ABD Suudi Arabistan'la ilişkisini yeniden gözden geçirecek" şeklindeki sözlerinin ardından geldi. Taraflar arasında 17 Ekim'de Riyad'da planlanan zirve böylelikle iptal edilmiş oldu. 

Avustralya'da AVM'de bıçaklı saldırı! Sidney'de yüzlerce kişi tahliye edildi! Çok sayıda ölü ve yaralılar var Avustralya'da AVM'de bıçaklı saldırı! Sidney'de yüzlerce kişi tahliye edildi! Çok... Haberi Görüntüle

ZAYED'İN MOSKOVA ZİYARETİ TUZ BİBER EKTİ

Muhammed bin Zayed, Vladimir Putin'le Moskova'da görüştü.

Washington, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı OPEC+ üyesi Rusya ile işbirliği yaparak ABD aleyhinde karar almakla suçluyor. ABD'nin Riyad'a yönelik yeni hamlesi merak edilirken dün de Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed Moskova'da boy gösterdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelen Zayed'in gündeminde sözde 'barış çabası' vardı. Açıklanan bilgiler Zayed'in Ukrayna ile Rusya arasında barışın bir an önce tesis edilmesini istediği yönündeydi. Ancak Moskova'da bambaşka bir konunun gündemde olduğu iddia ediliyor. 

İran'dan İsrail'in saldırı tehdidine jet yanıt: 'Daha güçlü ve daha kapsamlı yanıt veririz' İran'dan İsrail'in saldırı tehdidine jet yanıt: 'Daha güçlü ve daha... Haberi Görüntüle

MASADAKİ KONU OLİGARKLARIN KARA PARASI MI?

Muhammed bin Zayed'in kardeşi Mansur bin Zayed

BAE Başbakan Yardımcısı Mansur bin Zayed'in başı, Rus karaparasını istifleme ve piyasaya sokma suçlamasıyla dertte. İngiliz Manchester City kulübünün de sahibi olan Mansur bin Zayed'in Rus oligarklarının onlarca milyar dolar parasını aklamaya çalıştığı iddia ediliyor. ABD ve İngiltere'den bu konuya ilişkin yoğun baskı gören Mansur bin Zayed, BAE Prensi Muhammed bin Zayed'in kardeşi. Abu Dabi merkezli hanedan üyelerinin, diplomatik arenada yaşadıkları sıkışıklığı aşmak için soluğu Vladimir Putin'in yanında aldıkları belirtiliyor. 
Üst üste gelen bu gelişmeler Washington yönetimini küplere bindirdi. Amerikan kurulu düzeninin hem Riyad hem de Abu Dabi'de rejim değişikliğini de içeren bazı adımlara tevessül edebileceği söyleniyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading