Yandex Metrica

Kazakistan'da Ukrayna senaryosu: Gösterilerin nedeni Rusya mı?

Akaryakıt zamlarını bahane ederek sokağa dökülen Kazakistan'dan pis kokular geliyor. Yönetimin zamları geri çekmesine rağmen halkın bir kısmının gösterilerde ısrar etmesi, Rusya'nın 2014'te Ukrayna'daki senaryosunu hatırlatıyor.

Dünya

23.01.2024, 18:35

Kiril alfabesinden Latinceye geçen ve ülkedeki tüm etiketlerde Kazakça kullanma zorunluluğu getiren Türk Devletleri Teşkilatı üyesi Kazakistan, millileşme hamlelerinin bedelini sokak eylemleriyle ödüyor. Ülkede akaryakıt zamlarını bahane eden Kazaklar iki kentte sokağa döküldü. Israrlı protestoların sürdüğü bölgede Nursultan yönetimi göstericileri teskin etmek için geri adım atsa da eylemler son bulmadı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, asayişi sağlamak için Kazak ordusuna 'sokağa in' emri verdi. Zamların geri çekilmesine rağmen göstericilerin sokaktan çekilmeyişi akıllara 2008 Gürcistan'ı ile 2014 Ukrayna'sını getirdi. 

İran İsrail'e saldırdı: ABD gemisi Siyonistlere hayat verdi: İntikam operasyonu dünyayı teyakkuza geçirdi İran İsrail'e saldırdı: ABD gemisi Siyonistlere hayat verdi: İntikam operasyonu... Haberi Görüntüle

NÜFUSUN YÜZDE 20'Sİ RUSLARDAN OLUŞUYOR

Kazakistan nüfusunun yüzde 20'sini Rus kökenliler oluşturuyor. Yaklaşık yüzde 15'lik bir kesimini Özbek, Ukraynalı, Uygur, Tatar ve Almanlar oluştururken nüfusun yüzde 65'inde ise Kazak Türkleri var. 2 milyon 725 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesi konumundaki Kazakistan'da takriben 19 milyon insan yaşıyor. 

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Rus kültürü ve etkisini azaltmaya yönelik politikaları doğrultusunda bir süre önce Kiril alfabesini terk ederek Türkiye ve Azerbaycan'ın da kullandığı Latin alfabesine geçilmiş, bu durum Moskova'da rahatsızlığa neden oldu.

Hemen ardından geçtiğimiz günlerde bu adımlara 'Görsel Enformasyon Kanunu' değişikliği eklendi ve ülkede başta reklam panoları olmak üzere ilanlar, fiyat etiketleri, menüler, yol işaretleri, köy ve tarihi mekanların adları gibi görsel bilgilerin sadece devlet dili olan Kazakça olarak yazılması kararlaştırıldı.

Kazakistan anayasasında Kazakça devlet dili statüsünde yer alırken Rusça ise resmi dil olarak belirtiliyor. Eski Sovyetler Birliği hinterlandında bulunan ülkede Kazakçaya dönüş ve Rus alfabesini terk etme adımları, Kremlin'in tepkisini çekti. Tüm bu millileşme ve özkültüre dönüş hamlelerine İstanbul-Yassıada'daki Türk Devletleri Teşkilatı toplantısı da eklenince Kremlin'in huzursuzluğu iyiden iyiye arttı. 

İsrail'de Savaş Kabinesi İran konusunda karara varamadı! Herzog'tan 'barış' vurgulu İran açıklaması İsrail'de Savaş Kabinesi İran konusunda karara varamadı! Herzog'tan 'barış' vurgulu... Haberi Görüntüle

LAVROV'DAN TEHDİT GİBİ SÖZLER...

Moskova'nın rahatsızlığı bu ülkenin Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından da ciddi biçimde dile getirildi ve Kazak yönetimi Lavrov tarafından 'azınlığa karşı ayrımcılık yapmakla' suçlandı. Bir Rus gazetesine yazdığı makalede Lavrov, Kazakistan'la Rusya'nın kültürel bağlarına değinerek bu ülkedeki Rus azınlığın haklarına hiçbir surette dokunulmaması gerektiğinden bahsetti. 

Lavrov'un bu sözleri 2014 sürecinde Rusya'nın Ukrayna'ya ilişkin politikalarını hatırlattı. Başta Donbass kenti olmak üzere Ukrayna'nın doğu bölgelerinde patlak veren Rus yanlısı isyan dalgası, ülkenin parçalanmasıyla sonuçlanmıştı. Eski Sovyet bakiyesi tüm ülkelere "Topraklarınızdaki Rus kökenlilerin koruyucusu benim" mesajı veren Moskova, 2008'de Rusların haklarını koruma kılıfıyla Güney Osetya'yı işgal ederek Gürcistan'ı fiilen bölmüş, bunu 2014 yılında Ukrayna'nın doğu kentleri ve Kırım'ın işgali izlemişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'taki temaslarına devam ediyor: Erdoğan, Irak Türkmen ve Sünni toplumu temsilcilerini kabul etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'taki temaslarına devam ediyor: Erdoğan, Irak Türkmen ve... Haberi Görüntüle

"KAZAKİSTAN RUSYA'NIN HEDİYESİDİR"

Rus devletinin Kazak topraklarına bakışını göstermesi bakımından Duma'da bazı milletvekillerinin şu cümlesi Moskova ile Nursultan arasında kriz çıkarmıştı: "Kazakistan Rusya'nın hediyesidir. Eğer kıymetini bilmezlerse o toprakları geri almak hakkımızdır. O topraklar Rusya'ya geri verilmeli." Bu sözlere Kazak Cumhurbaşkanı Tokayev'in yanıtı ise şöyle oldu: "Biz kimseden hediye toprak almadık. Sahip olduğumuz muazzam toprakları kimse bize dışarıdan armağan etmedi."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading