Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kazak kumarında kazanan Rusya oldu: Adım adım Sovyetler rüyasına...

Kazak kumarında kazanan Rusya oldu: Adım adım Sovyetler rüyasına...

Kazakistan'da patlak veren isyanın kasıtlı olarak terörize edildiği ve bununla Rus hakimiyetine zemin hazırlandığı iddia ediliyor. Kendi ordusuna güvenmeyip Rus askerlerini yardıma çağıran Tokayev, Putin'i 'Sovyetler' hayaline bir adım daha yaklaştırdı.

Dünya

23.01.2024, 18:36

Kazakistan'da Rus hakimiyetiyle sonuçlanan isyan dalgasına ilişkin soru işaretleri artıyor. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in akaryakıt zammına yönelik protestoları bastırmak için neden kendi ordusuna güvenmeyip Rusya'yı yardıma çağırdığı merak ediliyor. 

Ülkeyi 30 yıl boyunca yönetmiş Nursultan Nazarbayev'in dev bir oligark haline gelmesi ve gittikçe artan gelir adaletsizliğine Kazaklarca gösterilen tepkinin bir süre sonra istihbarat birimlerince terörize edilerek olayların kontrolden kasıtlı olarak çıkarıldığı ileri sürülüyor. 

İsrail yardım bekleyen Filistinlilere ateş açtı: Çok sayıda ölü ve... Haberi Görüntüle

10 BİNE YAKIN ASKER GİTTİ

Olayların çığırından çıkması, bir süredir Kazak topraklarının kendilerine ait olduğunu savunan Rusya'ya bulunmaz bir fırsat sundu. Moskova, resmi rakamlara göre 3 bin, yerel kaynakların bildirdiğine göre 10 bine yakın askerini Almatı'ya sevk ederek eski Sovyet topraklarından birinde daha hakimiyetini ilan etmiş oldu. 

Biden'dan Schumer'in 'erken seçim' çağrısına destek: Netanyahu'nun gitmesini istiyor Haberi Görüntüle

KİLİT KARAKTER: NAZARBAYEV

Kazakistan'ın Rusya'ya teslim edilmesinde gölge lider Nazarbayev'in etkinliği de tartışılıyor. Nazarbayev daha olaylar başlamadan önce, 29 Aralık 2021'de St. Petersburg'daki Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) toplantısının 'özel' davetlisiydi. Ülke lideri olmamasına rağmen toplantıya davet edilen ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le başbaşa görüştü. 

Putin'in politik yaşamı süresince büyük saygı duyduğu Nazarbayev, bu görüşmeden birkaç gün sonra ülkesini esrarengiz biçimde terk etti. Kazak topraklarına inen Rusya'ya ait Ilyushin tipi bir kargo uçağına yüklü miktarda para ve altın koyduğu iddia edilen Nazarbayev, tüm aile efradıyla birlikte İsviçre'ye gitti. 

Türk düşmanı şokta! NYT'den çok konuşulacak iddia: Geert Wilders Hollanda... Haberi Görüntüle

BİRLİKLER İNTİKALE HAZIR BEKLİYORDU

Rus ve Belarus ordusu ise göstericiler sokaklarda terör estirmeye başladığında Cumhurbaşkanı Tokayev'in yardım çağrısına 'önceden hazırlıklı biçimde' bekliyordu. Önceki akşam Tokayev'den işareti alan Moskova, eski Sovyet topraklarına görülmemiş bir hızla intikale başladı. Türk Devletleri Teşkilatı'nın bir süre önce İstanbul-Yassıada'dan dünyaya verdiği birlik fotoğrafı, Rus, Belurus ve Tataristan kuvvetlerinin yanında Ermeni askerlerinin de Kazak topraklarına intikaliyle önemli bir yara almış oldu. 

Paris'te Filistin'e destek gösterisi: Öğrenciler yere mumlar dizerek 'Özgür Filistin'... Haberi Görüntüle

SEBEP ÇİN'İN PARALEL DEVLETİ Mİ?

Sahip olduğu yeraltı kaynaklarıyla refah içinde yaşaması gereken Kazak halkının 'fakirlik' isyanı, gelinen noktada kesin bir Rus hakimiyetiyle sonuçlandı. Gelişmelere ABD ve Avrupa'nın sessizliği de süreç boyunca dikkat çeken bir diğer noktaydı. Çeşitli yorumlara göre bunun yegane sebebi ise Çin faktörü oldu. Yıllardır bölgeye yoğun yatırımlarıyla Kazakistan'da bir 'paralel devlet' oluşturduğu iddia edilen Çin'in Rus müdahalesiyle birlikte zayıflatılacağı öngörülüyor. 

Cumhurbaşkanı Tokayev, bir kez daha kameraların karşısına geçerek Kazak ulusuna yine Rusça seslenmeyi tercih etti. Sokaklara indiği tespit edilen 20 bini aşkın Kazak vatandaşını 'terörist' olarak tanımlayan Tokayev, sokaktan çekilmemekte ısrar edenlerin uyarılmaksızın vurulacağını kaydetti. Bu arada Rusya ise bölgeye sevk ettiği 10 bine yakın askeri yönetecek 'sıkıyönetim' komutanını açıkladı: Rus Hava İndirme Birlikleri Komutanı Korgeneral Andrei Serdyukov. 

Kazakistan'da görev yapacak 'Barış Gücü' kuvvetlerinin ülkede anayasal düzen sağlansa bile bölgeyi ne zaman terk edeceği bilinmiyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading