Kayıp kıta keşfedildi! 500 milyon yıllık bilmece çözüldü! Bilim insanları şokta

Kayıp kıta keşfedildi! 500 milyon yıllık bilmece çözüldü! Bilim insanları şokta

375 yıllık spekülasyon ve araştırmaların ardından, bilim insanları nihayet Zelandia veya Maori dilinde Te Riu-a-Māui olarak bilinen "kayıp" bir kıtanın varlığını doğruladılar. 

Dünya

16.09.2024, 02:11

TN News'e göre yaklaşık 1,89 milyon mil kare alana sahip bu kıta, bir zamanlar 500 milyon yıl önce Batı Antarktika ve Doğu Avustralya'yı da içeren Gondwana adlı eski bir süper kıtanın parçasıydı.

Ancak Zelandiya, jeologların hâlâ anlamaya çalıştığı nedenlerden dolayı yaklaşık 105 milyon yıl önce Gondwana'dan "kopmaya" başladı. Bunu yaparken yavaş yavaş dalgaların altına battı ve kara kütlesinin %94'ünden fazlası bin yıl boyunca su altında kaldı.

Zealandia'nın varlığı ilk kez 1642'de "büyük Güney Kıtası"nı veya Terra Australis'i bulmak için bir keşif gezisine çıkan Hollandalı girişimci ve denizci Abel Tasman tarafından kaydedildi.

Gazze'deki soykırım devam ediyor: İşgalci İsrail ordusu Kemal Advan Hastanesi'ni ablukaya aldı Gazze'deki soykırım devam ediyor: İşgalci İsrail ordusu Kemal Advan Hastanesi'ni... Haberi Görüntüle

KITA SULAR ALTINDA

Tasman bu yeni toprağı bulamayınca Yeni Zelanda'nın Güney Adası'na indiğinde yerli Māori ile karşılaştı. Ona karşı düşmanlıklarına rağmen Maoriler, doğuda büyük bir kara parçasının varlığı da dahil olmak üzere çevredeki topraklar hakkında ona değerli bilgiler sağladı. Ancak bilim adamlarının Zealandia'nın varlığı konusunda fikir birliğine varmaları neredeyse 400 yıl alacak.

2017 yılında GNS jeologları nihayet bunca zamandır göz önünde saklanan Zealandia'nın varlığını doğruladılar. Bu "yeni" kıtanın büyük çoğunluğu su altında, 2 kilometre suyun altında.

Serap değil gerçek! Kıyamet alameti gibi olay! Dünyanın en kuran çölünü su bastı! Serap değil gerçek! Kıyamet alameti gibi olay! Dünyanın en kuran... Haberi Görüntüle

GEZEGENİ ŞEKİLLENDİREN GÜÇLERE IŞIK TUTACAK

Zealand Crown'un araştırma enstitüsü GNS Science'daki jeologlardan biri olan Andy Tulloch'a göre Zealandia'nın keşfi, çok bariz bir şeyin kendini ortaya çıkarmanın ne kadar yavaş olabileceğinin bir örneği. Tulloch ayrıca Zelandiya'nın Gondwana'dan ayrılmasının bilim adamlarının hâlâ tam olarak anlayamadığı bir süreç olduğunu da açıkladı.

Zealandia artık dünyanın sekizinci kıtası olarak tanınıyor, ancak benzersiz özellikleri onu gezegenin diğer kıtalarından ayırıyor.

Araştırmayı yürüten jeolog Nick Mortimer, diğer kıtaların birden fazla ülkeye ev sahipliği yaptığını, Zelandiya'da ise yalnızca üç ülkenin bulunduğunu belirtti.

Deniz altındaki konumuna rağmen Zealandia, Dünya'nın jeolojik tarihine ve bugün bildiğimiz şekliyle gezegeni şekillendiren güçlere ışık tutan önemli bir keşiftir.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading