Yandex Metrica

Karabağ'ın işgalden kurtuluşunun birinci yıl dönümü

Karabağ'ın işgalden kurtuluşunun birinci yıl dönümü

Azerbaycan, bundan tam bir yıl önce Karabağ ve civarındaki kentlerini Ermenistan'ın işgalinden kurtarmak üzere, sonu zaferle taçlanacak olan operasyonu başlattı. Karabağ Zaferi'nin birinci yıl dönümünde konuşan Cumhurbaşkanı Aliyev, zafere adım adım giden yolda Türkiye'nin verdiği gücü hatırlattı.

Dünya

23.01.2024, 18:02

Azerbaycan'ın bir yıl önce bugün, Ermeni güçlerince Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açılmasının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in "Demir Yumruk" olarak adlandırdığı karşı saldırı operasyonu başlattı. Savaşa evrilen bu operasyonda, kararlı ve güçlü duruşundan taviz vermeyen Azerbaycan ordusu, işgal altındaki topraklarını kurtarıp, 30 yıllık işgali ortadan kaldırdı.

Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını geri almak üzere yaptığı hamlesi, on yıllarca süren müzakere sürecinden sonuç alınamamasından, işgalin aktörü Ermenistan güçlerinin durmayan tacizlerinden, günden güne artan saldırılarından ve Erivan'ın tahrik eden açıklamalarının ardından gerçekleşti.

Rusya, ABD ve Fransa'nın eş başkanlığında yürütülen müzakere süreci ise AGİT Minsk Grubu'nun 28 yıllık faaliyeti hiçbir sonuç getirmedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bulunduğu her platformda sorunun kesinlikle barış yoluyla çözülmesinden tarafa olduğunu dile getirse de sonuç elde edilememesi durumunda, işgal altındaki toprakları savaş yoluyla geri alma haklarına da her daim dikkat çekti. Söz konusu müzakereler sonuç vermeyince Azerbaycan da uluslararası hukukun kendisine verdiği hakkı kullanmayı seçti.

Dünyanın en kalabalık seçimi başladı: Tam 6 hafta sürecek Dünyanın en kalabalık seçimi başladı: Tam 6 hafta sürecek Haberi Görüntüle

ERİVAN'DAN GELEN PROVOKATİF AÇIKLAMALAR

Ermenistan'da 2018 yılında iktidara gelen Nikol Paşinyan, önceki hükümetlerin işgal politikasını devam ettirince, AGİT Minsk Grubu kapsamında yapılan müzakereler durmaya başladı. Nikol Paşinyan'ın, Karabağ'ın yaptığı, 'Ermenistan'a ait olduğu' yönündeki açıklama, o zaman Ermenistan Savunma Bakanı olarak görev yapan Davit Tonoyan'ın "yeni topraklar için yeni savaş" ifadelerindeki beyanı, Azerbaycan'da tepki çekti. Bu açıklamalar, bir taraftan da Azerbaycan'ın başlattığı operasyonun çıkış nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Ermenistan'dan yapılan provokatif açıklamaları, beraberinde temas hattında Azerbaycan'a karşı saldırılarıyla devam ettiç Ermenistan ordusu, 12 Temmuz 2020'de, Tovuz ili yakınlarındaki bazı stratejik mevzileri ele geçirmek üzere saldırı gerçekleştirdi.

Azerbaycan ordusu ise güçlü ve doğru askeri stratejisiyle, Ermenistan ordusunun bu saldırısını geri püskürmeyi başardı. Sınır hattında günlerce devam eden çatışmalarda, Tümgeneral Polat Heşimov şehit oldu. Tümgeneral Heşimov'un şehit olması Azerbaycan halkının, meydanlara çıkarak, Ermenistan'ın saldırılarını protesto etmelerine neden oldu. Halkın gösterdiği bu tepki aynı zamanda Azerbaycan için işgal altındaki topraklarının kurtarılmasının da kıvılcımı oldu.

Bu yaşananların ardından, Azerbaycan ordusu tatbikatlarına yoğunluk vererek devam edip, 2020'nin Ağustos ve Eylül aylarında Türk Silahlı Kuvvetleri ile ortak tatbikatlar gerçekleştirdi.

Beyaz Saray'daki acil toplantı başladı: Devletin tepesi Acil Durum Odası'nda Beyaz Saray'daki acil toplantı başladı: Devletin tepesi Acil Durum Odası'nda Haberi Görüntüle

GÜZEL HABERİ CUMHURBAŞKANI ALİYEV VERDİ

Ermenistan ordusu, 27 Eylül 2020'de, saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtı. Ermenistan'ın yoğun bombardımanı sonucu sivil ve askeri can kayıpları meydana geldi, bazı bölgelerde altyapı ciddi hasar gördü.

Bu gelişme üzerine, Cumhurbaşkanı Aliyev'in emri ile Azerbaycan ordusu tüm cephe boyunca karşı saldırı başlattı. Operasyonun ilk gününde Azerbaycan 6 köy ile bazı stratejik yükseklikleri işgalden kurtardı.

Azerbaycan halkını sevince boğan bu haberin benzerleri 44 gün boyunca tekrarlandı. Sonraki günlerde kurtarılan bölgelerle ilgili müjdeli haberleri, Cumhurbaşkanı Aliyev her gün bizzat ya sosyal paylaşım sitelerinden ya da halka hitap ederek duyurdu.

Azerbaycanlıların "Vatan Muharebesi" dediği 2. Karabağ Savaşı, 44 gün sürdü ve 10 Kasım 2020'de Ermenistan, yenilgisini kabul eden bildiriye imza atınca sona erdi.

Azerbaycan ordusu, 44 günde 5 şehir, 4 kasaba ve 286 köyü işgalden kurtardı, imzalanan bildiri gereği Ermenistan ordusu Kelbecer, Laçın ve Ağdam illerini terk etmek zorunda kaldı.

Rüşvet skandalı: Rusya Savunma Bakanlığı o tutuklamayla sarsıldı Rüşvet skandalı: Rusya Savunma Bakanlığı o tutuklamayla sarsıldı Haberi Görüntüle

HER YIL 27 EYLÜL'DE ŞEHİTLER ANILACAK

2. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan ordusu, 2 bin 907 şehit verdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, operasyonun başladığı 27 Eylül'ü "Şehitleri Anma Günü" ilan etti.

İsrailli bakandan Gazze tehdidi: 'Refah'a girip Han Yunus'a döneceğiz' İsrailli bakandan Gazze tehdidi: 'Refah'a girip Han Yunus'a döneceğiz' Haberi Görüntüle

ALİYEV ZAFERİN BİRİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE KONUŞTU

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 30 yıllık bir süreyi bulan Ermenistan işgali altında kalan toprakların savaşla kurtarılmasının en büyük sorumlusunun Ermenistan ve Ermenistan'ı durdurmayan büyük devletler olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki yıllarda da yüksek platformlardan Azerbaycan'ın haklı davası hakkında çok geniş bilgiler paylaştığını dile getiren Aliyev, bu konunun her zaman Erdoğan'ın dış siyasetlerle alakalı konuları arasında bir numaralı mesele olduğunu söyledi. Aliyev, "Bu kez artık zaferden sonra orada (BM Genel Kurulunda) bu sözleri söylemesi bizi sevindirdi. Bu bir kez daha gösteriyor ki Recep Tayyip Erdoğan her zaman Azerbaycan'ın yanındadır." dedi.

İHA saldırısından dolayı hava sahası kapatılmıştı: Irak'tan İran'a ilk adım! İHA saldırısından dolayı hava sahası kapatılmıştı: Irak'tan İran'a ilk adım! Haberi Görüntüle

"EĞER KARIŞIRSANIZ KARŞINIZDA TÜRKİYE'Yİ GÖRECEKSİNİZ"

Savaşın ilk saatlerinde o Azerbaycan'ın yalnız olmadığı, Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olduğunu belirtmişti ve bu bize ek güç vermişti, manevi güç vermişti. Türkiye'nin Azerbaycan için Azerbaycan'ın da Türkiye için ne kadar yakın ve candan bir ülke olduğunu biliyorsunuz. 10 yıllar boyunca biz büyük yol kat ettik ve ilişkilerimizi en yüksek düzeye çıkarttık. Dünya çapında buna benzer iş birliği, dostluk ve kardeşlik örneği olmadığını söylemiştim. Tarihleri, etnik kökenleri, dilleri aynı olan çok ülkelerin olduğunu fakat onlar arasında ne kadar ihtilaf, güvensizlik ve sorun olduğunu da söylemiştim. Etnik, dini, kültürel köklerin o ülkelerin kardeş ülke olacağı anlamına gelmiyor. Böyle örnekler çoktur. Hem Orta Doğu'da hem post Sovyet mekanında. Çok güçlü bir tarihi ve kültürel temel üzerinde böyle güzel ilişkiler sarayını inşa etmek bizim hususi hizmetimizdir. Hem Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem de benim. Burada tevazudan uzak olmalıyım, bu gerçektir. İkinci Karabağ savaşı bunu bir kez daha gösterdi. Türkiye bizim yanımızda olarak tüm dünyaya mesaj vermiş oldu ki 'karışmayın, müdahale etmeyin, Azerbaycan hak yolundadır. Eğer karışırsanız, müdahale ederseniz Türkiye'yi göreceksiniz.' Bu elbette çok büyük üstünlük ve avantajdı.

2. Karabağ Savaşı'ndan sonra ilişkilerimiz daha da yüksek basamağa çıktı. Savaş bittikten sonra Sayın Cumhurbaşkanını Şuşa'ya davet ettim. O Şuşa'ya gelinceye kadar başka ülkelerden kimsenin Şuşa'ya gitmeyeceğini söylemiştim. Hatta Türkiye'den gelenler olmuştu, oraya gitmek istiyorlardı. Onlara söyledim ki 'teşekkür ederim fakat bekleyin. Kardeşim gelsin, Şuşa'ya gitsin ondan sonra yolunuz açıktır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading