Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kanada'da enflasyon son 31 yılın rekorunu kırdı

Kanada'da enflasyon son 31 yılın rekorunu kırdı

Dünyanın birçok yerinde kendini hissettiren enflasyon rakamlarındaki yükseliş Kanada'da etkili olmaya başladı. Ülkede yıllık enflasyonun martta yüzde 6,7'ye yükseldiği ve bu oranın son 31 yılın en yüksek enflasyon oranı olduğu açıklandı.

Dünya

23.01.2024, 19:10

Küresel besin zincirinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle birçok ülkede fahiş fiyatlar lendini hissettiryor.

Kanada İstatistik Kurumundan yapılan açıklamada, ülkede enflasyonun gıda ve enerjiden, barınma maliyetleri ve ulaşıma kadar yükseldiği bildirildi.

Açıklamada, yıllık enflasyon oranının mart ayında yüzde 6,7'ye ulaştığı, bu oranın Ocak 1991'den bu zamana kadar tüketici fiyat endeksinde yıldan yıla kaydedilen en yüksek artış olduğu ifade edildi.

Ülkede ekonomi çevrelerinin beklentilerinin çok üzerinde gerçekleşen yıllık enflasyon, şubat ayında yüzde 5,7 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

100 bin kişilik yeni ordu iddiası: ABD 'Rusları vurmayın' diyor Haberi Görüntüle

PETROL FİYATLARI ARTTI

Açıklamada, mart ayı itibarıyla yıllık enflasyonda gerçekleşen artışın en önemli nedeninin petrol fiyatlarındaki artış olduğu belirtildi. Ülkede benzin fiyatlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39,8 arttığına işaret edilerek, "Benzin fiyatlarındaki artış enflasyon hesaplamalarından çıkarılmış olsaydı, oran yıllık bazda yüzde 5,5 olacaktı." ifadesi kullanıldı.

Enflasyondaki artışta, son yıllarda hızla artan emlak piyasası, tedarik zinciri kısıtlamaları ve petrol ile gıda fiyatlarını etkileyen Ukrayna'daki savaşın etkili olduğu kaydedildi.

Mart ayında en yüksek fiyat artışlarının süt, yumurta ve makarnada gerçekleştiği belirtildi.

BBC'den çarpıcı seçim analizi: Muhalefet çöktü İmamoğlu'na zarar verebilir Haberi Görüntüle

"DAHA YÜKSEL FAİZ ORANLARINA İHTİYACIMIZ VAR"

Kanada Merkez Bankası geçen hafta yaptığı açıklamada, bu yıl daha fazla faiz artırımı yapılacağına dair uyarılarla gösterge faiz oranını yüzde 0,5'ten yüzde 1'e yükseltmişti.

Ekonomi çevreleri, Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem'in, "Enflasyon çok yüksek. Daha yüksek faiz oranlarına ihtiyacımız var." açıklamasından hareketle, gösterge faiz oranının yüzde 2 ve üzerine çıkacağı değerlendirmesinde bulunuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading