• G.ALTIN

    4.105,97

  • DOLAR

    38,2768

  • EURO

    43,4620

  • BIST 100

    9.312,13

  • BITCOIN

    $92.870

Körfez'e Çelik Kubbe modeli: Suudi Arabistan'ın hava savunma sistemini ASELSAN kuracak

Körfez'e Çelik Kubbe modeli: Suudi Arabistan'ın hava savunma sistemini ASELSAN kuracak

Türkiye'nin yerli ve milli 5. nesil savaş uçağı olan KAAN ile ilgilendiğini duyuran Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde 100 adet KAAN siparişi vereceğini duyurmuştu. Türk savunma sanayi ürünlerine oldukça ilgi gösteren Körfez ülkesi son olarak Türkiye'nin Çelik Kubbe modeline gözünü dikti. Riyad yönetimi, NEOM megakentine kurulacak olan hava savunma sisteminin ASELSAN önderliğinde hazırlanmasını istiyor.

Suudi Arabistan'ın, planlanan fütüristik megakenti NEOM için bir hava savunma sisteminin geliştirilmesine öncülük etmesi için Türkiye'nin savunma şirketi ASELSAN'ı düşündüğü öne sürüldü. 

Intelligence Online'a göre ASELSAN, Avrupa füze üreticisi MBDA'nın yerini alarak savunma çözümü sağlamada öncülük edebilir. Karar Türkiye gibi, teknoloji transferi ve ortak geliştirme fırsatları sunan ülkelerle daha fazla iş birliğine doğru kaymayı planlıyor.

SUUDİ ARABİSTAN'A ÇELİK KUBBE MODELİ

Önerilen sistem, şu anda ASELSAN, TÜBİTAK SAGE, Roketsan ve MKE'yi içeren bir Türk firması konsorsiyumu tarafından geliştirilmekte olan çok katmanlı bir hava savunma çözümü olan "Çelik Kubbe"modeli.

Haberin devamında, "Kısa menzilli tehditlere odaklanan İsrail'in Demir Kubbesi'nin aksine, Çelik Kubbe, çeşitli mesafelerde daha geniş bir yelpazedeki hava tehditlerini engellemek üzere tasarlanmıştır.

Sistemin, gerçek zamanlı tehdit tespiti ve koordinasyonu sağlamak için yapay zekayı entegre etmesi ve daha hızlı ve daha doğru bir yanıt sağlaması bekleniyor. Ayrıca kapsamlı bir savunma ağı oluşturmak için gelişmiş sensörleri, radar sistemlerini ve komuta ve kontrol bileşenlerini birleştiriyor." denildi.

AKINCI İLE 3 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Intelligence Online haberde, "Çelik Kubbe hala geliştirilme aşamasında olup, operasyonel lansmanı Ağustos 2024'te hedefleniyor. NEOM projesine dahil edilmesi, Suudi Arabistan'ın gelişmiş ve yerel olarak entegre savunma teknolojileri aracılığıyla büyük altyapı geliştirmelerini güvence altına alma çabalarında önemli bir adım olacaktır.

Suudi Arabistan, teknoloji paylaşımı yoluyla yerli yetenek inşasına öncelik veren savunma ortaklıklarına giderek daha fazla ilgi gösteriyor. Bu yaklaşıma uygun olarak ülke, 2023'te Türkiye'nin Baykar'ıyla AKINCI insansız savaş hava aracını yerel olarak üretmek için 3 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.

SUUDİ ARABİSTAN'IN KAAN İLGİSİ

Ortak girişimlere yönelik tercih, yerel savunma üretimini genişletmeyi ve ithal sistemlere olan bağımlılığı azaltmayı amaçlayan Suudi Arabistan Askeri Endüstrileri'nin (SAMI) hedefleriyle örtüşüyor. Bu stratejik yönelimin, maliyet ve sınırlı yerel katılım endişeleri nedeniyle MBDA'nın Aster füze serisini içeren teklifini daha az çekici hale getirdiği bildirildi.

Analistler, Türkiye'nin esnek iş birliği modeli ve teknoloji transfer etme isteğinin, Suudi Arabistan'ın savunma planlamasında büyüyen rolüne katkıda bulunduğunu öne sürüyor. ASELSAN ile Krallık arasındaki ortaklık, tamamlanırsa savunma iş birliğinin diğer alanlarına da yayılabilir.

Suudi Arabistan ayrıca uzun vadeli askeri modernizasyon çabalarının bir parçası olarak KAAN beşinci nesil savaş uçağı da dahil olmak üzere Türkiye'nin ortaya çıkan askeri teknolojilerine ilgi duyduğunu ifade etti. NEOM hava savunma sistemiyle ilgili bildirilen iş birliği, Ankara ve Riyad arasındaki ikili bağları daha da güçlendirecektir." ifadelerine yer verdi.

Avatar
Ozan KOLTUK