Yandex Metrica

İttifak ülkeleri toplandı! NATO Zirvesi bu görüntülerle başladı

İttifak ülkeleri toplandı! NATO Zirvesi bu görüntülerle başladı

Dünyanın gözü kulağı bugün Brüksel'de. NATO Zirvesi başladı. Pandemi sonrası ilk kez bir araya gelen ittifak üyesi ülkeler arasında diplomasi rüzgarı esiyor.

Dünya

23.01.2024, 17:33

Tüm dünyanın haftalardır merakla beklediği NATO Zirvesi başladı. Liderler kritik  zirve için Belçika’nın başkenti Brüksel'de.

NATO üyesi 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet  başkanı, bugün NATO karargahında bir araya geldi. Zirve çok sıkı güvenlik önlemleri ve koronavirüs salgınına karışı alınan tedbirler altında yapılıyor.  

İttifakın gelecek 10 yılına yönelik yol haritası hakkındaki kararlar, NATO'nun stratejik konsepti, Çin'in yükselişi, Rusya, iklim değişikliğinin güvenliğe etkisi, siber tehditler ve yıkıcı teknolojiler, Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandırılması gibi birçok başlık NATO Zirvesi'nin başlıca konuları arasında.

BİR BUÇUK YIL SONRA İLK ZİRVE

3-4 Aralık 2019'da İngiltere'de yapılan en son NATO Zirve toplantısından sonra ilk defa düzenlenen bu yoğun gündemli toplantı için 30 ülkeden binlerce görevli ve gazeteci Brüksel'de. 

Alınan güvenlik önlemleri kapsamında zirve nedeniyle Brüksel'de liderlerin NATO karargahına gidiş güzergahındaki bazı yollar kapatıldı. Belçika güvenlik güçleri de hem liderlerin ve heyetlerin konaklayacağı otellerde hem de NATO karargahı çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Belçikalı yetkililer bu amaçla en az 2 bin güvenlik görevlisinin görev yaptığını belirtti. Şehirdeki bazı toplu taşıma güzergahlarında da değişiklikler yapıldı.

NATO ÇALIŞANLARI AŞILANDI

Kovid-19 salgını için alınan tedbirler de zirve toplantısı için NATO karargahında sıkılaştırıldı. NATO Zirvesi'ne ve bu çerçevedeki toplantılara katılacak tüm heyet üyelerinden PCR testleri yaptırmaları istendi.

NATO karargahında görevli olanlar da haftalar öncesinden aşılanmaya başladı. Aşıları ise üye ülkelerden Polonya'nın temin etmesi üzerine aşılama için Polonya'dan gelen sağlık çalışanları mart ayından itibaren NATO karargahında görevli yaklaşık 3 bin 500 kişiye aşı yaptı.

AKREDİTASYON VERİLEN GAZETECİ SAYISI SINIRLI TUTULDU

Dünyanın birçok ülkesinden NATO Zirvesi'ni takip etmek için yaklaşık 600 gazeteci Brüksel'e geliyor. Salgın önlemleri çerçevesinde akreditasyon verilen gazeteci sayısı kısıtlı tutuldu.

DİPLOMASİ FIRTINASI

Karargaha girişinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in karşıladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel'de başlayan zirve öncesinde İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading