İtalya'da casusluk olayı! Bilgisayar korsanları siyasetçilerin verilerini çaldı: İşin içinde MOSSAD da var
İtalyan istihbarat ve güvenlik dünyasında MOSSAD’ın da adının karıştığı büyük bir casusluk skandalı ortaya çıktı. Aralarında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin de bulunduğu birçok siyasi liderin kişisel bilgilerinin çalındığı iddia ediliyor.
İtalya'da geçtiğimiz hafta gündeme gelen, bazı ünlülerle ilgili özel bilgilerin bir siber casusluk çetesi tarafından ele geçirildiğine ilişkin Milano Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmanın yankıları devam ediyor. Konuyla ilgili haberler İtalyan medyasında gündemi epey meşgul etti.
İtalyan medyası, çetenin 2019 yılından itibaren hükümet bakanlıklarının ve polis teşkilatının sunucularına sızarak birçok gizli dosya topladığını belirtti.
MOSSAD AJANLARI GİZLİ GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİ
İtalyan'ın önde gelen gazeteleri arasında yer alan Corriere della Sera’ya göre, MOSSAD ajanları olduğu düşünülen iki İsrailli istihbarat görevlisinin İran gaz ticareti ve Rusya bağlantılı bilgi alışverişi için gizli bir görüşme yaptığı tespit edildi. İsrailli ajanların, İtalyan gaz şirketi ENI’yi ilgilendiren İran ile yasa dışı gaz anlaşmalarına dair bilgi paylaşımı önerdiği, ayrıca Rusya’nın Wagner Grubu ve Rus oligarkların finansal bağlantılarını ifşa edecek belgeler sunmayı teklif ettikleri bildirildi.
İsrail, bu bilgiler karşılığında İtalya’ya bir milyon euro ödeme ve Prigojin’in finansal destekçilerinin faaliyetlerinin durdurulması için yardım sözü verdi. Skandalın boyutları büyürken, İtalyan istihbarat birimleri ve emniyet yetkilileri soruşturmanın derinleştirileceğini duyurdu.
PARA KARŞILIĞI MOSSAD'A SATILDI
Söz konusu soruşturmada bir dönem üst düzey yetkilere sahip olmasından dolayı "süper polis" olarak adlandırılan eski polis Carmine Gallo ile Milano Fuar Vakfı Başkanı Enrico Pazzali'nin başlıca şüpheliler arasında yer alıyor. Soruşturmada, bazı bakanlıkların ve emniyetin sunucularına sızılarak ele geçirilen birtakım bilgilerin gizli servislere verilmiş olabileceği ifade edildi. Gallo ve Pazzali'nin, bu bilgileri, özel şirketleri "Equalize" üzerinden milyonlarca avro karşılığında İsrail ve Vatikan gibi başka ülkelerin gizli servislerine sattıkları ileri sürüldü.
''KİLİSE BUNU İSTİYOR''
Gözaltına alınanlar arasında yer alan ve elinde 15 terebayta denk 800 bin veri olduğu öne sürülen Nunzio Samuele Calamucci'nin bazı dinleme kayıtlarında, "Putin'in sağ kolu (...) Kilise bunu istiyor (...) Kilise'ye Rusya'ya karşı yardım edecek miyiz, etmeyecek miyiz? Gelecek yıl için bize bir şeyler verecek mi?" "Gallo, bize para öderse... her zaman bedava!" ifadelerini kullandığı İtalyan medyasına yansıdı.
Soruşturma kapsamında sorgulanan eski polis memuru Marco Malerba, verdiği ifadede, halihazırda ev hapsinde tutulan başlıca şüphelilerden eski amiri Carmine Gallo'ya "bir dönem amiri olduğu için hayır diyemeyeceğini" belirtti. Marco Malerba, ayrıca devletin veri tabanına erişim sağlayıp istediği bilgileri eski amirine verdiğini kabul etti.
ARALARINDA MELONI DE VAR
İtalyan medyasında yer alan haberlerde, siber casuslukla ele geçirilen bilgilerin, İtalyan enerji firması ENI'den Mediolanum Bankası ve Barilla'ya kadar büyük pek çok firmanın yanı sıra Marcell Jacobs gibi ünlü sporculara ve bazı siyasilere ilişkin olabileceği ifade edildi. Söz konusu casusluk şebekesinin, ele geçirdiği bu bilgileri, bazı iş dinamiklerini ve kamu prosedürlerini etkilemede kullanma amacı taşıdığı veya gizli servislere para karşılığında sattığı kaydedildi. Aralarında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin de bulunduğu birçok siyasi liderin kişisel bilgilerinin çalındığı iddia ediliyor.
MELONİ: BU TİKSİNTİYE SON VERMEMİZ LAZIM
Bu arada, Başbakan Giorgia Meloni, dün akşam RAI kanalında katıldığı programda, ülkede son dönemde farklı savcılıklarca yürütülen siber casusluk soruşturmalarına ilişkin konuştu. Meloni, yaptığı açıklamada "İtalya'da bir bilgi piyasası var. Bu tiksintiye son vermemiz lazım. Bu davalardan önce de siber güvenliğe dair bir kararname çıkarmıştık, şimdi teknik bir kurul yeni bir kararname üzerinde çalışıyor." dedi.