İsrail'de tartışmalı yasa tasarısı kabul edildi: Kaos büyüyecek!
İsrail Meclisi (Knesset) Anayasa Komisyonunda, Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini sınırlayacak bir yasa tasarısı kabul edildi. Yasa tasarısının gelecek hafta Meclis'te oylanması bekleniyor.
İsrail'de Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini sınırlayacak bir yasa tasarısı kabul edildi.
İsrail Kamu Yayın Kuruluşu, (KAN) 7 üyesi muhalefetten 9'u hükümetteki koalisyondan oluşan 16 üyeli Anayasa Komisyonu'nda, yargının hükümet üzerindeki denetimini sınırlayacak bir yasa tasarısının oylandığını duyurdu.
YÜKSEK MAHKEMEYİ SINIRLIYOR
Yasa tasarısı, Yüksek Mahkemenin hükümet ve meclisin kararlarını (yasalar nezdinde) "tutarsız" bulduğu takdirde aleyhte karar verebilme yetkisine sınır getiriyor. Söz konusu yasa tasarısı, komisyon üyelerinin 9'unun oyuyla kabul edildi.
GELECEK HAFTA MECLİS'E SUNULACAK
Ülkede haftalardır kitlesel gösterilere neden olan "yargı reformu" paketinin temel maddelerinden biri olarak kabul edilen söz konusu tasarının gelecek hafta Meclis'te oylamaya sunulması bekleniyor.
EN ÖNEMLİ MADDELERDEN BİRİ
Tasarının Meclis'te üç farklı oturumda onaylanması halinde, hükümetin aylardır direttiği tartışmalı "yargı reformu" paketinin en önemli maddelerinden birisi yasalaşmış olacak.
MUHALEFET TEPKİLİ
Muhalefet ise sonuçtan memnun değil. Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi lideri ve eski Başbakan Yair Lapid ile Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz'ın ortak açıklamasında, Anayasa Komisyonun söz konusu yasa tasarısını kabul etmesi "ulusu parçalayacak" bir adım olarak nitelendirildi.
Açıklamada, "Anayasa Komisyonunda bugün yapılan oylama, İsrail vatandaşlarını inciten, ulusu parçalayan tek taraflı bir adımdır" ifadeleri kullanıldı.
TARTIŞMALI YARGI DÜZENLEMESİ
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu", Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.
Netanyahu, ülke çapında giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini 27 Mart'ta ertelediğini açıklamıştı.
Mayıs sonunda, 2023-2024 bütçesinin Meclis'ten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini açıklayan Binyamin Netanyahu, yakın zamanda hükümetin "yargı reformuna" ilişkin "pratik adımlar atacaklarını" ifade etmişti.
Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve diğer sağ politikalarına karşı çıkan protesto hareketi, 6 aydır ülke genelinde gösterilerine devam ediyor.