Yandex Metrica

İsrail Kuzey Kıbrıs'ı satın aldı! 25 bin dönüm iddiası ortalığı karıştırdı

İsrail Kuzey Kıbrıs'ı satın aldı! 25 bin dönüm iddiası ortalığı karıştırdı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprakları yabancıların ve bilhassa İsrail vatandaşlarının istilasıyla karşı karşıya. Yavru Vatan'ın kritik bölgelerdeki araziler ya emanetçi ya da şirket ortaklığı hilesiyle bir bir el değiştiriyor. İddialara göre İsraillilerin satın aldığı taşınmazın büyüklüğü 25 bin dönümü geçti.

Dünya

23.04.2024, 11:22

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yabancılara mülk satışı güvenlik sorunu haline geldi. Kimi zaman emanetçiler yoluyla kimi zaman da yüzde 49'una sahip oldukları şirketler üzerinden geniş ölçekli toprak satın alan yabancılar, KKTC emlak piyasasına görülmemiş ölçekte yoğunluk yaşatıyor. 

Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (Türk DEGS) Başkanı emekli Tümamiral Cihat Yaycı'nın yayınladığı verileri alıntılayıp haber servis eden Kuzey Kıbrıs medyası, uluslararası haber sitelerinin iddialara ilgi göstermesiyle bu konunun küresel ölçekte duyulmasını sağladı. 

Kuzey Kıbrıs topraklarının İsrailli kişi ve kurumlarca satın alınmakta olduğuna ilişkin verilen HalkinSesiKibris.com'da yayınlandıktan sonra In-Cyprus haber platformunda, ardından The National Herald'da yer buldu. 

Yavru Vatan'daki vehameti ortaya koyan veriler, İsrail menşeili şirketlerin KKTC'de yaklaşık 25 bin dönüm toprak satın aldığını ve Kuzey Kıbrıs'ta arazi tapularının hızla İsraillilerin eline geçmekte olduğunu gözler önüne serdi.

İddialara göre İsrailliler KKTC'de 2 bine yakın şirketin ortağı. KKTC yasalarına göre yabancı şirketler burada en fazla 500 metrekare toprak satın alabiliyor. Ancak yabancı ortaklı şirketlerin en az yüzde 51 hissesi KKTC vatandaşlarına ait ise bu sınırlama ortadan kalkıyor ve yabancılar istedikleri kadar araziyi satın alabiliyor. 

Endonezya'daki Ruang Yanardağı'nda volkanik patlama: Binlerce kişi tahliye ediliyor Endonezya'daki Ruang Yanardağı'nda volkanik patlama: Binlerce kişi tahliye ediliyor Haberi Görüntüle

MAGOSA'DA BOŞ PARSEL KALMADI

Emekli Tümamiral Yaycı'nın makalesinde yer verdiği bilgilerden yola çıkarak yayınlanan haberlerde İsrail vatandaşları başta olmak üzere yabancıların KKTC'den taşınmaz mülk edinme yolundaki yoğun talepleri sonucu Gazimagosa ve İskele bölgelerinde boş parsel kalmadığı vurgulanıyor. 

KKTC'den mülk edinme uğraşı öyle bir noktaya geldi ki 2021 yılından Amerikan Forbes dergisi 'Dipkarpaz bölgesinden mülk almanın önemini' vurgulayan bir haber bile yaptı. KKTC'nin stratejik değeri çok büyük olan doğu ucundan arazi almak için yeni bir akın yaşandığı ve bir kısmı yabancılar adına çalışan KKTC vatandaşları olmak üzere birtakım şirketlerin devreye girdiği söyleniyor. 

Yaycı'nın verdiği rakamlara göre 2022 yılı içerisinde KKTC'de 2 bin 672 yabancıya taşınmaz mal alma izni verildi. "Tabii bu rakamlar içerisinde KKTC vatandaşlığına geçmiş yabancılar ve yüzde 51 hissesi KKTC vatandaşlarına aitmiş gibi görünen şirketler ve aldıkları taşınmazlar yoktur. Asıl soru da budur!" ifadesini kullanan Yaycı, yetkililere harekete geçme çağrısında bulundu. 

KKTC Ulusal Birlik Partisi'nden Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, İsraillilerin sadece Karpaz tarafında değil, Gaziveren tarafında ve Ercan Havaalanı çevresinde de araziler satın aldıklarını söylüyor. 

Yabancılara mülk satışı konusunda KKTC bürokratları güvenlik parametlerini de dikkate almıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin SİHA üssü haline getirdiği Geçitkale Havaalanı çevresindeki bölgede İsraillilerin bin dönümlük arazi satın aldığı ileri sürüyor. 

2022 yılının son günlerinde Mehmetçiğin KKTC'de yaptığı tatbikat, Kıbrıs Rumlarını panikletmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0


Loading