Yandex Metrica

İsrail, İranlı nükleer fizikçiyi katil robotla öldürmüş

İsrail, İranlı nükleer fizikçiyi katil robotla öldürmüş

İranlı nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade'nin İsrail tarafından yapay zeka entegreli 'katil robot'la öldürüldüğü ortaya çıktı.

Dünya

04.04.2024, 05:35

İranlı nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade'nin 27 Kasım 2020 tarihinde İsrail tarafından öldürüldüğü kesinleşti. Siyonist yönetim, suikast için yapay zeka entegreli katil robot kullanmış. 

ABD basınının öndegelen yayın organlarından New York Times, suikastın nasıl işlendiğine ilişkin detaylı bilgiler yayınladı. Buna göre, suikast amacıyla yaklaşık 14 yıldır Fahrizade'nin peşinde olan İsrail, bilim adamını öldürmek için robotik sistemli özel bir düzenek hazırladı. 

Pikap türünde bir aracın arkasına monte edilmiş Belçika yapımı FN MAG model makineli tüfek, Fahrizade'nin yazlık evine giderken kullandığı yola yerleştirildi. 

Binlerce kilometre uzaktan kumanda edilebilen sistem, Fahrizade'nin kullandığı aracı ve hedef şahsın özelliklerini tanıyıp aracın hızını da hesap ederek silahı buna göre ateşleyecek bir yazılımla çalışıyordu. 

27 Kasım 2020'de eşiyle birlikte bindiği aracıyla Absend'deki yazlık evine gitmek üzere yola çıkan Fahrizade, yola yerleştirilmiş sahte bozuk aracı görerek U dönüşü yapıp suikast düzeneğinin bulunduğu yola yönlendirildi. 

Fahrizade'nin otomobili ve önündeki koruma aracı, Saat 15:30 sıralarında İmam Humeyni Bulvarı'na yol aldı. Nükleer fizikçinin aracı suikast düzeneğinin atış menziline girdiğinde, İran polisinin koruma aracı fizikçiyle mesafeyi biraz açmıştı. 

Yaşananları anlık olarak izleyen İsrail istihbaratı, bunun fizikçiyi öldürmenin tam fırsatı olduğunu düşünürek harekete geçti. Uzaktan kumandalı suikast sistemi aktive edildi. 

Fahrizade'nin otomobili bir kasiste yavaşladığında biraz uzaktaki pikapta bulunan makineli tüfek otomatik olarak hedefe kilitlenerek ateşlendi. 

İlk olarak omzundan yaralanan fizikçi, hemen aracından aşağı indi. Ancak tüfek atış yapmaya devam ediyordu. Yanında bulunan karısı da aşağı inmiş ve telefonla hemen oğlu ile güvenlik birimlerini aramıştı. 

Fahrizade'nin üzerine 15 adet kurşun yağdıran suikast teçhizatı saniyeler içinde sustu. Ardından bir patlama duyuldu. Suikast sisteminin yerleştirildiği pikap büyük bir gürültüyle infilak etmişti. 'Görev' sonrası kendisini imha etmek üzere kurulmuş sistem, Fahrizade'ye kurşunları ateşledikten sonra, önceden kurulu vaziyetteki bombayı harekete geçirmişti. 

Olay yerine dakikalar sonra gelen nükleer fizikçinin oğlu Hamid Fahrizade, suikast noktasını 'savaş alanı gibi' diye tanımlayarak, "Basit bir terör saldırısı değil; bildiğimizden çok daha karmaşık bir saldırı" ifadesini kullandı. 

İsrail 14 yıldır peşinde olduğu hedefi nihayet ortadan kaldırmayı başarmıştı. İran'ın nükleer programının başında olduğu iddia edilen Muhsin Fahrizade'nin ölümüyle birlikte 'atom bombası' çalışmalarının büyük yara aldığı ileri sürüldü. 

Aliyev Ermenistan'ı silahlandıran 3 ülkeyi işaret etti: 'Oturup bekleyemeyiz, ciddi önlemler almak zorundayız' Aliyev Ermenistan'ı silahlandıran 3 ülkeyi işaret etti: 'Oturup bekleyemeyiz, ciddi... Haberi Görüntüle

11 YILDIR SUİKASTLER YAŞANIYOR

İsrail'in yıllardır İranlı fizikçileri suikastlerle hedef aldığı biliniyor. Tahran Üniversitesi'nde görevli fizik profesörü Mesud Alimuhammedî, 12 Ocak 2010 tahinde evinin önüne yerleştirilmiş bomba yüklü motosikletin infilak ettirilmesiyle hayatını kaybetmişti. Saldırının faili olarak gözaltına alınan Mecid Cemali Feşi adlı kişi, sorgusunda İsrail istihbarat kurumu MOSSAD'a çalıştığını itiraf etmiş, kendisinin İsrail tarafından eğitildiğini belirtmişti. 

ABD'den İsrail'in Refah'a saldırı planına ilişkin açıklama: Endişeliyiz ABD'den İsrail'in Refah'a saldırı planına ilişkin açıklama: Endişeliyiz Haberi Görüntüle

KİMİ BOMBA KİMİ SİLAHLI SALDIRI

Bir başka fizikçi Daryuş Rızainejad ise 23 Temmuz 2010 tarihinde Tahran'da eşi ile birlikte çocuğunu kreşten aldıktan sonra motosikletli saldırganlar tarafından açılan ateş sonucu öldürülmüştü. 

İsrail kaynaklı olduğu düşünülen bir suikast de 29 Kasım 2010'da gerçekleşti. İran Atom Enerjisi bünyesinde kuantum fiziği alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Mecid Şehriyarî, seyir halindeki aracına yerleştirilen uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetti. 

Batı Trakya'da Türk azınlığın hakları çiğnenirken Miçotakis hukukun üstünlüğüyle övünüyor Batı Trakya'da Türk azınlığın hakları çiğnenirken Miçotakis hukukun üstünlüğüyle övünüyor Haberi Görüntüle

ARACINA PATLAYICI YERLEŞTİRİLDİ

11 Ocak 2012'de ise hedef bu kez nükleer fizikçi Mustafa Ahmedî Ruşen'di. Tahran'ın doğusundaki Allame Tebatebai Üniversitesi'nin yakınlarında arabasına yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu can verdi. İran'ın Natanz'daki uranyum zenginleştirme merkezinde görevli nükleer fizikçi aynı zamanda İran'ın füze programının başındaki isimlerden biriydi. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading