Yandex Metrica
SON DAKİKA
İsrail'den yasa dışı yerleşim açıklaması: Avrupa ülkelerinin müdahalesini kabul etmeyeceğiz

İsrail'den yasa dışı yerleşim açıklaması: Avrupa ülkelerinin müdahalesini kabul etmeyeceğiz

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, yasa dışı Yahudi yerleşim birimleriyle ilgili Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin müdahalesini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Dünya

23.01.2024, 20:28

İsrail yönetiminin Filistin topraklarındaki 9 kaçak Yahudi yerleşim birimi için aldığı "yasallaştırma” kararının AB'den tepki almasının ardından İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen konuyla ilgili açıklama yaptı. Kudüs’te yasa dışı Yahudi yerleşimleri merkezli bir İsrail radyosunun düzenlediği konferansta konuşan Cohen, "Avrupa ülkelerinin İsrail-Filistin sorununa müdahalesini kabul etmeyeceklerini" söyled  ve şu şekilde konuştu:

İnsani meselelere katkıda bulunmak istiyorlarsa bu onların bileceği bir iş. Ancak diğer Avrupa ülkelerinin, sahada yeni bir gerçeklik oluşturmaya çalışan Filistinli örgütlere katkıda bulunma girişimine karşı savaşacağım ve bunu önleyeceğim.

Cohen, işgal altındaki Batı Şeria'da artan yerleşim faaliyetlerine itiraz eden ABD yönetimine de işaret etti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

Demokrasi ve İsrail kamuoyunu ilgilendiren iç meselelere kimsenin müdahale etmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Son dakika... İşgalci İsrail'den Gazze'de yardım bekleyen Filistinlilere saldırı: Çok... Haberi Görüntüle

KAÇAK YERLEŞİMLERİ YASALLAŞTIRACAKLAR

İsrail Güvenlik Kabinesi 13 Şubat’ta, işgal altındaki Batı Şeria'da 9 kaçak Yahudi yerleşim biriminin İsrail kanunları nezdinde "derhal yasallaşmasını" onaylamıştı. Ülkenin aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bu kararın “yetersiz olduğunu ve daha fazla yasa dışı yerleşim biriminin de yasallaştırılacağını” açıklamıştı. Karara, Birleşmiş Milletler, ABD ve AB ülkelerinin yanı sıra çok sayıda ülkeden tepki açıklamaları gelmişti.

İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa ve ABD dışişleri bakanları, yaptıkları ortak açıklamada, İsrail'in 9 yerleşim birimini "yasallaştırma" girişiminin endişe verici olduğunu bildirmişti. İşgal altındaki Batı Şeria’daki tüm Yahudi yerleşimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilirken, kaçak inşa edilen bu yerleşimlerden bazıları, söz konusu karar çıkmadan önce İsrail kanunlarına göre bile yasa dışı kabul ediliyordu.

Hamas'tan İsrail basınının açıklamasına yalanlama: 'Ucuz propaganda' Haberi Görüntüle

İsrail yardım bekleyen Filistinlilere ateş açtı: Çok sayıda ölü ve... Haberi Görüntüle

YERLEŞİMCİ SAYISI 726 BİNDEN FAZLA

İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor. Bunların çoğu İsrail makamlarının planlamasıyla yapılırken, daha küçük olan bazıları Yahudi yerleşimciler tarafından kaçak olarak inşa ediliyor. İsrail makamları zaman zaman bu kaçak yerleşimlere de kendi kanunları nezdinde resmiyet kazandırarak Yahudi yerleşimlerini genişletmeye devam ediyor.

Kaçak yerleşim birimlerinde yaşayan Yahudi yerleşimciler, Filistinlileri taciz ederek tarım arazilerine ulaşmalarını engelliyor, İsrail ordusu da buralarda yaşayan Yahudi yerleşimcilere koruma sağlıyor.

Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi verilerine göre, bu yıl Kudüs dahil Batı Şeria'daki 176 yerleşim birimindeki Yahudi yerleşimci sayısı 726 bin 427'ye ulaştı. Ayrıca, Batı Şeria'da 86'sı kırsalda olmak üzere 186 kaçak yerleşim bulunuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading