Yandex Metrica

Isparta komandoları Somali'yi kurtarıyor! Bayraktar TB2'li operasyonlar Eş-Şebab için kabus oldu

Isparta komandoları Somali'yi kurtarıyor! Bayraktar TB2'li operasyonlar Eş-Şebab için kabus oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011 yılındaki altın dokunuşuyla bambaşka bir yola giren Somali, şimdi Türk askerlerince eğitilmiş ordusu sayesinde Eş-Şebab terörüne kök söktürüyor.

Dünya

28.03.2024, 07:07

2011 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle adeta kaderi değişen Somali hızla toparlanıyor. Yıllardır Eş-Şebab terörüyle boğuşan ülkede güvenlik güçleri atağa kalktı. Bayraktar TB2'lerin de kullanıldığı terör operasyonlarında son birkaç haftada 40'tan fazla yerleşim birimi Eş-Şebab işgalinden kurtarıldı. Türk subayları tarafından eğitilen Somali askerleri 13 yıl aradan sonra ilk kez Mogadişu kuzeyindeki Hiran kentine girdi. 

Bölgeden yansıyan bir fotoğrafta Somali askerleri Bayraktar TB2 SİHA ile aynı kareye girdi.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin büyük bir askerî üssü bulunuyor. Ülkenin istikrar kazanması için Somali askerlerinin eğitimine ağırlık veren Türk subayları, bu askerleri Mogadişu'daki kısa bir kampın ardından Türkiye'ye getirerek Isparta'da bulunan Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda sıkı bir programdan geçiriyor. Dünyanın en iyi komando okullarından biri olarak gösterilen Eğirdir'de aldıkları eğitimin ardından ülkelerine dönerek göreve başlayan Somalili subaylar, terör örgütüne yönelik operasyonlarda Eş-Şebab'a göz açtırmıyor. 

Mogadişu'da bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri üssü

SİHA'larca desteklenen harekât kapsamında 20 Eylül'de Booco kasabasına girilirken önceki gün de stratejik Hiran kenti genelinde kontrolün sağlandığı açıklandı. Yüzlerce teröristin öldürüldüğü operasyonlar Eş-Şebab üyeleri için gerçek bir kabusa dönüştü. 

Somali ordusundan Albay Mahmud Hasan İbrahim, "Eş-Şebab üyeleri büyük kayıplar vererek geri çekildi. Pek çok başarıya imza attık. Galgaduud, Mudug, Bay ve Bakool bölgelerinde operasyonlar sürüyor. Halkımız Eş-Şebab'a karşı orduyu destekliyor ve teröristler artık rahatça saklanamıyor. Eş-Şebab'ı ülkemizden temizleyeceğiz" diyor. 

Son dakika... BM'den İsrail'in TRT ekibine saldırısıyla ilgili flaş açıklama: 'Şeffaf biçimde soruşturulmalı' Son dakika... BM'den İsrail'in TRT ekibine saldırısıyla ilgili flaş açıklama:... Haberi Görüntüle

ABD ENGEL OLAMAYINCA DESTEKLEDİ  

10 yılı aşkın süredir Somali'nin güney bölgelerini işgal eden, halktan zorla vergi alan, çocukları ailelerinden koparan terör örgütü, Afrika boynuzunu büyük bir istikrarsızlığa sürüklemişti. 

Afrika'daki terör örgütlerinin Fransa ile birlikte yegane destekçisi olarak bilinen ABD, Somali'de yürütülen operasyonları destekliyor. Eş-Şebab terörünün faillerinden biri olmakla suçlanan ABD'nin son harekâta verdiği desteğe kuşkuyla bakılıyor.

Terör örgütü, Mogadişu'da başta TSK üssü olmak üzere çok sayıda saldırı düzenlemesine rağmen güvenlik güçlerine şimdiye dek geri adım attıramadı. Türkiye'nin Somali'deki hakimiyetine engel olamayacaklarını anlayan bazı güçlerin şimdi ordunun istikrar hamlelerine katılarak Somali'nin geleceğinde 'Ankara ile birlikte' pay sahibi olmaya çalıştığı belirtiliyor. 

Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek paylaştı! Ermenistan kabul etti: iade edilecek! Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek paylaştı! Ermenistan kabul etti: iade... Haberi Görüntüle

TÜRK ASKER VE POLİSLERİ EĞİTİYOR

Ülkelerinde özel harekât polisi olarak görev yapacak Somaliler, Çankırı Şehit Seyit Saraç Özel Harekât Polis Eğitim Merkezi'nde kurs görüyor. 

Somalili askerler gruplar halinde Türkiye'ye getirilerek Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda sıkı bir eğitime tâbî tutuluyor. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından özel olarak eğitilen Somalili asker sayısının 5 bini geçtiği sanılıyor. Bunun yanında bini aşkın Somalili polise de özel harekât eğitimleri verildi. Somali özel harekât polisleri arasında çok sayıda kadın personel de bulunuyor. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading