Yandex Metrica
SON DAKİKA
İranlı mollalar Papa Francis'ten yardım dilendi! Ali Hamaney'i Vatikan'a iten sebep Türkiye korkusu mu?

İranlı mollalar Papa Francis'ten yardım dilendi! Ali Hamaney'i Vatikan'a iten sebep Türkiye korkusu mu?

Hizbullah Lübnan'da zayıflarken Rusya'nın çekildiği Suriye'de Esed'i ölüm korkusu sardı. Zengezur'la Kafkasya'ya doğrudan bağlanma hazırlığı yapan Türkiye bir yandan sınır ötesinde etkinlik alanını genişletiyor. İşte tam bu ortamda İran dini lideri Ali Hamaney, Vatikan'da Papa Francis'in eteğine yapıştı.

Dünya

23.01.2024, 19:20

İran yönetimi, 15 Temmuz 1099'da Kudüs'ü Haçlılara teslim ederek Müslümanların kılıçtan geçirilmesine neden olan Şii Fatımîlerin yolundan gidiyor. Lübnan'da Hizbullah örgütüyle katıldığı seçimleri kaybeden, Suriye'deki varlığı da giderek erimekte olan Tahran, Filistin davasına destek vermesi için Katolik Hıristiyan aleminin ruhanî lideri Papa Francis'ten yardım dilendi. 

İran dinî lideri Ali Hamaney, kendisine bağlı mollalar grubunu Vatikan'a göndererek Papa ile temas kurdu. İran-İslam Semineri Başkanı Ayetullah Alirıza Arafî liderliğindeki grup, Ali Hamaney'in mesajını Papa'ya iletti. İran medyasına göre Hamaney, 'Filistin ve Yemen başta olmak üzere dünya mazlumlarının müdafaası için' Papa'dan destek beklediklerini ifade etti. 

Filistinlileri savunmak için pratik adım atılmasını beklediklerini ileten Ali Hamaney'in basına açıklananlar dışında Papa'ya aktardığı mahrem mesajlarının ne olduğu merak ediliyor. İranlı heyetin Vatikan ziyareti, Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta etkinliğini olağanüstü boyutta artırdığı bir döneme denk geldi. 

Beşar Esed ve Ali Hamaney

AB'den Bosna Hersek kararı: Katılım müzakereleri başlıyor Haberi Görüntüle

O PROJELERİN HİÇBİRİNE ENGEL OLAMADI

Ekonomik kriz süreci ve yolsuzluk iddialarından ötürü son günlerde yoğun protestolarla sarsılan Tahran yönetimi, tüm çabalarına karşın Tebriz kuzeyinde Türkiye ile Azerbaycan'ı birbirine doğrudan bağlayacak transit güzergah Zengezur projesine engel olamadı. Türkiye'nin Irak kuzeyinden doğalgaz getirme projesi de Erbil-Ankara arasındaki anlaşma sayesinde sorunsuz ilerliyor. Oluşturulacak boru hattını güvenlik altına almak için Irak kuzeyindeki terör kampları temizlenirken Türk ordusu, Suriye kuzeyinde ABD destekli PKK/YPG'yi de işgal ettiği alanlardan atmaya hazırlanıyor. 

Tahran yönetiminin tüm bu gelişmelerden duyduğu derin rahatsızlık bir sır değil. Rusya'nın Suriye'den askerlerini çekmesiyle derin boşluğa düşen Şam rejimi Tahran'dan yardım istemişti. Ekonomik kriz içerisindeki Hamaney yönetiminin Esed'in talebine ne şekilde cevap verdiği bilinmiyor. Ancak Vatikan'a molla heyeti gönderen Hamaney'in Hıristiyan dünyasıyla bir kez daha yakınlaşma çabasına girdiği gözden kaçmıyor.

Hamaney'in bu politikada temel motivasyon kaynağının 'Türkiye tehdidi' olduğu yönünde yaygın bir kanaat var. Papa Francis'in Tahran'a sahada ne şekilde payanda olacağı önümüzdeki günlerde daha iyi anlaşılacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading