Yandex Metrica
SON DAKİKA
İran'da seçimlere 48 saat kala 3 aday çekildi!

İran'da seçimlere 48 saat kala 3 aday çekildi!

İran'da, Cuma günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa bir süre kala 3 aday seçimden çekildiklerini bildirdi. Seçimlere 4 aday girecek.

Dünya

23.01.2024, 21:56

İran'da, Cuma günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için propaganda yasağı başlarken3 aday yarıştan çekildiklerini ilan etti.

İran'da seçimlere ancak Anayasa'yı Koruyucular Konseyi'nin onayladığı adaylar girebiliyor. Konsey, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani'nin de bulunduğu çok sayıda adayın başvurusunu reddederken 7 adayı onaylamıştı.

Konsey'in onayladığı adaylar arasında Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi başı çekerken, seçimlere 48 saat kala reformcu adaylardan Mihr Alizade ile muhafazakar adaylardan Said Celili ve Ali Rıza Zakani, Reisi'nin lehine adaylıktan çekildiklerini duyurdu.

Bu gelişmelerden sonra aday sayısı 4'e düşerken seçimleri İbrahim Reisi'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Boykot büyüyor

İran'da seçimler için son hazırlıklar sürerken birçok kesimden seçimleri boykot açıklaması geliyor. 

Geçtiğimiz hafta başta Meşhed, Tebriz ve Ahvaz olmak üzere çok sayıda kentte boykot çağrılarıyla yapılan protestolar bu hafta da devam etti.

Gözlemciler, seçimlere katılım oranının düşük olacağı yorumunu yapıyor.

Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise Gerçek Hayat Dergisi'ne verdiği röportajda, hem muhafazakarların hem de reformcuların sadece çıkar peşinde olduğunu söyleyerek, İran'daki seçimlere inanmadığını ima etmişti.

Hamaney'den seçimlere katılın çağrısı

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ise dün yaptığı canlı yayın konuşmasında bütün İranlılara boykot çağrılarına itibar göstermeyerek seçimlere katılma çağrısı yaptı.

İran'daki sosyal sistemin seçmenlere ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Hamaney, seçimlerin ülke tarihinde kader belirleyen olaylar olduğunu kaydetti.

Konuşmasında, dış mihrakların ve muhalif medyanın boykotu körüklemek istediğini dile getiren Hamaney, "Düşmanlar, İran İslam Cumhuriyeti ve halkı arasında çatlak oluşturmak istiyor. Ancak İran halkı bu oyunu bozacak" ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading