Yandex Metrica

İran'da Ahmedinejad ve Laricani'nin Cumhurbaşkanlığı adaylığı reddedildi

İran'da Ahmedinejad ve Laricani'nin Cumhurbaşkanlığı adaylığı reddedildi

İran'da eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ve Şura Meclisi Başkanı Laricani'nin Cumhurbaşkanlığı adaylığı reddedildi.

Dünya

23.01.2024, 17:30

İran Anayasa'yı Koruyucular Konseyi, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani'nin 18 Haziran'da yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adaylığını reddetti.

Konsey'in adaylığını reddettiği isimlerin arasında, İshak Cihangiri ve Mustafa Taczade de yer alıyor.

Laricani twitterdan duyurdu

Kararın ardından resmi twitter hesabından bir açıklama yapan Laricani, ''Artık seçim süreci bu şekilde yürüdüğüne göre, Allah'ın ve milletimin önünde vazifemi yerine getirdim'' ifadelerini kullandı.

Laricani, ayrıca, adaylığının reddedilmesine rağmen destekçilerine seçimlere katılma çağrısı yaptı.

Reisi'nin adaylığı onaylandı

Öte yandan, İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars News'in bildirdiğine göre Anayasa'yı Koruyucular Konseyi, muhafazakar adaylardan İbrahim Reisi'nin adaylığını onayladı.

Konsey tarafından adaylığı onaylananlar arasında,eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti ve Said Celili de var.

İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olanların başvuruları Anayasa'yı Koruyucular Konseyi tarafından değerlendiriliyor. Konsey, uygun bulmadığı adayları itiraz imkanı vermeden veto ediyor.

Konsey'in İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in etkisinde olduğu ve kararlarını Hamaney'in direktifleriyle verdiği iddia ediliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading