Yandex Metrica

Irak'ta Şii iç savaşına doğru: Sular durulmuyor! Tüm oturumlar askıya alındı

Zaho provokasyonuyla gelen Türkiye karşıtı dalga, Irak'ta suları dindirmedi. Şii lider Mukteda es-Sadr yanlıları, İran destekli Muhammed Şiya Sudani'nin başbakan adaylığını protesto ederek Yeşil Bölge'deki Meclis binasını bastı. Ülke adım adım Şii iç savaşına sürükleniyor. Meclisteki eylemleri sonrası Irak Meclisi'ndeki oturumlar ikinci bir karara kadar askıya alındı.

Dünya

23.01.2024, 19:36

Irak'ın başkenti Bağdat yine karıştı. Ülkede seçimlerin üzerinden yaklaşık 10 ay geçmesine rağmen hükümet kurulamadı. Başkent Bağdat’ta Mukteda es-Sadr yanlıları, başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani’yi protesto etmek için sokaklara döküldü.

İran destekli Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’yi protesto için sokaklara çıkan Sadr destekçileri bu sabah Yeşil Bölge'ye girip Meclis binasını bastı. 

Geçtiğimiz salı günü, Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge önünde toplanan Sadr Hareketi mensubu bir grup, beton bariyerleri aşarak Meclis binasına girmişti. Bugün alınan kararla Irak Meclisi'ndeki oturumlar ikinci bir karara kadar askıya alındı.

"ÜLKE ZOR ZAMANLARDAN GEÇİYOR"

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, başkent Bağdat'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının meclisteki eylemleri nedeniyle Irak Meclisi'ndeki oturumların ikinci bir karara kadar askıya alındığı duyurdu.

Halbusi, Irak resmi ajansı INA'da yer alan yazılı açıklamasında, ülkenin zor ve hassas zamanlardan geçtiğini belirterek, görüşler arası hatta siyasi kesimler arası anlaşmazlıkların demokratik temelli gelişmiş ülkelerde normal bir durum olduğunu aktardı.

Belçika'da PKK operasyonları başladı: Örgütün televizyon kanallarına dev operasyon! Belçika'da PKK operasyonları başladı: Örgütün televizyon kanallarına dev operasyon! Haberi Görüntüle

İÇ SAVAŞ ÇIKABİLİR!

Bağdat'ta zaten kırılgan durumdaki toplumsal fay hatları son olaylarla birlikte iyice çığırından çıktı. Irak Parlamentosu'nu basan Sadr destekçileri, İran yanlısı Sudani'yi tanımadıklarını duyurdu. 

Güvenlik güçlerinin tazyikli su ve ses bombalarıyla müdahale ettiği eylemlerde 125 kişi yaralandı. Yaralılar Irak başkentindeki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. 

ABD işgaline destek vermiş Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin de arkasında olduğu Muhammed Şiya Es-Sudani, ülkedeki Şiiler arasında bir iç savaşa neden olacakmış gibi görünüyor. 

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve Maliki arasında geçmişe dayanan husumet, ses kayıtlarındaki suçlamalar ve protestolarla tırmanan gerilimin Irak'ı şiddet sarmalına sürüklemesinden endişe ediliyor. 

Hamas kapıları kapattı: 'İsrail Gazze'den çekilmedikçe ve yerinden edilenler geri dönmedikçe anlaşma yok' Hamas kapıları kapattı: 'İsrail Gazze'den çekilmedikçe ve yerinden edilenler geri... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE KARŞITLIĞI ÇARE OLMADI

1 milyonu aşkın Iraklı Müslüman'ın ölümüne yol açan ABD işgali geride enkaz bırakırken, ülke Saddam Hüseyin'in devrildiği 2003 yılından beri bir türlü dikiş tutturamadı. 

Nüfusun yarıya yakınını Şiilerin oluşturduğu Irak'ta 'İran yanlısı olmayan' Mukteda es-Sadr, Tahran'ın Bağdat'taki vekillerine karşı en önemli engel konumunda. 

Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta etkinliğinin artmasından büyük rahatsızlık duyan İran, Bağdat'taki Şiileri Türkiye karşıtlığında bir araya getirmek için PKK ile birlikte Zaho provokasyonuna imza atmıştı. 

Türkiye'ye karşı eylemler hafta boyunca devam etti ancak bu planın, ülkedeki kaosu dindirmeye yardımcı olmadığı açık biçimde görülüyor. 

Peş peşe patlama sesleri: Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! Peş peşe patlama sesleri: Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! Haberi Görüntüle

KAZIMİ UYARDI: FİTNE ATEŞİ HERKESİ YAKAR

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ise Meclis'in işgaline ilişkin yaptığı açıklamada sağduyu çağrısında bulundu. Irak Başbakanlık Ofisi tarafından yayınlanan mesajında Kazımi, "Siyasi bloklar Irak'ın sorunlarını oturup müzakere etmeli, ihanet ve dışlayıcı dilden kaçınmalı. Diyalog kurmak bir damla kanın akmasından daha değerlidir" dedi. Kazımi şu ifadeleri kullandı:

Mustafa Kazımi

"Herkes sakin, sabırlı ve mantıklı olmalı, çatışmaya girmemeli. Vatandaşları güvenlik güçleriyle çatışmamaya ve devlet kurumlarına saygı davranmaya davet ediyorum. Bu fitneyi hızlandıranları el birliğiyle durdurmalı ve fitne ateşinin herkesi yakacağını iyi bilmeliyiz. Yaşanan durum çok zor ve büyük pişmanlıklara sebebiyet verebilir. Bunun için birleşmemiz gerekiyor. Aklımızı ve vicdanımızı yönetmeliyiz. Dar çıkarlar için değil, Irak için mücadele etmeliyiz."
 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading