Yandex Metrica
SON DAKİKA
Irak Başbakanı: "3 kez suikast girişimine uğradım"

Irak Başbakanı: "3 kez suikast girişimine uğradım"

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, dün verdiği röportajda, görev süresi boyunca 3 kez suikast girişimine maruz kaldığını söyledi. İran ve Türkiye ile ilgili açıklamalar yaptı.

Dünya

23.01.2024, 17:40

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, dün, Suudi Arabistan tarafından fonlanan el-Hades televizyonuna verdiği röportajda, görev süresi boyunca 3 kez suikast girişimine maruz kaldığını söyledi.

Kazımi, röportajda, suikast girişimlerinin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığına dair detay vermezken, “Korkmuyorum ve endişeli değilim” dedi.

Irak’ta 2019 yılının başında ülkenin güneyindeki Basra kentinde başlayan ve ardından Şii çoğunluklu Kerbela ve Necef’te yoğunlaşan halk protestoları sonucunda Adil Abdulmehdi hükümeti istifa etmiş, yeni hükümet Mustafa el-Kazımi tarafından kurulmuştu.

Kazımi, Irak’taki İran destekli silahlı Şii oluşumların kanun dışı hareket ettiklerini belirterek, söz konusu grupların Irak ordusu içine entegre olmasını savunuyor. İran destekli gruplar ise ordu içinde orduya paralel bir silahlı yapılanma olan Haşd-i Şabi’nin özerkliği konusunda ısrar ediyor.

Röportajda, İran destekli grupların sebep olduğu güvenlik sorunlarına da dikkat çeken Kazımi, “İran, ülkemizde istikrarın sağlanması için ciddiyetle bize yardım etmeye çalışıyor. İran ile iyi ilişkilere ve Irak’ın hususiyetlerine saygı gösterilmesine ihtiyaç duyuyoruz. İran tarafıyla yaptığımız konuşmalarda,

Irak’ın şiddetle istikrara ihtiyaç duyduğunu dile getiriyoruz” dedi.

Çin, Rusya ve İran'ın hızla silahlanması ABD'yi endişelendiriyor: 'Karmaşık bir... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE İLE GÜVENLİK İSTİŞARELERİ SÜRÜYOR

Kazımi, Irak’ın komşu ülkelere tehdit ihraç eden bir ülke olmak istemediğine işaret ettiği röportajında, bütün komşu ülkelerle askeri yardımlaşmalarının olduğunu ve Türkiye ile de güvenlik istişarelerinin sürdüğünü belirtti.

Bağdat ile Ankara arasındaki su sorununa ilişkin müzakerelerin de devam ettiğini belirten Kazımi, “Türkiye ile su paylaşımı konusunda yaptığımız müzakerelerde iyileşme görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading