İnsan ve şempanzeyi çiftleştirdiler! Tarihin en iğrenç deneyi nasıl sonuçlandı?

İnsan ve şempanzeyi çiftleştirdiler! Tarihin en iğrenç deneyi nasıl sonuçlandı?

Yıllar boyunca bilim insanları, 'humanzee' olarak bilinen bir insan- şempanze melezi yaratmak için birçok deney gerçekleştirdiler. Peki tarihin en iğrenç deneylerinin sonunda ne oldu?

Bu fikir en çok, 1920'lerde insan-maymun melezi yaratmaya yönelik tartışmalı girişimlerde bulunan Sovyet biyolog Ilya Ivanovich Ivanov ile ilişkilendirildi.

Ivanov, 1910'dan bu yana insan-maymun melezleri fikrine takıntılıydı; bunların saf insanlardan veya hayvanlardan daha güçlü, daha akıllı ve hastalıklara karşı daha dirençli olacağına inanıyordu.

Ancak bilimin bu sıra dışı köşesini keşfetmeye çalışan tek bilim insanı o değil.

Primatların "kendini tanıması" için ayna testini geliştiren evrimci psikolog Gordon Gallup, insan-şempanze melezini tanımlamak için "humanzee" terimini icat etti.

Gallup, insan-şempanze melezinin aslında Florida Orange Park'ta çalıştığı bir laboratuvarda doğduğunu iddia etti. Ancak şoka uğrayan ve paniğe kapılan araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından oldukça hızlı bir şekilde ötenazi uygulandı.

"DOĞUM GERÇEKLEŞTİ AMA..."

Gallup, olaydan onlarca yıl sonra Sun'a şunları söyledi: 

“En ilginç vakalardan biri, 1920'lerde ABD'nin Orange Park, Florida'da kurulan ilk primat araştırma merkeziyle ilgiliydi. Bilinmeyen bir donörden alınan insan spermiyle dişi bir şempanzeyi döllediler ve sadece hamileliğin meydana geldiğini değil aynı zamanda hamileliğin vadeye kadar devam ettiğini ve doğumla sonuçlandığını iddia ettiler" 

Bu noktada durumun gerçekliği ortaya çıktı ve bilim adamları, eylemlerinin ahlaki sonuçlarını sorgulamaya başladı diyen Gallup, "Birkaç gün veya birkaç hafta içinde ahlaki ve etik nedenlere bakmaya başladılar ve bebeğe ötenazi uygulandı" diye ekledi.

Gallup, anlattığı profesörün 1930'da Atlanta, Georgia'daki başka bir üniversiteye taşınana kadar merkezde çalıştığını bildirdi.

'Humanzee' melezleri arayışı, bilim adamlarının bunların, maymunlara nakledilmek üzere insan organlarının yetiştirilmesi gibi tıbbi ilerlemeler açısından önemli etkileri olabileceğine inanmasıyla devam ediyor.

2019 yılında ABD, Çin ve İspanya'dan bir ekip, yok edilmeden önce 20 gün yaşayan bir insan-maymun embriyosu yaratmayı başardı.

Ancak artık benzer kimeralar üzerine yapılan modern araştırmalar, bunların hiçbir zaman tam gebelik aşamasına ulaşmamasını sağlayacak önlemler içeriyor.