Yandex Metrica
SON DAKİKA
İngiltere'de yeni başbakan kim olacak? Boris Johnson'dan sürpriz karar

İngiltere'de yeni başbakan kim olacak? Boris Johnson'dan sürpriz karar

İngiltere'de Başbakanlık koltuğundan istifa eden Liz Truss'ın yerine geçeceği konuşulan Boris Johnson, Muhafazakar Parti liderlik yarışından çekildi. Şimdi ise gözler Rishi Sunak’ın üzerinde. Rishi Sunak’ın yeni Başbakan olmasına kesin gözüyle bakılıyor

Dünya

23.01.2024, 19:58

İngiltere'de peş peşe siyasi ve ekonomik çalkantıların yaşanması üzerine 20 Ekim'de Başbakanlık koltuğundan istifa eden Liz Truss'ın yerine geçeceği konuşulan ve tatilini yarıda bırakıp ülkesine dönen Boris Johnson, Muhafazakar Parti liderliği ve Başbakanlık yarışından çekildi. Şimdi ise gözler Rishi Sunak’ın üzerinde.

Johnson, yaptığı yazılı açıklamada, son birkaç gün içinde hem halk hem de parlamentodaki dost ve meslektaşları arasında parti liderliği için bir kez daha yarışması gerektiğini önerenlerin sayısının kendisini şaşırttığını belirtti.

Muhafazakar Parti'nin 2024'te bir zafer elde etmesi için kendisinin iyi bir konumda olduğuna inandığını vurgulayan Johnson, yarın parti liderliğine adaylığını koyabilmesi için de gerekli olan 102 milletvekilinin desteğini aldığını ifade etti.

Johnson, bu durumda adaylığını koyabileceğini ve başarılı olma şansının da yüksek olduğunu belirtmesine karşın, "Ancak, son günlerde ne yazık ki bunun yapılacak doğru şey olmayacağı sonucuna vardım. Parlamentoda birleşik bir parti olmadıkça etkili bir şekilde yönetemezsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ile NATO savaşa mı giriyor? Rus füzesi NATO hava... Haberi Görüntüle

''DOĞRU ZAMAN DEĞİL''

Parti liderliği için resmen adaylığını açıklayan Rishi Sunak ve Penny Mordaunt'la görüştüğünü dile getiren Johnson, şu ifadeleri kullandı; "Çünkü ulusal çıkarlar için bir araya gelebileceğimizi umuyordum. Ne yazık ki bunu yapmanın bir yolunu bulamadık. Bu nedenle, korkarım ki en iyisi adaylığımın ilerlemesine izin vermemem ve başarılı olana desteğimi vermem. Takdim edeceğim çok şey olduğuna inanıyorum ama maalesef bu doğru zaman değil."

SON DAKİKA HABERİ: Boris Johnson başbakanlık yarışından çekildi

ABD'deki kriz son anda önlendi: Başkan Biden'dan 1,2 trilyon dolarlık... Haberi Görüntüle

ADAYLIĞINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYORDU

Parti liderliği ve aynı zamanda ülkenin yeni Başbakanı olmak için yarışa katılacaklar arasında eski Başbakan Boris Johnson'ın da ismi öne çıkmıştı. Dominik Cumhuriyeti'ndeki tatilini yarıda keserek İngiltere'ye dönen Johnson'ın resmen adaylığını açıklamasa da eski Başbakanın liderlik yarışına katılacağına kesin gözüyle bakılmıştı. Ancak, Kovid-19 salgını sırasında Başbakanlık Ofisi 10 Numara'da karantina kurallarını ihlal eden partiler düzenlenmesi nedeniyle hakkında soruşturma yürütülen Johnson'ın, soruşturmanın sonucuna göre parlamentodan ihraç edilme ya da milletvekilliğinden atılma olasılığı da bulunuyor.

Boris Johnson Drops Out of Race for U.K. Prime Minister, Giving Rishi Sunak  the Edge - WSJ

İşgalci İsrail Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırını bombaladı: 12 ölü Haberi Görüntüle

GÖZLER SUNAK'IN ÜZERİNDE

İngiltere’de Liz Truss’ın istifasının ardından başlayan liderlik yarışında bugün eski Maliye Bakanı Rishi Sunak dışında hiçbir aday 100 milletvekilinin desteğini alamazsa, Sunak otomatik olarak partinin lideri seçilecek ve yeni başbakan olacak. Johnson’ın açıklamalarının ardından Sunak, Brexit, koronavirüs salgını ve Ukrayna savaşındaki tutumu da dahil olmak üzere Johnson’ın başbakanlıktaki çalışmalarını öven bir tweet attı ve “Her zaman kendisine minnettar olacağız” dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading