Yandex Metrica

İngiltere'de Uygur Mahkemesi

İngiltere'de Uygur Mahkemesi

İngiltere'de Uygur Türkleri ve diğer müslüman azınlıkların uğradığı haksızlıklara dikkat çekmek ve bunları kanıtlarıyla ortaya çıkartmak amacıyla Uygur Mahkemesi kuruldu.

Dünya

23.01.2024, 17:31

İNGİLTERE'DE UYGUR MAHKEMELERİ
İngiltere'nin başkenti Londra'da bir grup avukat ve insan hakları uzmanı, Çin hükümetinin Doğu Türkistan'daki Uygurlara uygulanan insan hakları ihlallerini inceliyor. Uzmanlar, bu kapsamda Uygurların ifadelerini alarak birinci elden kanıt toplamaya başladı. İddiaları reddeden Pekin konuşan mağdurları "yalan makinesi" olarak niteliyor.

İngiltere, Uygur Türkleri konusunda farklı bir gelişmeyle geldi gündeme. Euronews'un haberine göre İngiltere'de kurulan ve adli bir makam olmamasına rağmen "Uygur Mahkemesi" adını taşıyan oluşumun dokuz üyesi, Uygurlara karşı zorla kısırlaştırma, işkence, adam kaçırma ve zorla çalıştırma gibi suçlara dair birinci elden deliller topluyor.

Haberde yer alan bilgiye göre, oluşum daha sonra Pekin'in Uygurlara ve diğer Müslüman azınlıklara karşı "soykırım ve insanlığa karşı suçlardan" suçlu bulunup bulunmadığını açıklayacak. Uygur Mahkemesi adını taşıyan raporunun aralık ayında çıkması öngörülüyor. Yasal bir karşılığı olmasa da, katılımcılar uluslararası dikkati çekmeyi ve olası yaptırımlar için referans teşkil edecek delilleri belgelemek istiyor.

KANITLI VE TARAFSIZ BİR RAPOR OLACAK

"Uygur Mahkemesi"nin Başkan Yardımcısı Nick Vetch'e göre, eylüle kadar toplanacak delillerle ve halihazırda birikmiş olan binlerce sayfa belgeye dayanarak ortaya konulan çalışma "tarafsız" olacak.

Nick Vetch AFP'ye verdiği demeçte, "kanıta dayalı olacak, Çin'i bize elindeki tüm kanıtları sunmaya davet ettik. Henüz bir şey almadık" diye konuştu.

"Uygur Mahkemesi" adlı oluşum, uluslararası toplumu Çin'e karşı harekete geçmeye çağıran Uygur Dünya Kongresi'nin talebiyle kuruldu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian ise geçen hafta, "Bu gerçek bir mahkeme veya özel bir mahkeme bile değil, sadece bir yalan makinesi" diyerek tepki göstermişti.

Geçen nisan ayında İngiltere parlamentosu Çin'in Sincan özerk bölgesindeki Uygurların "insanlığa karşı suç ve soykırıma maruz kaldığını" kabul etmişti fakat İngiliz hükümeti, resmi olarak "soykırım" işlendiği yönünde bir tutum benimsemedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading