İngiltere çark etti! Silah ambargosu şovu sona erdi

İsrail'e destek olabilmek ve bunun için "yasal" bahane arayan Batılı ülkeler kazançlarından bir an olsun taviz vermiyor. Daha önce İsrail'e yönelik silah satışlarında kısıtlamaya gidileceği açıklanan İngiltere bu sözünden döndü. Başbakan Starmer, İran'ı işaret etti ve İsrail'in ne kadar büyük bir tehlike içinde olduğunu anlatmaya çalıştı.
İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, daha birkaç hafta önce "gelişmelere göre" İsrail'e daha fazla silah lisansı iptalinin ihtimal dahilinde olduğunu söylemiş ve terör devletine silah satışına ilişkin daha önce 30 lisansın iptal edildiğini hatırlatmıştı. Woodward, yaklaşık 350 lisans bulunduğunu belirtmiş gelişmelere göre bu sayının artabileceğini söylemişti.
Bu konu bugün İngiltere Parlamentosu'da tartışıldı. "Başbakan'a Sorular" oturumunda açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e yönelik silah satışlarının askıya alınmayacağını söyledi.
İRAN'I BAHANE ETTİ
İskoçya Ulusal Partisi milletvekili Brendan O'Hara, İngiliz başbakanın Gazze'ye daha fazla yardımın girmesine izin vermemesi nedeniyle İsrail hükümetine yaptığı çağrıyı hatırlattı. Başbakandan artık konuşmaktan daha fazla şeyler yapmasını beklediklerini söyleyen O'Hara, "Artık İsrail'e tüm silah ihracatını durdurmanızın, yaptırım uygulamanızın ve tüm yasa dışı yerleşimlerle ticareti durdurmanızın ve Filistin'i tanımanızın zamanı gelmedi mi?" sorusunu yöneltti.
Bu soruya cevap veren Başbakan Starmer, "İsrail'e, İran'dan gelebilecek saldırılara karşı kendisini savunabilecek kabiliyetlerin satışı konusundaki tutumumuzu çok ama çok net şekilde ortaya koymuştum ve bunu yapmaya devam edeceğimizi de açıkça ifade ediyorum." dedi.
SADECE 30'U ASKIYA ALINMIŞTI
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, 2 Eylül'de yaptığı açıklamada, İsrail'e silah satışına yönelik verilen 350 lisansın yaklaşık 30'unu askıya alacaklarını bildirmişti. Ancak kısmi silah ambargosuna, İsrail'in elindeki F-35 savaş jetlerinin İngiltere menşeli bileşenleri dahil edilmemişti. Bu bileşenlerin İsrail'in Gazze'yi bombalamak için kullandığı jetlerin yüzde 15'ini oluşturduğu ve İngilizlerin İsrail ordusu için sağladığı en önemli ekipmanları içerdiği tahmin ediliyor.
İngiltere Savunma Bakanı John Healey de bu kararın İsrail'in güvenliği üzerinde "önemli etkisi olmayacağını" açıklayarak, İsrail'in genel güvenliğinin tehlikeye atılmayacağına dair güvence vermişti.
Uluslararası insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, İngiltere'nin İsrail'e kısmi silah ambargosu kararının "yetersiz" ve "geç alınmış" olduğu eleştirisinde bulunarak, silah tedarikinin tamamen durdurulmasını istiyor.
