Yandex Metrica

İneklere osuruk vergisi o ülkede çiftçileri ikiye böldü! Hükümet yakında karar verecek

İneklere osuruk vergisi o ülkede çiftçileri ikiye böldü! Hükümet yakında karar verecek

Küresel ısınmayı inek yellenmesi ve dışkısına bağlayan lobiler, Hollanda'da hayvanların merada özgürce otlanmasını engellemeyi başarmıştı. Benzer bir tartışma şimdi de Yeni Zelanda'ya sıçradı!

Dünya

22.03.2024, 20:22

Küresel ısınmanın inek dışkısından kaynaklandığını iddia eden lobiler Hollanda'nın ardından Yeni Zelanda'yı da kuşattı. Ülkedeki çiftçi temsilcileri, tarım-hayvancılık sektörünün sera gazı salınımında önemli bir paya sahip olduğunu belirterek kendilerinden 'gaz emisyon vergisi' alınmasını istedi. 

Hayvancılıkla meşgul Yeni Zelanda vatandaşlarının bir kısmını bünyesinde toplayan 'He Waka Eke Noa' adlı kuruluş hükümete bu öneriyi iletince bir süredir devam eden tartışma yeniden alevlendi.

Büyükbaş hayvan dışkısıyla ortaya çıkan sera gazının küresel çapta ısınmaya yol açtığı fikrini saçma bulan çifçiler, He Waka Eke Noa adlı kuruluşu protesto etti. Üreticiler, kendilerini 'çiftçi temsilcisi' olarak tanımlayan odakların küresel lobilerle bağlantıda olduğunu iddia ediyor. 

He Waka Eke Noa yetkilileri ise "Emisyon vergisi getirin" dememeleri halinde hükümetin zaten tarım-hayvancılık sektörü için bu konuda ek vergi hazırlığı yaptığını ileri sürerek kendini savunuyor. Grup üyeleri, sera gazı için alınacak verginin mümkün olduğunda düşük olması gerektiğini söylüyor. Bunun için bir de modelleme düşünülmüş: Havaya salınan bir kilogram metan gazı başına 11 sent ve bir kilogram karbondioksit veya azot oksit başına da 0,4 sentlik vergi.

İnek sahiplerinden 'osuruk vergisi' alınmasına yönelik böyle bir öneri, sektörün diğer temsilcileri tarafından alaya alındı. Tatlı su hayvancılığıyla uğraşan Mike Joy, gelişmeleri "Bu çok acıklı" diye yorumlarken, bir başka çiftçi grubu Groundswell, He Waka Eke Noa'yı sektöre saldırıda bulunmakla suçluyor. Yeni Zelanda hükümeti, inek dışkısı ve yellenmesi için vergi alınıp alınmayacağına yıl sonuna dek karar verecek. 

Pentagon'dan Refah açıklaması: İsrail ile ABD arasında görüşmeler devam ediyor Pentagon'dan Refah açıklaması: İsrail ile ABD arasında görüşmeler devam ediyor Haberi Görüntüle

HOLLANDA'DA MAHKEME ÇAYIRI YASAKLAMIŞTI

Benzer bir durum geçtiğimiz günlerde Hollanda'da yaşanmış, ülkenin kuzeyindeki Overijssel Bölge Mahkemesi çiftçiler ve inekleri aleyhinde bir karar vermişti. İneklerin çayıra çıkıp toprağa dışkılamasının azot salımınına yol açtığını iddia ederek yerleşim yerlerine yakın hayvan çiftliklerinin çevreye zarar verdiğini ileri süren mahkeme, bundan böyle merada otlanacak hayvanlar için resmi makamlardan izin alınması gerektiğine hükmetmişti. Mahkemeye göre resmi izin şartının gerekçesi şuydu: İneklerin toprağa dışkılaması nedeniyle oluşan emisyon miktarının resmi kayıtlara yansımaması...

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading