Yandex Metrica
SON DAKİKA
İmran Han'a Amerikan darbesi: Anayasa Mahkemesi 'hükümet düşürülsün' dedi

İmran Han'a Amerikan darbesi: Anayasa Mahkemesi 'hükümet düşürülsün' dedi

Pakistan'da ABD destekli darbe girişimini boşa çıkararak ülkeyi seçime götürmeyi amaçlayan İmran Han'ın hamleleri Anayasa Mahkemesi'ne takıldı. AYM, hükümetin düşürülmesiyle sonuçlanacak oylamanın yarın yapılmasını kararlaştırdı. Kararın Pakistan'ı istikrarsızlaştırmasından endişe ediliyor.

Dünya

23.01.2024, 19:06

Başbakan İmran Han'ın Pakistan'da Amerikan destekli darbe girişimini önlemek adına yaptığı hamleler bu ülkedeki Anayasa Mahkemesi tarafından boşa çıkarıldı. Meclis'te çoğunluğu ele geçiren muhalefet partilerinin hükümeti düşürmesini engellemek için İmran Han, önce güvensizlik oylamasının iptalini sağlamış, ardından Cumhurbaşkanı Arif Alvi'ye Meclis'in feshedilmesi ve ülkede seçime gidilmesi çağrısı yapmıştı. Cumhurbaşkanı bu talebi yerinde görerek Pakistan'ı 90 gün içinde seçime götürecek süreci başlatmıştı. 

İmran Han'ın halkın hakemliğine başvurmaya amaçladığı bu hamleler, Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildi. Güvensizlik oylamasının iptalini AYM'ye götüren muhalefet partilerinin talebi kabul edildi. Pakistan Yüksek Mahkemesi, oybirliğiyle verdiği kararda Meclis'in feshi ve erken seçim kararlarını 'yok' saydı; ardından Meclis'te güvensizlik oylamasının yapılması gerektiğine hükmetti. 

Soykırım ortağı ABD'den Gazze açıklaması: 'Havadan 8 ton insani yardım... Haberi Görüntüle

İMRAN HAN DÜŞECEK, YENİ BAŞBAKAN SEÇİLECEK

İmran Han hükümetinin çok büyük bir ihtimalle düşmesiyle sonuçlanacak oylama yarın gerçekleşecek. Anayasa Mahkemesi, Ulusal Meclis Başkanı Asad Kayser'e 9 Nisan'da Meclis'i toplaması ve güvensizlik oylaması oturumunu gerçekleştirmesi çağrısı yaptı. Oylama sonucunda Başbakan İmran Han'ın görevden alınması halinde Meclis yeni başbakan seçecek. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ömer Ata Bandial, duruşma sırasında yaptığı açıklamada, 3 Nisan'da Meclis Başkan Yardımcısı Kasım Suri'nin Başbakan Han’a karşı güvensizlik oylamasını reddetmesinin hatalı olduğunu belirtmişti. Bandial, asıl meselenin bundan sonra ne olacağı olduğunu ve ulusal çıkarlara bakmaları gerektiğini kaydetmişti.

The Economist bile havlu attı: İsrail başarısız oldu (At a... Haberi Görüntüle

ŞAHBAZ ŞERİF BAŞBAKAN İLAN EDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Meclis'in feshedilmesinin ardından genel kurulda toplanan muhalefet partileri Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri ve eski Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif'i ülkenin yeni başbakanı ilan etmişti. İmran Han ise kendisine yönelik Amerikan komplosunun başarılı olması halinde Pakistan'ın yeni başbakanının Şahbaz Şerif olacağını belirtmişti. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading