Yandex Metrica

İkinci İntifada'nın üzerinden 21 yıl geçti

İkinci İntifada'nın üzerinden 21 yıl geçti

Toprakları işgal altındaki Filistin'de İsrail'e karşı 21 yıl önce başlayan ve 2005'e kadar süren İkinci İntifada'nın (Aksa İntifadası) bugün 21. yıl dönümü. İkinci İntifada'nın nasıl başladığını ve sembol isimlerini kısaca hatırlayalım.

Dünya

23.01.2024, 18:02

Geçmişe gittiğimizde dönemin İsrail Başbakanı olan Ariel Şaron'un 28 Eylül 2000 tarihinde İsrail askerlerinin koruması altında Mescid-i Aksa'nın avlusunda dolaşması İkinci İntifada'nın fitilini ateşledi.

Filistinlilerle İsrail güçleri arasında, 7 Filistinlinin hayatını kaybetmesine, 250 kişinin ve 13 İsrail askerinin yaralanmasıyla neticelenen çatışmalardan sonra gerginlik, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne sıçradı. Buralarda da onlarca kişinin yaralanmasına yol açan olaylar süratle yayıldı.

Söz konusu çatışmaların üçüncü gününde, yalnızca bir duvarın dibine aığınmaya çalışan silahsız, Filistinli bir baba ve küçük yaştaki oğlu Muhammed ed-Durra'nın zalim İsrail askerlerinin direkt ateşine maruz kalmaları ve küçük Durra'nın babasının yanında katledilmesinin görüntülerinin üzerine öfke dalgası daha fazla büyüdü.

Bunun üzerine "İkinci İntifada'nın" sembolü olan Durra'nın katledilmesinden sonra Filistin halkı sokaklara çıkıp, gösteriler yaptı. İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çıkan çatışmalar, çok fazla insanın ölmesine ve yaralanmasına yol açtı.

İsrail'in sonunu getirecek açık: 4 cephede savaşıyor ama yenilgi kendi ülkesinde olacak İsrail'in sonunu getirecek açık: 4 cephede savaşıyor ama yenilgi kendi... Haberi Görüntüle

TANKLARA KARŞI TAŞ

Filistinlilerin işgale olan isyanı anlamına gelen İntifada'nın başlamasından sonra İsrail güçleri, Filistinlilere karşı tank ve ağır silahlar kullandı. Öyle ki, Filistinli çocuklardan Faris Avde'nin tanklara karşı savunma amaçlı taş atarken çekilen fotoğrafı ise Gazze direnişinin sembolü oldu. Kendilerini taşla savunan, yalnızca gösteri yapan Filistinliler, bunlara karşın İsrail güçlerinin gerçek mermileriyle karşılaştı.

Ramallah'ta süren gösteriler sırasında bir İsrail askerinin ölmesinin ardından İsrail, bu kez daha çok şiddete başvurdu hatta Apaçi helikopterlerini devreye soktu ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde Filistin yönetimine ait olan yerler vuruldu. Bu saldırılardan sonra iki hafta süren çatışmalarda yaklaşık 100 Filistinli şehit oldu. Dieğr taraftan 17 Ekim 2020'de yapılan ateşkes anlaşması da İsrail'in saldırganlığını durdurmaya yetmedi.

Huawei Pura 70 Ultra, öncü yeni özelliğiyle iPhone'u geride bırakıyor Huawei Pura 70 Ultra, öncü yeni özelliğiyle iPhone'u geride bırakıyor Haberi Görüntüle

FİLİSTİNLİ YÖNETİCİLERE SUİKASTLER DÜZENLENDİ

Zalim İsrail, 2000 yılında başlayan İntifada'yı sonlandırmak ve Ahmed Yasin liderliğindeki Hamas başta olmak üzere Filistin direniş güçlerini zayıflatmak amacıyla Filistinli askeri ve siyasi yöneticilere yönelik çok sayıda suikast düzenledi.

Dönemin başlıca olaylarından biri diğeri de Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) üstlendiği İsrail Turizm Bakanı Rehavam Zeevi'ye yönelik suikast oldu. 

İkinci İntifada sırasında direniş güçlerinin silahlı kanatları ve kullandıkları savunma araçları da gelişim gösterdi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, silahlarını geliştirdi ve İsrail'e karşı kullanmak üzere roket yapımına başladı. Kassam Tugayları'nın 26 Ekim 2001'de ateşlediği yerel yapım ilk roket Sedirot yerleşim birimine düştü.

Emine Erdoğan'dan kritik görüşme! Nijerya Devlet Başkanı'nın eşi Oluremi Tuinubi ile kadın istihdamına yönelik görüşmeler gerçekleştirildi! Emine Erdoğan'dan kritik görüşme! Nijerya Devlet Başkanı'nın eşi Oluremi Tuinubi... Haberi Görüntüle

ARAFAT'IN EV HAPSİNE ALINIŞI

Dönemin İsrail güçleri 2002 yılında eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ı İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde yer alan karargahında ev hapsine aldı. Filistin yönetiminin merkezi olan karargahı 2 yıl abluka altında tutan İsrail güçleri, burayı birçok kez tanklarla da hedef aldı.

Arafat 2004'te hastalandı ve grip teşhisi konuldu ancak Filistinli lider bir türlü iyileşemedi. İsrail'in izin vermesinin ardından tedavi için 29 Ekim’de Fransa'ya götürülen Arafat, 11 Kasım 2004'te Paris’te Percy Askeri Hastanesi’nde 75 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Uzaya çıktı Esad rejiminden kaçarak Türkiye'ye sığındı! İlk Suriyeli astronot Muhammed Faris Gaziantep'te hayatını kaybetti! Uzaya çıktı Esad rejiminden kaçarak Türkiye'ye sığındı! İlk Suriyeli astronot... Haberi Görüntüle

AYRIM DUVARI

İsrail, Batı Şeria ile İsrail arasındaki Ayrım (Utanç) Duvarı'nı da İkinci İntifada sırasında inşa etmeye başladı. Yine İntifada döneminde Mart 2002'de düzenlenen Arap Birliği zirvesinde Arap Barış Girişimi kabul edildi. Arap Birliği üyesi ülkeler, 2002'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kabul ettiği girişim bildirisiyle, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kabul etmedikçe İsrail'le normalleşmeyi reddetti. Bu süreçte Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin, 22 Mart 2004'te İsrail tarafından düzenlenen bir hava saldırısında sabah namazı çıkışında tekerlekli sandalyesinin üzerinde öldürüldü. İsrail, İntifada'nın son yılı 2005'te ise Gazze Şeridi'nden çekildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading