Yandex Metrica
SON DAKİKA
HÖH lideri oy bekliyor: Türkiye'de sandığa gidenler Bulgaristan'ı şekillendirecek

HÖH lideri oy bekliyor: Türkiye'de sandığa gidenler Bulgaristan'ı şekillendirecek

Parlamenter sistemle yönetilen Bulgaristan, son 2 yılda 5'inci kez sandık başına gidiyor. Ülkedeki üçüncü parti HÖH'ün lideri Mustafa Karadayı, Türkiye'deki Bulgar vatandaşlarının pazar günü mutlaka oy kullanmasını istedi.

Dünya

23.01.2024, 20:39

Komşu Bulgaristan 2 Nisan'da parlamento seçimleri için sandık başına gidiyor. Kayıtlı 6,3 milyon seçmenin bulunduğu ülkede seçimlere katılım yüzde 30'lar seviyesinde olduğu için Bulgaristan dışında, özellikle Türkiye'de yaşayanların oyları hayli önemli hale geldi. 

Türkiye'de 400 bin dolayında Bulgar vatandaşının bulunduğu belirtiliyor. Sofya siyasetinde en büyük üçüncü partinin lideri bir Türk: Mustafa Karadayı...

Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH) lideri Karadayı, Milliyet gazetesinden İsmail Şahin'e yaptığı açıklamada, Türkiye'deki Bulgar vatandaşlarından pazar günü mutlaka sandığa giderek oy kullanmalarını istedi. 

Mustafa Karadayı

Bulgaristan Merkez Seçim Kurulu (ZİK) verilerine göre 240 sandalyeli Bulgaristan Parlamentosu için 21 siyasi parti ve koalisyon yarışacak. Ülkede yapılan ankerlere göre eski başbakan Boyko Borisov’un partisi GERB ve 13 Aralık 2021’den 2 Ağustos 2022’ye kadar Bulgaristan başbakanı olarak görev yapan Kiril Petkov’un Asen Vasilev ile birlikte kurduğu Değişime Devam Partisi (PP) yüzde 25-26 seviyelerinde oy oranıyla başa baş konumda bulunuyor. Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ise üçüncü parti konumunda bulunuyor. Hükümeti kurmak için en az 121 milletvekili gerekiyor.

2 Ekim 2022’de yapılan bir önceki seçimlerde Bulgaristan parlamentosuna 7 siyasi parti girmişti. Ancak anketlere göre bu seçimlerde 5 veya 6 partinin parlamentoya girmesi bekleniyor. Sandığa gitmekten bıkan seçmenin seçime katılım oranını daha da aşağı çekebileceği dile getiriliyor. Seçimde GERB veya PP’nin yüzde 30 oy oranını aşamaması halinde siyasi krizin devam etmesinden endişe ediliyor.

Bu kareler büyüleyici! İman gücü İsrail zulmünü dinlemedi: Mescid-i Aksa’da... Haberi Görüntüle

SANDIĞIN ÇOĞU BURSA VE İSTANBUL'DA 

Türkiye'deki Bulgarların oy kullanmaları için 162 sandık kurulacak. Bunların 42'si Bursa'da, 37'si İstanbul'da, kalanı ise diğer illerde olacak. Türkiye'de atılan her 10 bin oy, HÖH'ün Bulgar parlamentosuna bir milletvekili sokmasını sağlıyor. 

Bir önceki seçimlerde HÖH, Türkiye'de kullanılan 60 bine yakın oyun yüzde 90'ını almıştı. HÖH pazar günü yapılacak seçimlerde daha fazla oy rakamına ulaşarak milletvekili sayısını 40'ın üzerine taşımayı hedefliyor. 

Türkiye'deki seçmenin önemine dikkat çeken Mustafa Karadayı, "2 Nisan’daki seçimler çok önemli. İnşallah Türkiye’deki seçmenlerimizin desteğiyle hükümet ortağı olacağız. Eğer seçimlerde 40 milletvekili sayısını aşarsak iki partili bir koalisyonda yer alabiliriz" diyor.

Balgöç Federasyonu Başkanı Abdurrahim Nursoy da bir buçuk aydır yoğun bir seçim çalışması içinde olduklarını belirti. Seçim kampanyalarının hem Balkan dernekleri hem de yerel kanaat önderleri tarafından yönetildiğine dikkat çeken Başkan Nursoy, “Her bir seçmene ulaştık, seçiminin önemini anlattık. İstikrar için HÖH partisinin iktidar ortağı olması gerektiğini anlattık. Bu seçimlerde Türkiye’den en az yüzde 15 oranında bir artış bekliyorum. 70-75 bin civarı bir oy bekliyorum” diye konuştu.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading