Yandex Metrica

Hindistan'da yeni salgın alarmı!

Hindistan'da yeni salgın alarmı!

Kovid-19'la mücadele eden Hindistan'da yaklaşık 9 bin kişide görülen kara mantar (mukormikoz) hastalığı ülkede paniğe neden oldu.

Dünya

23.01.2024, 17:30

Kovid-19 pandemisinde günlük en çok vaka ve ölüm sayısına ulaşan ülkelerden Hindistan'da yeni bir salgın yaşanıyor. Hindistan hükümeti, kara mantar ismi verilen mukormikoz hastalığı nedeniyle 29 eyalette salgın ilan edilmesi konusunda çağrıda bulundu.

HASTALARIN YÜZDE 60'ININ GÖZLERİ ALINDI

Mukormikoz olarak bilinen enfeksiyon, Hindistan'da son aylarda koronavirüs geçiren birçok kişide görülmeye başlandı. Kara mantar hastalığına yakalanan kişilerden yaklaşık yüzde 60'ı gözlerinden biri ya da ikisini kaybetti.

COVİD-19 TEDAVİSİ TETİKLİYOR OLABİLİR

Doktorlar, hastalığın Covid-19 tedavisinde kullanılan steroidler nedeniyle tetiklendiğini düşünüyor. Çünkü bu ilaçlar, kişinin bağışıklığını düşürürken, kandaki şeker seviyesinde yükselmeye neden oluyor. Hastalık, diyabetik ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ölümcül olabiliyor. 

ÖZEL KOĞUŞLAR OLUŞTURULDU

Yeni salgın, yüksek sayıda koronavirüs vaka ve ölümleriyle baş etmeye çalışan hastanelerde daha fazla baskı oluşturdu. Çok sayıda kara mantar vakası görülen Batı Guaraj eyaletinde hastalara özel koğuşlar oluşturulduğu bildirildi. Kuzeybatı Rajasthan eyaletinde ise mukormikoz, resmi salgın ilan edildi. 

KARA MANTAR (MUKORMİKOZ) NEDİR?

Kara mantar hastalığı olarak bilinen, tıbbi ismiyle 'Mukormikoz', toprakta, bitkilerde, çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mucor küfüyle temastan kaynaklanıyor. Kalp, beyin ve akciğerde etkili olan kara mantarın belirtileri arasında yüzde şişlik, göz kararması ya da renk değişikliği, göğüs ağrısı, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısı gibi belirtiler olabileceği söyleniyor. 

Kaynak: NTV, Hürriyet

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading