• G.ALTIN

    4.305,20

  • DOLAR

    39,3635

  • EURO

    45,6399

  • BIST 100

    9.350,01

  • BITCOIN

    $107.440

Hesap günü yaklaşınca panikledi: UCM'denin tutuklama kararı Netanyahu'yu küplere bindirdi

Hesap günü yaklaşınca panikledi: UCM'denin tutuklama kararı Netanyahu'yu küplere bindirdi

Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Galant hakkında tutuklama emri çıkardı. UCM'nin aldığı tarihi karar dünyada büyük yankı uyandırırken bebek katili Netanyahu'yu yakalanma korkusu sardı.

Gazze ve Lübnan'da binlerce masum insanı katleden ve dünya kamuoyunun ateşkes çağrılarına kulağını tıkayan İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Galant hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Konuya ilişkin açıklama Uluslararası Ceza Mahkemesi'den geldi.

UCM'den yapılan açıklamada, Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama emri çıkardığını duyuruldu.

Mahkeme, suçlamalar arasında cinayet, zulüm ve diğer insanlık dışı eylemlerin bulunduğunu açıkladı. 

120 ÜLKEYE ULAŞAMAYACAK

Ayrıca Hamas lı̇derlerinden El-masrı̇ hakkında da tutuklama kararı çıkarıldı.

Soykırımcı Netanyahu ve Gallant, Roma Sözleşmesini imzalayan 120 ülkeye artık ulaşamayacak. Sözleşmeyi imzalayan ülkeleri ziyaret etmeleri halinde tutuklanacaklar.

NETANYAHU'YU KORKU SARDI

Hakkında tutuklama emri çıkarılmasını kara bir gün olarak adlandıran Netanyahu, “UCM, hayali suçlar yöneltti. Bu, tek bir amacı olan antisemitik bir önlemdir. İsrail, Gazzelileri aç bırakmadı. İsrail bu kararı tanımıyor ve tanımayacak” dedi.

UCM'nin kararının antisemitik olduğunu iddia eden Netanyahu, söz konusu kararı tanımadıklarını ve tanımayacaklarını ifade etti.

Netanyahu, “İsrail karşıtı hiçbir çirkin karar ülkemizi savunmaya devam etmemizi ve beni engelleyemeyecek. Baskılara boyun eğmeyeceğiz” dedi.

ÖMER ÇELİK: ENİNDE SONUNDA HESAP VERECEK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, mahkemenin aldığı tarihi karar sonrası açıklamada bulundu.

Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

''Uluslararası Ceza Mahkemesinin oy birliğiyle İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama kararı çıkarması, insanlık adına verilmiş bir karardır.  Bu iki isim soykırımcılıktan eninde sonunda hesap verecektir. Bu kararı antisemitik olarak tanımlamak, soykırımı örtbas etme çabasıdır. Bu karar insanlık değerlerini koruma kararıdır.''

"KARARA SAYGI DUYULMALI"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkındaki tutuklama emrine saygı duyulması ve bunun uygulanması gerektiğini söyledi.

Ürdün'de temaslarda bulunan Borrell, UCM'nin Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama kararı çıkarmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Borrell, kararın siyasi olmadığını belirterek, "Mahkemenin kararına saygı duyulmalı ve uygulanmalı." dedi.

Tüm AB ülkelerine çağrıda bulunan Borrell, "AB'nin de dahil olduğu tüm mahkeme üye ülkelerini kararı uygulamaya davet ediyorum." ifadesini kullandı.

HOLLANDA: TUTUKLAMAYA HAZIRIZ

UCM'nin aldığı tarihi karar dünyada büyük yankı uyandırdı. Ürdün, Fransa ve Hollanda, UCM'nin tutuklama emrine uygun hareket edeceklerini açıkladı. Hollanda Dışişleri Bakanı, UCM’nin tutuklama kararını kaçak sanık Netanyahu’nun ülkelerine gelmesi durumunda uygulayacaklarını açıkladı. Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot, açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

''Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama kararını uygulamaya hazırız.''

Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot

İSRAİL'DEN İLK TEPKİLER

İsrail eski Başbakanı Naftali Bennet, Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama emri çıkarılması hakkında değerlendirmede bulundu. Bennet, alınan kararın UCM için utanç verici olduğunu belirtti.

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid ise tutuklama kararlarının terörizm için bir ödül olduğunu savundu.

İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog da UCM'nin aldığı karara tepki gösterdi. Tutuklama emrini saçma bir karar olarak nitelendiren Herzog, "Adalet için karanlık bir gün" açıklamasını yaptı.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, UCM'nin, bu "saçma" kararla tüm meşruiyetini kaybettiğini öne sürdü.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA: FİLİSTİN DAVASININ YARARINA

Mahkemenin Netanyahu ve Gallant için çıkardığı tutuklama kararı Hamas tarafından memnuniyetle karşılandı. 

Filistinli örgüt UCM'yi, tüm İsrailli liderlerin hesap verebilirliğini genişletmeye çağırırken Hamas'ın üst düzey yetkilisi İzzeddin El-Rişk ise UCM'nin, alınan kararın Filistin davasının yararına olduğunu söyledi.

TUTUKLAMA KARARININ UYGULAMASI NASIL OLACAK?

UCM'nin çıkardığı tutuklama emirlerinin uygulanması, Roma Statüsü'nün 86. ve 87. maddeleri gereğince taraf ülkelerin yükümlülüğünde bulunuyor.

Statünün 89. maddesi uyarınca Netanyahu ve Gallant'ın, UCM'ye taraf herhangi bir ülkeye seyahati durumunda, o ülkenin yetkili makamlarının kendilerini tutuklayıp Lahey'deki mahkemeye teslim etmesi gerekiyor.

Mahkemenin daha önce çıkardığı tutuklama emirlerinin uygulanmasında zorluklar yaşandı. Sudan'ın eski lideri Ömer el-Beşir hakkındaki tutuklama emri, Güney Afrika ve Ürdün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki emir ise Moğolistan tarafından uygulanmadı.

Bununla birlikte tutuklama emirleri, şüphelilerin seyahat özgürlüğünü pratikte kısıtlıyor. Nitekim Putin, hakkındaki tutuklama emri nedeniyle BRICS zirvesi için Güney Afrika'ya gitmekten kaçınmıştı.

Netanyahu ve Gallant'ın da Kanada, Avustralya, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç gibi ülkelerin yer aldığı ve çoğunluğu Avrupa Birliği, Afrika ve Asya ülkelerinden oluşan UCM'ye üye 124 ülkeye seyahat etmekten kaçınmak zorunda kalacağı belirtiliyor.

 

 

Avatar
Recep KIYATSIL