Her şeye hükmeden tekel! Çin'den ABD'yi şok uğratacak hamle: Sevkiyatları durdurdu!

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in uzun süre gümrük tarifeleri dolayısıyla ABD'den çok faydalandığını savunarak, "Çin ile ne olacağını göreceğiz" demişti. Trump'ın bu açıklamasından sonra Çin, 3 Nisan'da her şeyin üretimi için kritik öneme sahip bazı ağır nadir toprak metalleri ve mıknatısların sevkiyatını durdurdu. Çin'in kararı ABD'de “felç etkisi” yarattı. NTE’ler olmadan savaş uçakları, cep telefonları, Tesla motorları ve füze sistemlerinin üretimi durma noktasına geldi.
Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ın sürekli artan gümrük vergileri karşısında hamle yapmaktan vazgeçmiyor. Pekin yönetimi dünyada lider pozisyonunda olduğu ağır nadir toprak mıknatıslarının ihracatını durdurma kararı aldı.
NADİR TOPRAK METALLERİNİN İHRACATINI DURDURDU
Ticaret savaşlarının ivme kazanmasıyla Çin, 3 Nisan itibarıyla yalnızca kendi topraklarında işlenen yedi ağır nadir toprak metalinin yanı sıra, dünya arzının yaklaşık yüzde 90'ının Pekin'de sentezlendiği ağır nadir toprak mıknatıslarının ihracatını durdurdu.
ABD'DE FELÇ ETKİSİ YARATTI
New York Post’un haberine göre, karar ABD'de “felç etkisi” yarattı. NTE’ler olmadan savaş uçakları, cep telefonları, Tesla motorları ve füze sistemleri gibi birçok kritik ürünün üretimi sekteye uğradı.
"ABD İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP"
ABD'de ihracat yasağı tüm ülkeleri kapsıyor ancak New York Post'un konuştuğu Drew Horn'a göre, özellikle ABD teknoloji, elektrikli araç, havacılık ve savunma sanayileri açısından disprosyum ve itriyum gibi elementlere erişim hayati önemde. The Post "ABD sanayisi telefondan savaş uçağına felce uğradı" başlığı atarken Horn, Trump'ın ilk başkanlık döneminde stratejik madenler ve enerji tedarik zinciri geliştirme konusundaki en yetkili ABD yetkilisiydi.
Horn, The Post'a yaptığı açıklamada "Bu nadir toprak elementleri her şeyin içinde var" derken ekledi:
"ÇİN İHRACAT YETENİĞİNİ WASHİNGTON'A BASKI ARACI OLARAK KULLANIYOR"
Horn ayrıca, "Çin, bu elementlerle pratikte her şeye hükmeden bir tekel yarattı" dedi.
Pekin, ABD'li şirketlerin Çin içinde ürün satarken ödemek zorunda kaldığı gümrük vergilerini sadece artırmakla kalmayıp, ihracat yeteneğini de Washington'a karşı baskı aracı olarak kullanıyor gibi görünüyor.
Bundan yaklaşık on yıl önce, 2010’da Çin, bir toprak anlaşmazlığı sırasında Japonya’ya ağır nadir toprak elementlerinin ihracatını askıya almıştı. Demokrasi Savunma Vakfı'ndan kıdemli Çin uzmanı Craig Singleton "Pekin'in nadir toprak stratejisi, daha önce oynadığı bir kart, hatta fazla oynadığı bir kart." dedi.
"TRUMP'IN GRÖNLAND İLGİSİNİN NEDENİ TOPRAK ELEMENTLERİ"
Trump, bu yılın Ocak ayında ikinci kez göreve gelmeden önce bile, ABD'nin nadir toprak elementlerinde Çin'e olan bağımlılığını azaltma konusuna ilgi gösteriyordu.
Post'a konuşan kaynaklara göre, Ukrayna ile yapılması planlanan bir maden anlaşması ile kaynak bakımından zengin Grönland ile ortaklık ya da satın alma girişimlerinin arkasında da bu hassasiyet yer alıyor.
KISITLAMA HANGİ ELEMENTLERİ KAPSIYOR
Çin'in ihracat kontrolü getirdiği elementler samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosiyum, lutesyum, skandiyum ve itriyumu kapsıyor.
ABD, nadir topraklar ithalatının yaklaşık yüzde 70'ini Çin'den temin ediyor ve ihracat kısıtlamalarının F-35 savaş uçakları ile Tesla motorları gibi ürünlerde hammadde tedarikini hedef aldığı değerlendiriliyor.
