Yandex Metrica
SON DAKİKA
Hazar Devleti Rusya'yı parçalar: Zelenski'nin 'Büyük İsrail'i neye benziyor?

Hazar Devleti Rusya'yı parçalar: Zelenski'nin 'Büyük İsrail'i neye benziyor?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'nin 'Büyük İsrail' vurgusu, Karadeniz kuzeyinde yeni bir Hazar Devleti fikrini yeniden tedavüle soktu. Dile getirilen söylemler, olası bir yenilgi halinde parçalanma endişesi taşıyan Kremlin'in uykularını kaçırıyor.

Dünya

21.03.2024, 03:02

Ukrayna'yı savaşın ardından 'Büyük İsrail' yapacağını söyleyen Yahudi asıllı Vladimir Zelenski, Karadeniz kuzeyi ile Kafkaslar'da 300 yılı aşkın süre boyunca hüküm sürmüş Hazar Devleti'ni herkesin zihnine yeniden soktu. Göktanrı inanışını benimsemiş Türklerden oluşmasına rağmen hanedanın Museviliğe yönelmesiyle 'tarihteki ilk Yahudi-Türk devleti' şeklinde tanımlanır hale gelen Hazarlar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'ye ilham vermiş gibi görünüyor. 

Vladimir Zelenski

Savaşın ardından Ukrayna'nın İsviçre tarzı liberal demokrat bir ülke olmasının beklenemeyeceğini vurgulayan Zelenski, Kremlin işgalinin ana gerekçesi olan Rus yanlılarını ülkeden tamamen temizleyeceği mesajını veriyor. Zelenski sık sık 'Büyük İsrail' vurgusu yapsa ve mevcut İsrail devletine selam çaksa da Tel Aviv yönetimi Kiev'e mesafeli durmayı tercih ediyor. 

İsrail kana doymuyor! Şifa Hastanesi kuşatıldı: Çok sayıda ölü ve... Haberi Görüntüle

YENİLGİ HALİNDE PARÇALANMA KAÇINILMAZ

Rus ordusunun Ukrayna savaşındaki muhtemel yenilgisi, ABD ve Avrupa tarafından desteklenen Yahudi asıllı Zelenski'nin önüne büyük fırsatlar sunacak. Uzun vadede Karadeniz-Hazar hattını Batı-Doğu yönünde birleştirmenin ve Moskova'yı Karadeniz'den uzak tutmanın hesabını yapan Atlantik aklı için 'Hazar Devleti' fikri, çok önemli bir vizyon olarak Ukrayna'nın önüne konuldu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in akıl hocası olarak görülen filozof Aleksandr Dugin, geçtiğimiz günlerde ilginç bir açıklama yaparak, "Ukrayna savaşını kazanmak zorundayız. Aksi halde Rusya haritadan silinir. Bu nedenle Rus ordusu gerekirse nükleer silah bile kullanmalı" demişti. Sık sık 'parçalanma' kabusu yaşayan Kremlin için Ukrayna savaşı bu nedenle kritik önemde. Bir yenilgi halinde Rusya'nın Karadeniz'e bakan kıyılarında peşpeşe karışıklıklar yaşanması muhtemel görünüyor. 

Somali Başbakanı Barre kardeşliğe dikkat çekti: 'Türkiye değişmez müttefikimizdir' Haberi Görüntüle

BÜYÜK İSRAİL'LE RUSSUZLAŞTIRMA PLANI

Karadeniz ile Hazar Denizi arasındaki bölge ile kuzeyde bugünkü Moskova'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyayı 7. yüzyıldan 11. yüzyıla dek kontrol eden Hazarlar, tarihteki en güçlü Türk devletlerinden biri olarak biliniyor. Özellikle 9. yüzyıldan sonra kitleler halinde Müslümanlaşan Hazarlar, hakanlarının Yahudiliği benimsemiş olmasına rağmen İslamî kimliğini hep muhafaza etti. İbranî alfabesiyle yazıldığı belirlenen Türkçe metinler, Hazarlar döneminde konuşulan dil ve kullanılan harflere ilişkin bir fikir veriyor. 

Zelenski'nin kafasındaki 'Büyük İsrail' fikrinin Hazar Devleti ile ne ölçüde uyuştuğu şimdilik meçhûl. Ancak dile getirilen mevcut öneriler ve Ukrayna topraklarının baştanbaşa 'Russuzlaştırılması' planı, Moskova'da tüylerin diken diken olması da göz önüne alındığında, önümüzdeki dönemin şimdikinden daha karmaşık geçeceğinin işaretlerini veriyor. Ukraynalı Slavları merkeze alan yeni bir ulus inşa ederken Zelenski'nin bölgenin kadim sahipleri Tatar ve Çerkes Müslümanlara nasıl davranacağını zaman gösterecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading