Yandex Metrica

Hazar'da savaş oyunları: Önce Bakü, sonra Tahran...

Hazar'da savaş oyunları: Önce Bakü, sonra Tahran...

Azerbaycan ile İran arasında Karabağ Savaşı sırasında su yüzüne çıkan gerilim, Hazar sularında gövde gösterisine dönüştü. İki ülke aynı bölgede ardı ardına tatbikat düzenledi.

Dünya

23.01.2024, 17:37

Azerbaycan'ın işgal altındaki Karabağ bölgesini Türkiye desteğiyle Ermeni güçlerinden temizlemesinin ardından Hazar Denizi ilginç gelişmelere ev sahipliği yapıyor. Azerbaycan donanmasının 22 Haziran'da başlattığı Hazar Tatbikatı bittikten hemen sonra İran'ın aynı bölgede benzer bir tatbikat düzenlemesi dikkat çekti. 

Tahran donanması 'Sürekli Güvenlik-1400' adı verilen tatbikatın amacını, 'kuzey deniz sınırlarını koruma çalışması' olarak açıkladı. Korvet, hücumbot, deniz helikopteri ve İHA'ları ile çok sayıda komandonun katıldığı tatbikatın, zamanlaması itibariyle Azerbaycan'a yönelik bir mesaj olduğu iddia ediliyor. 

Azerbaycan kuvvetleri ise İran'dan sadece birkaç gün önce Hazar Denizi'ndeki tatbikatın nedenini şöyle açıklamıştı: "Hazar Denizi'nin Azerbaycan kısmındaki enerji altyapısının ve savunma kuvvetlerinin korunması yoluyla ortak muharebe operasyonları çalışıldı. Tatbikatın birinci safhasında savaş gemileriyle hücumbotlar su yüzeyinden gelecek tehditleri ve yüzer mayınları bertaraf etme faaliyetini çalıştı. İkinci safhada ise Hazar'daki tesislerimize yönelik muhtemel terörist saldırılara karşı alınacak önlemler, olası bir sabotajın ardından yapılacaklar ele alındı."

İki ülkenin ardı ardına aynı sularda düzenlediği tatbikat, Karabağ Savaşı sırasında İran ile Azerbaycan arasında başgösteren gerilimi bir kez daha su üstüne çıkardı. Tahran, savaş sırasında defalarca kez Ermeni ordusuna desteğini açıklamış, hatta sınır kapısından işgalci güçlere konvoy halinde mühimmat göndermişti. İran'ın bu politikası, ülkedeki 25 milyonu aşkın Türk nüfusun tepkisini çekmişti. Dünya Bankası nüfus verilerine göre İran nüfusunun yüzde 40'tan fazlasını Türkler oluşturuyor.  

Bakü ordusu, Hazar'daki tatbikatla eşzamanlı olarak karada da Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte ortak harp oyunu icra ediyor. Azerbaycan topraklarında 'Mustafa Kemal Atatürk 2021' adı verilen tatbikatta zırhlı muharebe araçları, zırhlı taşıyıcılar, tanklar ve obüsler eşgüdüm halinde operasyon yeteneğini çalıştı. Bu esnada Azerbaycan Hava Kuvvetleri de Konya'da Türk Silahlı Kuvvetleri ile ortak harekât eğitimleri icra ediyor.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading